Wanbeheer Openbare Ruimte, een update

Het blijft een onbeantwoorde vraag. Is de Openbare Ruimte van ambtenaren of van de bewoners. In Amsterdam-ZuidOost lijkt het alsof de ambtenaren het voor het zeggen hebben. Voortdurend zorgen de maaimachines voor een ongecontroleerde kaalslag. Afgewisseld met ronkende motorzagen wordt alles wat groeit en leeft kort gehouden.

Bewoners die voor de natuur, planten en dieren kiezen hebben het nakijken. Gemaakte afspraken worden niet nagekomen. De natuur, planten en dieren gaan ten onder aan de wil en wet van de ambtenaren.

Van wie is de Openbare Ruimte? Van de bewoners is mijn simpele antwoord.

Maar in de immer door malende molen van de ambtenarij spelen andere belangen.

Hebben politici, bestuurders hier nog iets in te zeggen? Rondlopend in het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost is het voor iedereen zichtbaar. Maaimachines vernietigen alle kruidenvegetaties. De bandenafdrukken of de slecht afgestelde maaiers zijn overal te zien. De stronken van de gevelde bomen laten een zelfde beeld zien.

Wanneer vindt de cultuuromslag plaats bij deze verouderde denkbeelden van groenbeheer? Bewoners hebben nu het nakijken.

Het voorjaarsweer wordt steeds mooier wordt en de Corona Crisis duurt en duurt. Maar de maaiers gaan onverstoorbaar verder. Gras, opkomende voorjaarsbloeiers, struiken of andere sierbeplantingen wordt kapot geslagen. Als een alles vernietigende tornado razen zij door de openbare ruimte …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Driemond, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Wanbeheer Openbare Ruimte, een update

 1. Zonde van die prachtige natuur! Maar ik vrees dat wij als burgers eigenlijk helemaal niets te zeggen hebben. Dat blijkt in deze situatie des te meer. Vrijheid blijkt toch een illusie als het erop aan komt…

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ik zei het al vaker Rob
  toen het woordje manager werd uitgevonden
  is het mis gegaan op alle fronten 😦

  toch een zonnige groet

  Geliked door 2 people

 3. Hier: hele rijen van bomen langs singels en straten verwijdert en ja, nieuwe aanplant volgt: iele boompjes.
  Ik kan me niet voorstellen dat alle bomen op rij, 20 stuks, ziek zijn. De kapwoede van “groenvoorzieningen” heerst ook hier. Mooie sierlijke oude knoeperds van bomen moeten wijken, want er zou wel eens een rotte tak af kunnen breken en dan is de gemeente aansprakelijk voor schade aan eronder geparkeerde auto’s! Dàt willen we niet. Ook minder oude boompjes van 20 jaar oid moeten om. Snap het niet, maar ja ik heb er niet voor gestudeerd!! Met lede ogen zie ik toe.
  Moet gezegd: nieuwe aanplant volgt…. 😐

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  Vanachter een bureau en op papier kan je geen groen beheren…

  Geliked door 2 people

 5. fialas zegt:

  plantsoendiensten werden vroeger, althans hier in Maastricht, geleid door lieden met een groen hart, kom maar eens kijken in de rijke bosachtige beplanting van buitenwijk De Heeg. Maar groenbeheer is tegenwoordig uitbesteed aan managers die graag grote machines het veld insturen.
  maar burgerprotest wil her wel helpen

  Geliked door 2 people

 6. Villasappho zegt:

  Misschien moet je dit eens insturen naar de gemeente. Hier leggen ze met een enorme schuld kikkerpoeltjes aan.

  Geliked door 2 people

 7. Het wordt tijd dat Thomas Pannenkoek eens in actie schiet bij jullie!

  Geliked door 2 people

 8. Karel zegt:

  mogge Rob
  ook bij mij staat alles buiten op een laag pitje helaas 🙂
  de basis conditie zal er nog wel zijn , maar weet dat die snel minder wordt hoor als je al die kilometers niet meer maakt
  eergister nog een goed 40 km gefietst , nu dat zag je net
  gister weer een dag binnen
  nu net boodschappen gedaan en vanmiddag een rondje wandelen hier achter op de hei
  ik heb 2 hotelletjes geboekt al in januari , voor in mei een paar dagen achtereen wandelen in Zeeland en een dag of 5 in juni op Ameland , nu ik ben gespant 😦

  zonnige groet

  Like

 9. Behoorlijk onbegrijpelijk!

  Like

 10. Met onze gemeente heb ik geen klagen op dit vlak. Met Staatsbosbeheer echter des te meer, die lijken overal maar door te gaan met een steeds wat verder gaande kaalslag.

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Ten zuiden van Amsterdam was zowel het Rijk als de Provinciale Overheid van plan duizenden bomen te kappen t.b.v. de verbreding van de A9. Op zich een aardig plan, maar buiten de waard van de burgers gerekend. Petities en veel gedram in de media zorgden er voor dat er niet gekapt wordt en een gepland benzinestation bij n.b. ‘De Ronde Hoep’ er niet komt. He tkan dus wel. Ook al is die grond, die weg en die bomenrij niet van de burgerij, maar van de overheid. Zo zit de wet in elkaar. Het bezit van is onderdeel van de openbare ruimte en die is ingedeeld op wetmatige basis. Wil je iets bereiken moet je dus in actie komen. Het kan. Zeker tegenwoordig. Mits de verlangens redelijk zijn. Zo zou ik me altijd verzetten tegen opgeven van groene landerijen voor woningbouw als je ook de kennelijk overbodige kantoorgebouwen in Zuid-Oost of West kunt omvormen tot woonwijken. We zitten toch thuis en dat functioneert ook nog eens…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Zoals het stoppen van de bomenkap voor een extra benzinestation nogal wat voeten in de aarde had zo wordt hier in Amsterdam-Zuidoost ook flink gewerkt.
   Bewoners zelfbeheer initiatieven worden groter en groter.
   Juist is het zogenaamde Bijlmermuseum zijn mooie ontwikkelingen te zien.

   Bezoek het Bijlmermuseum nog eens. En kijk of je er iets van terug herkent.

   Uitnodigende groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.