Bestuivers

Slechts weinig planten bestuiven zichzelf. Het merendeel is afhankelijk van dieren, wind of water om zich voort te planten. Naast bijen en andere insecten, kunnen verschillende dieren voor bestuiving zorgen: van vleermuizen, vogels, hagedissen, tropische bloemen voor nectar tot apen, knaagdieren en eekhoorns. Door de afname van bijenpopulaties, zijn boeren in sommige delen van de wereld – zoals China – begonnen met het handmatig bestuiven van hun boomgaarden.

In Europa zijn bestuivers voornamelijk bijen en zweefvliegen, maar ook vlinders, motten, sommige kevers en wespen. De tamme, westelijke honingbij is de meest bekende soort en wordt door imkers gehouden voor de productie van honing en andere producten. Bovendien telt Europa ongeveer 2000 wilde soorten. Het idee dat “beheerde bestuivers” voor het merendeel van de bestuiving van gewassen zorgt, is recent in vraag gesteld door onderzoek dat aantoont dat honingbijen wilde bestuivers eerder aanvullen dan vervangen.

Waarom zijn er minder bestuivers?

Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke gegevens beschikbaar die de afname volledig kunnen verklaren, maar er is bewijs van een grote afname in bestuivers, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten. Over bijen en vlinders zijn de meeste data beschikbaar. Deze data tonen aan dat 1 op 10 bijen- en vlindersoorten met uitsterving bedreigd worden in Europa. Er wordt geen specifieke reden aangehaald voor de afname. Bestuivers worden geconfronteerd met verschillende factoren die kunnen samenwerken en synergiën kunnen creëren. Eén van deze bedreigingsfactoren is de verandering in landgebruik voor landbouw of verstedelijking, wat leidt tot de afname en degradatie van natuurlijke leefomgevingen. Intensieve landbouw leidt tot homogene landschappen en het verdwijnen van de verscheidenheid in flora, het verminderen van voedsel en nestmiddelen. Pesticiden en andere vervuilers hebben ook een invloed op bestuivers – direct (insecticiden en fungiciden) en indirect (herbiciden). Uitheemse invasieve soorten zoals de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en ziektes zoals parasieten zijn ook zeer gevaarlijk voor honingbijen. Verder zijn de stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden door klimaatverandering bijkomende factoren.

Economische impact van bestuivers

78% van de wilde bloemsoorten en 84% van de gewassoorten in de EU zijn in zekere mate afhankelijk van insecten voor de productie van zaden. Bestuiving door insecten of andere dieren zorgt ook voor meer variatie en een betere kwaliteit van fruit, groenten, noten en zaden.

Gewassen zoals tomaten, paprika, citrusvruchten halen voordeel uit bestuiving door dieren. Volgens schattingen kan 5 tot 8% van de huidige wereldwijde productie van gewassen rechtstreeks worden toegewezen aan bestuiving door dieren.

https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20191129STO67758/wat-is-de-oorzaak-van-de-afname-van-bijenpopulaties-en-andere-bestuivers

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Bestuivers

 1. fialas zegt:

  ik zie in mijn tuin hoe de hommels genieten van het bloeiende longkruid, ik heb er nu grote vlakken van, tot ongenoegen van P. die het bij hemzelf vlijtig wegschoffelde, ook zjn gras moest twee maal per week worden gemaaid, hij hoopte zo de madeliefjes een kopje kleiner te maken.Hij hield van vogels, maar zag het verband niet tussen bloemen, insecten en vogels. Verplichte leerstof voor basisschool, lijkt mij.

  Geliked door 1 persoon

 2. De natuur is toch een onoplosbare puzzel. Fascinerend tegelijk…

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  waarom zijn er minder bestuivers
  eigenlijk sinds de overgang van natuurlijke weiden naar Engels raai weiden
  elk plantje wat zich er boven uit stak dood spuiten met DDT en wat daar na kwam
  overschot aan DDT werd wel verkocht aan wat nu nog landen zijn waar het etiket ontwikkelingsland aan hangt , dus ik heb het over een goede 60 jaar 😦

  zeer verdrietige groet

  Geliked door 1 persoon

  • Karel zegt:

   de mens is de fascinerende puzzel
   op zoek naar bewoonde planeten hun eigen planeet stervend achter latend
   roem – macht – geld en dood 😦
   waarom ? ik heb geen idee
   al ik weet is dat van alle dieren op deze planeet
   de mens het BEEST is

   Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Het is moeilijk de juiste grondbewerking te vinden, hier en daar verbetert men wat, dan doemen er weer andere problemen op. Bijvoorbeeld spuiten met het gif, dat is verwerpelijk maar je kunt niet verwachten dat de gewassen ten onder gaan aan overvloedig onkruid, of dat de landbouwers de halve Balkan leeghalen om te wieden.
  Van die dingen.

  Like

 5. Karel zegt:

  onkruid bestaat niet , dat is iets dat de mens heeft uitgevonden

  Geliked door 1 persoon

  • Bertie zegt:

   Dan: planten die overlast geven aan het te telen gewas.

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Juist met de combinatie teelten blijken gewassen elkaar aan te vullen. De grootschalige mono culturen hebben op heel veel gebieden het benodigde natuurlijke evenwicht verstoord.

    Bezorgde groet,

    Geliked door 1 persoon

    • Bertie zegt:

     Dat begrijp ik maar het zal ondoenlijk zijn voor de grote leveranciers van granen en groenten. Ik denk dat eventuele mogelijkheden al gauw worden afgeserveerd als ‘te duur’.
     Jammer.

     Like

     • Rob Alberts zegt:

      Als consument betalen we steeds net te weinig. Dat de negatieve gevolgen zich nu tegen ons gaan keren is daar een gevolg van.

      Als klein land produceren we vooral voedsel voor de wereldmarkt. Tegelijkertijd laten we het eten dat we zelf nodig hebben uit de hele wereld overvliegen.

      Ja, wij kunnen gewoon zelfvoorzienend leven en eten.

      Bezorgde groet,

      Like

  • Willem zegt:

   ‘Onkruid bestaat niet’. Dat werpt wel een vreemd licht op de uitdrukking “Onkruid vergaat niet” Die uitdrukking zie ik nog niet zo een-twee-drie veranderen in “Overlastgevende planten vergaan niet”

   Like

 6. KnutzEls zegt:

  De balans is uit de natuur. We willen alles naar onze hand zetten. Het gaat een keer fout, maar wanneer….?

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Ook de wind kan voor bestuiving zorgen. Ik heb het idee dat ik in mijn tijn dit jaar extra veel beestjes heb zitten, bijen, vlinders het kan niet op.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een interessant blog Rob, wij kunnen niet zonder die ijverige bestuivers, helaas is nog niet iedereen daar van doordrongen.

  Like

 9. gewoonanneke zegt:

  Ik ben altijd weer blij als ik de zweefvliegen en de hommels weer zie komen in het voorjaar. Nu in mijn kersenboom gonst het gewoon in de bloesem….

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Wellicht is het goed om oorzaak en gevolg ook eens vanuit ander perspectief te bekijken. De mens domineert overal. De natuur bindt in. Onzalige plannen om maar te blijven verstenen voor woningbouw (vooral op links georeerd of geambieerd) en daarbij de natuur en de weidelanden van boeren op te offeren helpen niet mee om de natuurlijk habitad overeind te houden. Overigens heb ik in o.a. de Hoeksche Waard gezien dat boeren aan de randen van hun landerijen een redelijk brede strook wilde planten en bloemen hebben verzorgd die men ook ongemoeid laat en zorgt voor de nodige insekten en daarbij behorende vogels etc. Het kan dus heel goed. Mits we de overbevolking ook eindelijk zien als probleem. 20 miljoen mensen in ons land is 10 miljoen te veel voor verantwoord natuurbeheer….

  Like

 11. Er wordt nog steeds veel te weinig beseft, zowel bij het publiek als in de politiek, hoe belangrijk die natuurlijke bestuiving is voor onze natuur en ons dagelijks bestaan.

  Geliked door 1 persoon

 12. Zou door de coronacrisis dit probleem ook beter worden? Net zoals dat de lucht weer schoner is evenals het water?

  Like

 13. Spontanity zegt:

  Hier ook weer wilde bloemenmengsels overal uitgestrooid, eens zien wat er opkomt.

  Like

 14. Ik woon in een rijke buurt wat je in de grond stopt groeit en mijn tuin het geurt en kleurt en de bijen die genieten , behalve mijn zoon 😃

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.