Urban Sports

Een vriendin van mij beschrijft een sportplek in Amsterdam-ZuidOost:

Brulmannen met hun auto’s op de sportveldjes, boembasboxen op de max en gelikt sportmateriaal binnen handbereik. Gewichten, lange elastiekslierten en boksdingen hangen aan en rond de toestellen en takken. Zelfs de schommelframes zijn niet veilig. Rochelend, spugend en zwetend wordt er in dikke kuddes door de buurt gehijgd. En aan het einde van het rondje komt er een auto aangereden. Vol met drank,  jointjes en/of ander snel lekkers laten de brulmannen zien dat zij weten hoe het niet hoort.

Van wie is de Openbare Ruimte in Amsterdam-ZuidOost???

Bij elke verkiezingscampagne geven jong en oud aan dat er behoefte is aan spel- en sportruimte voor de jongeren. Alleen nu heet het Urban Sports. Als oudere jongere gaat het allemaal aan mij voorbij. Wel zie ik steeds weer het zelfde proces zich herhalen. Van een buurtonderzoek  naar de tekentafel en weer terug is er een terugkerende element te herkennen. Het eindresultaat heeft geen enkele overeenkomst met het oorspronkelijke idee.

Middenin het Nelson Mandelapark is een prachtvoorbeeld te bewonderen. Een skatebaan lijkt het summum van Urban Sports. Maar vreemd genoeg wordt deze skatebaan doorsneden met een doorgaande fietsroute. Gelukkig is er op het wegdek een waarschuwing geschreven …. Een enthousiaste skater weet mij dan ook nog eens te vertellen dat de oorspronkelijke toplaag van de skatebaan vreselijk was. Feitelijk was het skaten op deze skatebaan onmogelijk.

Van wie is de Openbare Ruimte? Zijn het de ambtenaren, de ontwerpers, de politici, de bestuurders, de beheerders, de commerciele uitbaters, de handhavers of de bewoners die de rechtmatige eigenaren en gebruikers zijn? Bij de aanleg van het Nelson Mandelapark zijn alle moderne en ouderwetse inspraakprocedures van stal gehaald. Terugkijkend naar dat proces en kijkend naar het eindresultaat is er van alles te zeggen over het park. Mij valt een ding jaar na jaar weer op. De grootste grasvlakte is verhuurd aan een commercieel uitgebaat festival. Ook hier hebben de bewoners weer het nakijken. Wanneer het grasveld bijna weer gebruikt kan worden wordt er weer voor het volgende festival opgebouwd.

De brulmannen zullen dit jaar niet schitteren op het fameuze Kwakoe voetbaltoernooi. Maar of er nieuw sporttalent zal opstaan in Amsterdam-ZuidOost? Corona-perikelen maken dat sportplekken, Johan Cruijff Courts worden afgesloten. Sportscholen hebben noodgedwongen ook hun deuren moeten sluiten.

De vriendin van het bovenstaande citaat vult aan dat de ‘Brulmannen” gewoon met hun betaald sportabonnement de buurt onveilig maken.

Blijft mijn vraag: van wie is de Openbare Ruimte? Zijn het de ambtenaren, de ontwerpers, de politici, de bestuurders, de beheerders, de handhavers, de commerciele uitbaters of de bewoners die de rechtmatige eigenaren en gebruikers zijn? En als deze vraag beantwoord is dan zullen de echte sporters weer naar buiten komen ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Urban Sports

 1. Karel zegt:

  bij mijn beste weten , is de openbare ruimte van ons allen

  zonnige groet

  Liked by 2 people

 2. Willem zegt:

  Om te beginnen sluit ik me aan bij wat Karel zegt; de openbare ruimte is van iedereen en is ook de verantwoordelijkheid van iedereen, wil ik er nog aan toevoegen.
  Het fenomeen ‘brulmannen’ wat je beschrijft vind ik al heel lange tijd de vleesgeworden uitvoering van het spreekwoord ‘Brutalen hebben de halve wereld’ Zij eisen wel de openbare ruimte op, maar nemen er geen enkele verantwoording voor. En wat me er altijd aan verbaast is dat ze naar hun ‘sportieve’ bezigheden het liefst met de auto gaan en dan ook nog verwachten dat ze stijf naast de toegangsdeur kunnen parkeren.
  Helaas is het ook zo dat de overheid, ongeacht welke, de openbare ruimte claimt omdat die het standpunt huldigen “Wie betaalt, die bepaalt” en daarvoor worden vervolgens weer grote terreinen afgepaald. En zo blijf je bezig en is het cirkeltje weer rond

  Liked by 2 people

 3. We leven in een maatschappij waar té veel ego’s rondlopen die alle regels aan hun laars lappen en egoïstisch handelen. Ik overweeg om te verhuizen naar de maan, daar kom ik die niet tegen…

  Liked by 2 people

 4. Bertie zegt:

  De sporters die er gebruik van maken zijn heel erg medeschuldig aan deze onbeschofte manier van doen.

  Liked by 1 persoon

 5. Villasappho zegt:

  Als ze het nou eens aan de mensen zouden vragen de het daadwerkelijk moeten gaan gebruiken…. Oudere jongeman..haha!

  Liked by 2 people

 6. Ferrara zegt:

  Je treft ze overal en altijd de types met lak aan alles en iedereen.

  Liked by 1 persoon

 7. Net vanavond een ronde op de (nieuwe) fiets gemaakt. Héérlijk en juist voor het donker thuis.
  Alleen….. werd 2× bijna voor mijn sokken gereden door ter plekke te hard rijdende schoffies in hun brulmobielen. Niet normaal. Spelen gevaarlijk met verkeersregels en hebben er het lak aan, alsof de verkeersregels overbodig zijn. Naar mijn weten zijn regels, wetten uit noodzaak ontstaan in het verleden…….. en de handhavers zijn niet daar, waar juist nodig!

  Liked by 1 persoon

 8. Spontanity zegt:

  Openbare ruimtes worden snel opgeëist, toegeëigend…..
  En durf er maar eens iets van te zeggen.

  Liked by 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  De openbare ruimte is van ons, toch…

  Liked by 1 persoon

 10. ze ruimen denk ik hun rommel ook niet op, als ze na zonsondergang weer naar huis toeteren?

  Liked by 1 persoon

 11. Burro zegt:

  De openbare ruimte is van ons allemaal. Maar wat doe je als jouw ruimte, jouw deel wordt beperkt. Ga je vechten tegen die brulapen? Daar ben ik niet sterk genoeg voor. Dus dan maar op mijn balkon? Is er nog hoop voor onze samenleving?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.