Red Bull, Ferrari en Tractor Pulling

Het gewone gras maaiseizoen loopt van 1 april tot 1 november. Al zullen velen zich andere maairitmes herinneren. De oude boeren waren vooral in de maand juli actief met het hooien. Niet voor niets dat de maand juli daarom ook de Hooimaand heet. De hoveniers gebruiken van oudsher een temperatuur formule voor de start van het grasmaaien. Vanaf 1 januari worden de gemiddelde positieve dagtemperaturen opgeteld. Wanneer deze temperatuursom 250 graden bedraagt is het verstandig om het maaiseizoen van een siergazon te starten. Daarvoor geeft het vooral schade aan de grasmat. Bij bloemenweiden laat men de beplanting op een natuurlijke wijze ontwikkelen. Een maaibeurt in de hooimaand kan, mag, maar hoeft niet.

In Amsterdam-ZuidOost worden standaard bestekken toegepast. De laagst biedende groen aannemer mag zijn snelheidsmonsters over de plantsoenen jagen. En de chauffeurs van de maaicombinaties wanen zich gediplomeerde F1-coureurs. Terwijl de groen aannemers juist kiezen voor de zwaarst mogelijke maaicombinaties. Grasmaaien lijkt het doel. Maar vaker wordt de toplaag van het plantsoen voor enkele centimeters gescalpeerd. Voordat er weer een moedig grassprietje durft op te komen komen de maaimonsters weer aangebulderd. Of het nu om een gecultiveerde grasvegetatie gaat of een prachtige natuurlijke kruidenlaag of door bewoners gewenste en ingezaaide of aangeplante eetbare groenten de maaiers moeten tempo, snelheid en meters maken.

Het rood van de maaimachines houdt het midden tussen de merkkleuren van Red Bull en Ferrari. De tractor combinaties doen niet onder voor de zwaarste hightech combinaties die bij tractor pulling te bewonderen zijn. Dat alle sportevenementen vanwege het Corona-virus zijn afgelast maakt in dit geval niets uit. In Amsterdam-ZuidOost gelden andere wetten en regels. De beleidsambtenaren van (wan-)Beheer Openbare Ruimte zijn onaantastbaar. Lokale politici, bestuurders of bewoners hebben geen inbreng. Waarbij de participatie medewerkers, gebiedsmakelaars en/of de ambtenaar bijzonder groen hun eigen rol spelen in een kafkaëske spel.  Van het kastje naar de muur, van de ene bureautafel naar de volgende archieflade, ik schreef al eerder over deze kwestie. Van wie is het Openbare Groen?

De groenlieden hebben vaak de hoogste groen-opleidingen behaald. Maar vakmanschap, kennis en ervaring gaat verloren door de te lage inschrijfprijs van de groen ondernemer. Vakmanschap, kennis en ervaring wordt niet benut door de rigide bestekken. Het zelfbeheer van betrokken bewoners wordt met elke maaibeurt weer kapot gemaakt.

De dieren die door deze maaimonsters gewond en zelfs gedood worden kleuren de maaicombinaties rood. Alleen valt dat niet op bij de roodgekleurde maaicombinaties.

Heb ik al eens verteld dat niet maaien een kostenbesparing geeft?

Heb ik al een geschreven dat niet maaien de prachtigste natuur geeft?

Heb ik al eens geschreven over natuurlijk groenbeheer?

Of is het gewoon gebrek aan vakkennis bij de afdeling (wan-)Beheer Openbare Ruimte?

Elders in Amsterdam en Nederland kiest men wel voor natuurlijker beheer van plantsoenen en parken!

Op 1 april begint het nieuwe maaiseizoen weer. Maar Red Bull, Ferrari en de Tractor Pull maaicombinaties denderen dan al een hele maand over de plantsoenen van Amsterdam-ZuidOost. Ronkende en rokende motoren vernietigen het groen in mijn omgeving. Het ontluikende insectenleven zoekt tevergeefs naar de eerste bloemen.

PS: dit is geen 1 april-verhaal …..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Red Bull, Ferrari en Tractor Pulling

  1. Hè, wat akelig zeg… Dat dit zo onbenullig gebeurt. Is daar niets tegen te doen? Het is toch jammer van de natuur?!

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    ik zag hier gister al van die groene monster op nog een millimeter of 5 gras racen 😦

    bedroefde groet

    Like

  3. Anuscka zegt:

    Het is te triest voor woorden! Bah!

    Like

  4. Ik hou het thuis graag op een kort geschoren grasplein. Kan en mag ook niet anders, zoniet struik ik erover met mijn mankepoot. In de natuur zie ik niet geschoren velden veel liever dan afgemaaide.

    Like

  5. Happy Hulk zegt:

    Met maaien gaat alles naar de haaien!

    Geliked door 1 persoon

  6. Wat frustrerend en zonde

    Geliked door 1 persoon

  7. Matroos Beek zegt:

    Nederland heeft een vernietigende maaicultuur die ze blijven hoog houden. Helaas. Je moet eens zien hoe ze hier het duinstruweel lomp en onbehouwen afmaaien… waarin de vogeltjes huizen. Het gebeurt ook zo bot en brutaal. Vreselijk.

    Geliked door 1 persoon

  8. careldem zegt:

    Stadscultuur, hier hebben wij daar gelukkig geen last van

    Geliked door 1 persoon

  9. Gelukkig wordt er hier in de gemeente de laatste jaren anders omgegaan met het maaien. En daar wordt de wereld toch weer een stukje mooier van.

    Geliked door 1 persoon

  10. Rebbeltje zegt:

    Ook hier zijn ze al aan het maaien…en er valt niks te maaien.

    Geliked door 1 persoon

  11. Sjoerd zegt:

    De jongens op die machines kunnen er ook niets aan doen, het is al eerder fout gegaan.

    Geliked door 1 persoon

  12. wdfyfe zegt:

    Our mowers have disappeared completely. The little animals are not being chased from their nests and the coyotes are planning a serious harvest in a couple of months. Even in these troubled times Mother Nature just continues on. cheers

    Geliked door 1 persoon

  13. Rob Alberts zegt:

    Years ago I read something about a tree octopus in your area.
    Maybe those animals frighten your mowers?

    Mother Nature is still the best!

    Cheers,

    Like

  14. Bertie zegt:

    Het is erg.
    Zonder verstandige voorschriften èn constante contrôle komt het niet goed.
    Mensen staan niet altijd achter ‘groen’, ook op het platteland niet.

    Geliked door 1 persoon

  15. gewoonanneke zegt:

    Wat zonde zeg. Bij ons doen ze tegenwoordig aan gedeelte maaien langs de fietspaden een strook langs het fietspad wel daarnaast blijft alles. Zo is er altijd genoeg voor de insecten en dat merk je ook wel.

    Geliked door 1 persoon

  16. Karel zegt:

    ik wandel virtueel Rob
    en met wat klikken kan jij dat ook

    blijf gezond groet

    Geliked door 1 persoon

  17. Karel zegt:

    mogge Rob
    blij te horen dat de dieren in je tuin aan het ontwaken zijn
    ja alle dieren parken zijn dicht , maar ik ontvang van 2 een nieuws brief en dacht ik zal die eens delen 🙂

    vroege groet

    Geliked door 1 persoon

  18. Skyblog zegt:

    Er werd eergisteren bij ons weer gedaan. Alleen maaien. Eigenlijk mogen niet doen bij ons. Omdat daar beschermd met dieren. De boeren zijn wel brutaal om te doen. Regels worden steeds moeilijker daardoor. Nou helemaal met corona. Het is vreselijk. Bij jou in de buurt is ook erg zonde wat gedaan hebben. Waarom moeten steeds zo doen. Het is meer eigen belang. Blijf gezond.

    Geliked door 1 persoon

  19. meninggever zegt:

    IK zou toch eens gaan kijken in het Amsterdamse Bos. Een prachtig gebied, waar de natuur haar eigen gang mag gaan en men nog echt ‘beheert’. Juist nu een stiltegebied (liep er afgelopen maandag nog doorheen), je ziet er de lente in al haar facetten en hoort vogels die in de achtertuin echt niet langs komen. Het kan dus echt wel. Overigens waren wij zeer verbaasd toen wij lang geleden alweer kwamen wonen waar we nu nog wonen. In tegenstelling tot de gemeente Almere waar men de zaken zo slecht regelde dat overal gras en onkruid tussen tegels en straatstenen vandaan groeide werd hier tot op de centimeter gemaaid en geknipt. Alles werd geveegd, men snoeide in het seizoen. Maar ja, bezuinigingen, het werd slordig gedaan en ook nu lijkt het wel Almere. Groen hoort waar het thuishoort, maar niet op stoepen en straten. En bomen die scheef hangen moet je uit een plantsoen weg halen. Vanwege het gevaar voor mensen. Anders wordt het zo een soort Bosplan…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Beste Meninggever,
      natuur blijft een bijzonder iets. Juist het Amsterdamse Bos heeft verschillende onderdelen en een rijke geschiedenis van zeer gecultiveerde maatregelen. De buitenstaander blijft het allemaal als Natuur bekijken. Maar bij het informatiecentrum en de boswachters is heel veel informatie over de ontwikkelingen en veranderingen in het Amsterdamse Bos te vinden.
      Over begroeide bestratingen heb ik eerder al eens geschreven. Nutteloze en ongebruikte bestrating raakt vanzelf begroeid. Het voortdurend schoon borstelen is dan ook in mijn ogen een zinloze, tijdrovende en geld verspillende bezigheid. Bloeiende kruidenvegetaties i.p.v. van nutteloze bestrating is een goedkopere, mooiere en natuurlijke oplossing.
      Inzichten en ideeen over groenbeheer veranderen in de loop der tijd. Voor de toevallige passant is dat vaak niet herkenbaar en/of zichtbaar.
      Het is en blijft mijn vak, groenbeheer. De nieuwste ontwikkelingen probeer ik dan ook op de voet te volgen. Waarbij verspilling van overheidsgelden voor mij steeds belangrijker is geworden als een belangrijk punt van aandacht!

      Groene groet,

      Like

  20. Spontanity zegt:

    Nee, hier maak jij geen grapjes over!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.