Dag van het Landschap

Op de dag van het Landschap plaats ik een filmpje:

https://landvanons.nl/biodiversiteit/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Dag van het Landschap

 1. Karel zegt:

  ja ons mooie landje is verkwanseld šŸ˜¦

  Like

 2. Bertie zegt:

  Mooi en knap filmpje,
  We weten het maar moeten er af en toe aan herinnerd worden.

  Like

 3. joke_dev zegt:

  Het gaat erop achteruit overal met de natuur en het landschap.

  Like

 4. Sjoerd zegt:

  Ik had het filmpje al eens gezien…

  Like

 5. Rebbeltje zegt:

  Mooi om te zien šŸ™‚

  Like

 6. Dus ook mijn verantwoordelijkheid?

  Like

 7. wdfyfe zegt:

  My Dutch sucks but the message is pretty clear. cheers

  Like

 8. Bla-bla-bla!
  Mijn visie is gewoon deze: We zijn nog nooit met zoveel mensen tegelijkertijd op deze aardkloot geweest. Er wordt teveel gefokt….. en maar voortplanten, en maar overbevolken naar lust en geweten!
  “Gaat heen en vermenigvuldigt u”; de daad bij het woord! De mens gaat aan zijn eigen ‘succes’ ten onder!
  Sorry voor de trotse (groot-)ouders hier, maar ieder zijn/haar ding. Ben ik effe blij om kinderloos, zonder nakomelingen later in het graf te gaan. Het is bij mij zo gelopen en heeft zo moeten zijn, zonder rancune! Vergis u niet: ik vind kinderen vaak een prettige ‘bijkomstigheid’. Zonder kinderen geen toekomst, maar mag het ietsje minder zijn?! Overbevolking door geboortes, import en goed drinkwater. Maakt mij niet uit. Teveel is teveel. Toch waardeer ik mijn medemens, zoals zovelen en zie ze niet graag wegvallen. Ben ook maar een mens, blij met zijn bestaansrecht!
  Dussss….. m.i. zit de oplossing ‘m niet in het voorgespiegelde door het filmpje, maar zijn er andere doorslaggevender factoren debet aan het gigantische probleem. Blij dat ik God niet ben!

  Like

  • Nog effe:
   De mens is een zoogdier, een kuddedier volgens de bioloog. Behoeft een leider. Ik weet: hier gaan vele ego’s steigeren. ‘Wij’, ja wij zijn stuk voor stuk individuen met eigen wil.
   Toch is er een onbewust en ongezien deel wat ons mensen meebepaalt. Of je wilt of niet: zo erg bewust zijn we niet van onszelf en van de wereld waarvan we deel uitmaken! …. Een wereld die vele gezichten kent; neem ’n prehistorie maar als voorbeeld.
   Een kuddedier kopiĆ«ert nogal eens het gedrag van zijn soortgenoten. Dit is een aanzet tot verschraling; weg diversiteit? Nee natuurlijk niet, want we zijn toch individuen? Jawel, ieder is feitelijk uniek. Toch, wanneer gezapigheid, luiheid en gemakzucht toeslaan blijft inventiviteit achterwege. Gelukkig heeft de mens een ‘waakzaam oog’, voor dezen die dit herkennen. …..
   Om een lang verhaal kort te houden: Een gewaarschuwd man telt voot twee.
   In mijn levenswandel ben ik ‘toevalligerwijs’, zonder speurwerk, erachter gekomen dat geschiedenisboeken (MIJN blinde hoek) vermelden van grote en kleine volksverhuizingen….. maar niet waarom. Vult u zelf maar in, dus. Oorlogen, epidemieĆ«n??
   Ik werd toevallig ook ‘geleid’ naar een artikel dat terloops melding maakte van een legende van een gecrashte draak in de Franse Alpen, in de 6de eeuw na Chr. Laat deze link zich nu net na het vliegtuigaccident in De Bijlmer (Rob!) mij onder ogen komen!
   Maar goed, vergezocht? Ik denk de logische oorzaak-met-gevolg-constatering op te merken.
   Welnu heldere geesten, even ‘achteruit-denken’. Een draak die neerstort, een legende?
   Zouden draken dan toch bestaan? KopiĆ«ergedrag van kuddemensen die eeuwen later zelfs kunnen vliegen…… In hoeverre worden ‘wij’ bepaald door iets wat niet gekend is? Zie dat maar eens aan te tonen!
   En wat was er nog meer in de 6de eeuw na Chr.? Ik was er niet bij!
   M.a.w. de mens die leefde vĆ³Ć³r deze crash, had andere pretenties dan erna….. is mijn redenatie. Is de draak nu onze ‘onbewuste leider’?…… En zijn ‘wij’ onze oorspronkelijke leider kwijtgeraakt?? Stof tot nadenken!
   Zie ook mijn blog: https://hanstitulaer.wordpress.com/stelling-gedicht/

   Beetje off-topic, Rob! Sorry, moest effe.

   Like

 9. Willem zegt:

  Mijn gedachten zijn nogal dubbel bij het zien en horen van dit soort filmpjes. Ik ben opgegroeid op een gemengd bedrijf van 25 ha; ruwweg de helft akkerland en de helft weidegrond. Mijn vader had 12 melkkoeien, wat jongvee en een 40-tal mestvarkens en het grootste deel van zijn grond was bestemd voor eten voor de levende have waaronder ik gemakshalve maar even het gezin ook reken. Zijn manier van landbouw bedrijven was goed beschouwd kringlooplandbouw, met zo nodig kunstmest als aanvullende bemesting. Te vergelijken met extra vitaminen in de winter in het huidige voedingspatroon. Met dat bedrijf had hij een riant bestaan voor zijn gezin. Ik heb het nu over ruwweg tweede helft jaren ’50
  Dankzij de door de overheid en banken gewenste en zwaar gestimuleerde schaalvergroting, -het voedselpakket moest goedkoop blijven-, kun je nu op een zelfde bedrijf nog geen droog brood verdienen. En dat is niet de vrije keus van de boer zelf. ER is een omslag gekomen dat de hoofdbemesting de kunstmest werd en dat de stalmest zelfs afgeraden werd. Dat was desastreus voor het bodemleven en de genadeklap kwam toen mestinjectie verplicht werd. Dat restantje bodemleven dat er nog was werd toen definitief de nek omgedraaid.
  Of het zal helpen door landbouwgrond op te kopen; ik betwijfel het. Willen we een omslag in de voedselproductie bewerkstelligen dat zal eerst en vooral geaccepteerd moeten worden dat de productiviteit naar been normaal peil gaat; dat koeien geen melkmachines worden, dat kippen niet gezien hoeven te worden als eierleggende eenheden, dat niet alles naar rendement omgerekend hoeft te worden.
  Kortom, we zullen moeten accepteren dat land- en tuinbouwproducten duurder worden, dat ons levensmiddelenpakket duurder wordt. Er zal een geheel nieuwe economie moeten ontstaan. En over het welslagen van die omslag ben ik ook niet optimistisch.
  Het is een beetje treurig verhaal geworden, maar kan er op dit moment ook niet wat beters van maken

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Toch denk ik dat de omslag er in moet zitten naar een landbouw zoals jij die beschrijft. Waarbij en ieder daar dan ook de eerlijke prijs voor betaald. De buitensporige export geeft hier de overlast. Vredelievende groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Ik denk zelfs dat je niet anders kunt, wil je de wereld leefbaar houden, maar het vergt heeeeeeel veel tijd om die omslag te bewerkstelligen. En niet alleen de landbouw heeft die omslag nodig, ons hele (westelijke) levenspatroon behoeft die. Wat ik zeker weet is dat mij dan de kiezen geen pijn meer doen. Ik heb in mijn leven dan wel de omslag meegemaakt van een kringloopeconomie naar de huidige, uitsluitend op productie gerichte economie, maar denk dat ik de honderd zeer ruim zal moeten passeren om het omgekeerde weer mee te maken. Mijn leeftijd is nu midden 70.

    Like

 10. Spontanity zegt:

  Ik denk dat ik heel blij ben met die ene % die maar zichtbaar is met het blote oog!!
  Ik zou geen leven meer hebben als ik (nog) beter zou zien.

  Geliked door 1 persoon

 11. Skyblog zegt:

  Ik moet zeggen dat overal gaat achteruit met landschappen. Kunnen wat ervan. Bij ons achter werden weer gedaan. Ganzen broeden bij ons achter. Storen de boeren ervan. Ik word niet goed van. Erg van dat linkje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.