K-buurt Aardgasvrij: een update

Van de ambtenaren in de Werkgroep K-buurt Aardgasvrij krijg ik de vraag naar de actuele stand van zaken in het postcodegebied 1104. Als Energiecommissaris 1104 zit ik in een Corona Quarantaine. En middenin de Corona Crisis lijkt het dan alsof de Klimaat Crisis uit beeld is verdwenen. Toch is er even terug vol  enthousiasme de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 gepresenteerd. In New Metropolis in onze eigen Amsterdamse Poort zijn grootse doelstellingen bekend gemaakt. En de K-buurt kan en zal hierin een grote rol vervullen.

Maar welke dingen spelen nu in onze K-buurt? Ik denk dan meteen aan alle klanten van de Voedselbank. Ook de vluchtelingen in de parkeergarage komen dan in beeld. De bewoners van Kelbergen, Kantershof en het HRH-huis die door ontbrekende isolatie in deze gure dagen hun dure verwarming naar buiten  zien vliegen. De Kleiburgers die te hoge kosten maken voor hun stadsverwarming aansluiting.

Toch is er ook positief nieuws te melden. De technische, financiële  en juridische onderzoeken voor de zonnepanelen op de carports van Kantershof zijn bijna afgerond. Een belangrijke vraag hierbij is kan er een digitale ALV georganiseerd worden?

Het lucratieve voorstel van de Taibah Moskee voor een klein warmtenet tussen de Moskee en de 4 Torenflats van de Key moet ook nog steeds besproken en bekeken worden.

Het Windmolenproject voor, door en met de bewoners van de K-buurt vraagt ook nog enige voorbereiding. Wel hoor ik van alle kanten dat ambtenaren van de Gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland hier graag mee aan de slag willen. De corporaties de Windcentrale en de Windvogel staan ook te popelen om hier aan deel te nemen.

Ja, er is van alles mogelijk binnen de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050. En de K-buurt Aardgasvrij geeft voldoende kansen. Maar eerst moet de Corona Crisis bedwongen worden. Waarbij er vooral een oog en oor moet zijn voor de soms onzichtbare maar wel hoorbare armoede in de K-buurt!

https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/ambities/gezonde-duurzame-stad/klimaatneutraal/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op K-buurt Aardgasvrij: een update

 1. basdew1922 zegt:

  Ik heb dat dergelijke initiatieven navolging krijgen in de rest van het land. Uiteraard aangepast aan lokale omstandigheden. Duurzame groet.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Dit is echt niet het eerste en enige initiatief in Nederland om aardgasvrij te kunnen leven. door het hele land heen zijn veel van dergelijke initiatieven, maar dat is in dit blog al eerder aan de orde geweest.
   Wat mij wel deugd doet is dat Amsterdam kennelijk ook tot de conclusie is gekomen dat aardgasvrij in 2030 praktisch niet haalbaar was en gekozen heeft voor een reëler tijdstip; 2050. of is het nog steeds zo dat in het kader van klimaatneutraal leven Amsterdam in 2030 aardgasvrij moet zijn? Het lijkt me al een bijna niet haalbare zaak om dan alle huizen van voor 1980 zover (isolatie-technisch) aangepast te hebben dat ze geschikt zijn voor klimaatneutraal wonen. En nu maar hopen dat onze overheid alle medewerking verleend door voorwaardenscheppend bezig te zijn en niet -remmend.
   Of misschien toch maar die nieuwe tunnel op de zeer lange baan schuiven. Scheelt zo weer enkele miljarden die dan voor een zinniger doel gebruikt kunnen worden. Die tunnel dient weinig meer dan een economisch doel.

   Geliked door 1 persoon

 2. Annoesjka zegt:

  Hoi Rob, binnen de gemeente zijn collega’s van mij aan het onderzoeken hoe we de participatie in deze tijd het beste in kunnen richten. Ik zal je blog aan ze doorsturen ter inspiratie! Groeten Annoesjka

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  suc6 met al deze ideeën
  en blijf bovenal gezond

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Goede wil is alles, langzaam maar zeker komt er iets in werking.
  Van de andere kant weet iedereen dat er over aan aantal jaren minder stook nodig is. Dat zet óók aan het denken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Corona staat momenteel alles in de weg. Maar wellicht gaan we straks met z’n allen ander met elkaar om, gaan we wat beter nadenken hoe we samen…

  Like

 6. Er is héél wat uit het oog aan het raken met die coronatoestanden.
  Mijn aarsgasproductie blijft gelukkig op peil!

  Geliked door 1 persoon

 7. Skyblog zegt:

  Corona is verschrikkelijk. Ik vind zo erg in de wereld. Het is niet best. Laten maar hopen dit snel voorbij is. Voedselbank hebben moeilijk. Vanwege te weinig voedsel. Aardgasproductie blijft dan gelukkig op peil. Hou me hart vast allemaal. Voor blijf gezond! Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 8. wdfyfe zegt:

  It’s important to get rid of the alligators before you try to drain the swamp. So covid-19 first while still keeping an eye on everything else.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik vrees met grote vreze, dat de milieuproblematieken zich alleen door een niets ontziende overmacht ‘ten goede’ laten oplossen. Dit gaat onder invloed van nog niet definieerbare factoren. Ik weet, waziger kan ik het niet verwoorden; mijn omzichtigheid lijkt mij hier op zijn plaats.
  Deze langdurige(?) verlamming voor een groot deel van de mensenwereld gaat heel wat impact hebben!

  Like

 10. Spontanity zegt:

  Ik denk dat alles even op een laag pitje staat!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.