Vrijheid van Godsdienst

Het begin van religieus verzet ontstond wellicht door de boekdrukkunst? Mensen gaan mensen zich aan het begin van de Reformatie soms verzetten tegen hun landheer of vorst, omdat ze op basis van wat ze in de Bijbel lezen bijvoorbeeld het betalen van belastingen of het verrichten van een herendienst niet langer als ‘evangelisch’ beschouwen. 

De Reformatie heeft ook een impact gehad op het onderwijs. Luther vond het belangrijk dat mensen de Bijbel lazen, maar dat vereiste natuurlijk wel dat mensen konden lezen. En dus wordt de geletterdheid – onder jongens én meisjes – zeker door protestantse overheden bevorderd.

De jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was heel bijzonder. Het was in die tijd de enige plek in Europa waar mensen niet gedwongen werden om lid te worden van een bepaald kerkgenootschap. Mensen mochten dus zelf kiezen: “Er was een gedoogbeleid.” Het was het begin van een lange traditie van religieuze diversiteit. “Nederlanders leven al eeuwen samen met mensen waarvan ze denken dat ze het bij het verkeerde eind hebben. En elke keer hebben we nieuwe manieren bedacht om daarmee om te gaan. In de tijd van de Republiek was er het gedoogbeleid en in de negentiende eeuw zijn we de verzuiling gaan proberen. Daarna zijn we tot een soort consensus gekomen over wat moet kunnen en hebben we dat gekoppeld aan het idee dat we elkaars rechten moeten respecteren.”  “Maar als tegenstanders van die tolerantie zich op de traditie willen beroepen, hebben ze het bij het verkeerde eind. Al 500 jaar leven mensen die het over fundamentele dingen fundamenteel oneens zijn in Nederland met elkaar samen. En daar zijn we goed in geworden: er is weinig bloedvergieten aan te pas gekomen.”

Ik citeer hiermee professor Judith Pollmann, historicus aan de Universiteit Leiden.

Ik vind het een goede zaak als historici het ontstaan van Nederland duiden en verklaren! Jammer genoeg hoor ik steeds meer politici onzin en flauwekul vertellen over onze Vaderlandse Geschiedenis …

Om maar te zwijgen over de ideeen om onze vrijheid van Godsdienst te beteugelen!

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk. Bookmark de permalink .

17 reacties op Vrijheid van Godsdienst

 1. basdew1922 zegt:

  Helemaal mee eens.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  En dan beroepen ze zich telkens op onze Joods-Christelijke waarden…

  Geliked door 2 people

 3. Vrijheid van godsdienst is een groot goed! We doen het ‘in den Nederlanden’ niet slecht. Overigens zijn hier ook uitspattingen van twisten geweest.
  Trots als we kunnen zijn op het Nederlanderschap, zo trots is men vaak temeer over de religieuze vorm die men al-dan-niet aanhangt. Niks mis met een bewustwordingsproces wanneer dit niet tot extremiteiten leidt. Wat gematigdheid in een diverse samenleving is gepast, het houdt ons in balans met elkander…… en dàt is nu juist de kunst; TOLERANTIE.
  Toch bespeur ik (ook bij mezelf) onderstromen van uitleggingen en dus die verraderlijke wijzende vinger, om verantwoordelijken tot orde te roepen om juist excessen te vermijden.

  Geliked door 4 people

 4. Karel zegt:

  vrijheid is goed , dus ook die van godsdienst
  maar nu zijn er die willen onze geschiedenis herschrijven o.a in straatnaambordjes en wat al niet 😦

  Geliked door 3 people

 5. Spontanity zegt:

  Ik ben het wel met je eens, maar….
  Aukje zou Aukje niet zijn als ik ook hier wat tegenin breng, sorry.
  Vrijheid van geloof, prima, maar gun het dan een ander ook.
  Dring het een ander niet op.
  Iedereen moet zichzelf kunnen blijven en dat is helaas niet altijd mogelijk.
  Geloof is goed, maar het moet niet overdreven worden, dan is geen enkel geloof goed meer.

  Geliked door 5 people

 6. Aan die flauwekul van onze populistisch roeptoeter kan ik me ook vreselijk ergeren.

  Geliked door 3 people

 7. Sjoerd zegt:

  Vrijheid moet er zijn. Ook de vrijheid om niet in een god te geloven, maar een levenswijze aanhangen.

  Geliked door 2 people

  • Willem zegt:

   Op de keper beschouwd is een godsdienst aanhangen ook niks meer of minder dan het aanhangen van een levenswijze, waar je naar leven wilt (of soms door de omstandigheden gedwongen: moet) Daarom begrijp ik politieke partijen ook niet die zegt dat religie iets is voor ‘achter de voordeur’ en het uit het openbare leven wil bannen.
   Ik vind juist dat we de vrijheid van meningsuiting moeten verdedigen tot het uiterste.

   Geliked door 1 persoon

 8. Waarmee het belang van geschiedkundige kennis maar weer eens is onderstreept.

  Geliked door 2 people

 9. wdfyfe zegt:

  I find that increasingly people are picking and choosing which freedoms are allowed and which ones are not tolerated. It’s an odd irony that the very tolerance that built our free society is under attack by people who claim they are preserving it. cheers

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Even voor de juiste duiding…..Amsterdam kende ooit de Wederdopers. Religieuzen die meenden dat je slechts volgens het woord van de Bijbel moest leven., Naakt liepen zij over straat en spraken schande van de ordinaire katholieken. Het eindigde aan galg en spietspaal voor hen. Katholieken werden door protestantse ketters vermoord. Kloosterzusters verkracht, kerken leeggeroofd. Omgekeerd werden ketters (..) gevierendeeld door de Spaanse inquisitie. Waren de Joden in ons land echt welkom? Tot in de 19e eeuw mochten ze geen overheidsfuncties bekleden. In de 20e eeuw waren die stromingen ineens minder belangrijk voor velen en ontkerkten we massaal. Andere waarden namen het over. Hippiedom, spiritualiteit, maar ook het atheisme. Gewoon niks, geen geloof. Vrijheid van lijf en leden. Met de komst van nieuwe geloven kleurde de maatschappij weliswaar opnieuw in, maar kregen we ook weer de restricties. Soms zelf gekozen. Omdat we de ander (..) niet willen kwetsen. Intussen bouwt dat geloof uit. En ontneemt steeds meer vrijheden voor anderen.Laat die anderen inbinden om respect te verkrijgen voor het eigen denken. Vindt opleidingen voor vrouwen minder belangrijk en heeft nog steeds een grote afkeer van anders denkenden. Terug naar de Middeleeuwen? Of toch maar realistisch kijken naar zoiets en vaststellen dat godsdienst thuis hoort in de eigen huisomgeving en niet op straat? Of staan we de naaktlopende Wederdopers opnieuw in?? De beeldenstormers? Of het vierendelen? Was allemaal geloofsgebonden. Dus vrijheid, gelijkheid en broederschap? Dan ook voor eenieder en niet voor een groep apart.

  Like

 11. Burro zegt:

  Tja, als je over religie begint, dan maak je wel wat los! Interessant weer om te lezen.Compliment!

  Geliked door 1 persoon

 12. Mack zegt:

  We waren dus al vroeg een tolerant land, en dat heeft ons veel gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 13. Karel zegt:

  ook ik heb mijn twijfels over al wat er na het virus zal gebeuren
  denk dat het ikke en de rest kan stikken weer terug komt , het het grote geld weer zijn gang gaat
  en of de zorg anders zal gaan worden , zeg terug naar het ziekenfonds , en weg met al die zakkenvullende lui van de zogenaamde zorgverzekeraars

  ja ook hier een bezorgde groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.