Andere cijfers

Eerst een anekdote uit mijn Middelbare school tijd. Onze economieleraar had het erg moeilijk met onze rapportcijfers. In mijn klas zaten Max Janzen, Hans Janzen, Jan Jansens en Bert Jansen de Groot, geen familie van elkaar. Hoewel het lijkt dat econome een exact vak is waren er na elke toets nog extra punten bij elkaar te sprokkelen met een goed verhaal. Voor elk rapport cijfer werd vaak vol overtuiging verteld dat er een naamsverwisseling en dus ook een cijferverwisseling in de cijferlijst van de economieleraar gecorrigeerd moest worden.Gelukkig werden de cijfers dan alleen maar op een positieve manier gewijzigd. Voor de hele klas was dit gegoochel met namen en cijfers de jus van de economielessen.

In de Nederlandse politiek geeft het gegoochel met cijfers  een heel ander resultaat. Met rechtzaken, protesten,discussies en demonstraties worden alle cijfers aangevallen of verdedigd. Berekeningswijzen en meetmethodes worden aangepast, veranderd, goed gekeurd en afgewezen.

Gerenommeerde wetenschappers worden tot prutsers gemaakt. Onderbuikgevoelens zijn de nieuwe raadgevers. Regel- en wetgeving is niet meer van belang. Krantenkoppen laten zien dat de regering van incident naar noodmaatregel naar spoeddebat naar gerepareerde wetsartikelen naar gedoogsteun holt.

De naamsveranderingen en aangepaste cijfers uit mijn anekdote zijn onschuldig.

De gebruikte vergelijkingen in de politieke discussies zijn echter niet onschuldig. De gevolgen van de beschikbare cijfers zijn dodelijk. En daar kan een anekdote, discussie of demonstratie niets aan veranderen.

Met kleine bedragen investeer ik in kleine snippertjes groene landbouw.

De lente is aangebroken. Wie sluit er aan met een kleine bijdrage voor ons land? Samen kunnen we ons land opnieuw inzaaien.

https://landvanons.nl/land-van-ons/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Andere cijfers

 1. Karel zegt:

  mijn veeteelt leraar op de lagere landbouw school zei in ik dacht ’66 , als dit gedonder als de EU door gaat , is dat het begin van het einde
  maanden later , doodskoppen geschilderd op borden boven op bergen door gedraaide fruit en groenten bij de veiling van Purmerend
  weer wat later rooide ik bieten in voormalige fruitboomgaarden
  alles voor het grote geld , groter – goedkoper enz enz
  de scheepsbouw verkwanseld en wat al niet meer , kots en kots misselijk wordt ik er van
  en nu , nu er niets binnen komt uit de goedkope arbeids landen , schreeuwen ze moor en brand
  maar er van leren , nee echt niet , bah bah bah

  verdrietige groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Er zit ook een andere kant aan dat verhaal. Cijfers worden slordig gepresenteerd, de onderzoeksdefinities niet vermeld. Daardoor zijn ze, of je dat bewust doet (manipulatie) of niet multi interpretabel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben blij dat we een regering hebben die zich in elk geval nog door de wetenschap laat leiden. Wat te denken van Trump zijn beleid? Om nog maar te zwijgen over echt dictatoriale regiems.
  Dat er op de cijfers hier en daar misschien wel wat valt af te dingen, vind ik tot daar aan toe, maar de manier waarop de populisten op rechts ook nu m.b.t. de coronacrisis regelrechte politieke spelletjes spelen, vind ik pas echt schadelijk.

  Geliked door 2 people

 4. fialas zegt:

  het verdacht maken van wetenschappers is al geruime tijd bezig, het is begonnen onder Ronald Reagan en het groeiende populisme verspreidt het met alle moderne middelen

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Met een man naast me die alle cijfers wil ontcijferen…en zegt dan zou 1 op de 19 nog in het buitenland zitten pfftt
  Toch zie ik de ernst in van al wat er nu om me heen aan het veranderen is.
  En of het de goede kant op gaat ?
  Ha de klok verzetten ? Misschien 4 maanden vooruit 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ik ben al lid van een vereniging die heel erg veel land heeft en dat m.i. duurzaam beheerd.(natuurmonumenten)

  Geliked door 1 persoon

 7. matroos zegt:

  Ik denk dat ik in mijn tuin groente ga zaaien en planten,deed ik vroeger ook om het zo aan het kind te tonen.Komen we ook van al die tegeltuinen af en steunen we in ieder geval de natuur.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Loffelijk streven. Ik zie nog wel wat ik doe…

  Geliked door 1 persoon

 9. wdfyfe zegt:

  In movies they change the names to protect the innocent. In real life sometimes the opposite applies.

  Geliked door 1 persoon

 10. Spontanity zegt:

  Ik zaai weer vlinderlokkers en bijenlokkers dit jaar.
  In de veiligheid van mijn tuin.
  En ik weet, met digitaal doneren loop je ook niets op…..:)

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik kreeg een opleiding tot boekhouder, en weet dat je cijfers in elke richting kunt draaien, vooral in die welke je best uitkomt!

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Een aantal jaren van mijn werkzame leven heb ik gewerkt als beton- en staalconstructeur en ook in dat toch zeer exacte vak kwam het voor dat je naar de gewenste cijfers toe rekende. Het komt dus niet alleen in boekhoudkringen voor, maar wellicht in ieder beroep waarin gecijferd wordt.
   Dat ‘naar een resultaat toe rekenen’ hoeft niet een probleem te zijn als je weet wat je doet en het kunt verdedigen; soms is de letter van de regel erg rigide en volstrekt strijdig met de geest.
   Het wordt pas problematisch als een volstrekte leek je zegt welk resultaat hij/zij van je verwacht en je er (vaak) ook nog grof voor wil betalen. Dan raak je echt je vak- en eergevoel kwijt en verwordt je tot een geldezel.

   Geliked door 1 persoon

   • En dat laatste willen we toch altijd vermijden, Willy! Nee, eergevoel heeft altijd geprimeerd in mijn job, ook toen ik niet meer als boekhouder aan de slag was.

    Like

    • Ja, en hier kom ik met een citaat uit Jesaja 44, die bijbel waarmee sommigen onder ons mee om de oren zijn geslagen (ik niet!)……

     ……..”24 Alzo zegt de HEERE, uw Verlosser, en Die u geformeerd heeft van den buik af: Ik ben de HEERE, Die alles doet, Die den hemel uitbreidt, Ik alleen, en Die de aarde uitspant door Mijzelven;
     25 Die de tekenen der leugendichters vernietigt, en de waarzeggers dol maakt; Die de wijzen achterwaarts doet keren, en Die hun wetenschap verdwaast;”…….

     Ja, ik weet het: In tijden van nood wendt men zich vaak weer tot het geloof. Ik deed dit al eerder en vind hierin enige verzachting, troost zogezegd.
     Toch ben ik geen (onheils-)prediker maar hou van een compleet beeld met verschillende invalshoeken. Ook andere religies en overtuigingen dan het Christelijke geloof brengen in een tijd van zelfreflectie uitkomst, al is het alleen maar om verder te geraken en niet vast te lopen.
     Ik hoop dat jullie mij niet kwalijk nemen dat ik dit vaak (terecht?) weggestopte aspect van het leven aankaart. Ik weet: geloof is een persoonlijke aangelegenheid! Voor mij niet niks!
     Bedankt voor het lezen, overigens.

     Like

 12. Villasappho zegt:

  Dat gerommel met cijfers gaat ons land een nieuwe recessie insturen, even geen geld voor liefdadigheid. Wel tijd voor milieuvriendelijke tijdverdrijf.

  Geliked door 1 persoon

 13. ollieherman zegt:

  Wat een geweldig mooi initiatief, dat Land van Ons. Zowel ik als mijn vrouw beraden ons om hieraan deel te nemen.

  Geliked door 1 persoon

 14. aargh zegt:

  Ha ja, Land van Ons, ik hoorde erover bij Vroege Vogels en heb meteen meegedaan. Het leuke is dat dus dus om boerenland gaat, maar gewetensvol natuurvriendelijk gebruikt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.