aanrechtagrariër.

Voor alle koffiedrinkers biedt Rudy Klaassen nieuwe kansen. Met Amstelzwam maakt hij een nieuw mycelium-netwerk in Amsterdam. Als aanrechtagrariër kweek je zelf oesterzwammen op koffieprut.  En voor de gezellige contacten zijn er de zwamcafe’s Koffieprut is geen afval meer maar een grondstof voor o.a. voedsel en compost. Helemaal puur dus!

1 Boor 2 gaten (16 mm) in deksel en zijkant van je afsluitbare emmer. Plak de gaten af met een papieren pleister (bv “Leukopor”).

2 Goede hygiëne geeft andere schimmels minder kans.

3 Meng alle oesterzwammen sporen (broed) met je dagverse koffieprut, sluit af, wacht tot het wit wordt.

4 Koffieprut wit geworden? Voeg periodiek een nieuw laagje koffieprut toe, tot het vol is.

5 Zwamvorming Plaats op een lichte plek, niet in de volle zon. Wacht tot zich zwammen vormen en de tape vanzelf wegdrukken (dit kan een paar weken duren).

6 Oogsten zodra de groei gestopt is. Zonder inspanning volgt na enkele weken volgt nieuwe zwamvorming.

7 Kook heerlijke gerechten.

8 Nog een keertje Haal 80% van de inhoud uit de growkit. Start opnieuw met de overige 20%. Verdeel de 0verige 60% in 3 porties en geef deze, met een kopie van deze handleiding, door aan de volgende aanrechtagrariër. Zo bouwen we samen aan een duurzaam, voedzaam en lekker mycelium-netwerk in Amsterdam.

Witte draden en pluizig schimmel? Zo hoort ‘t! Goed bezig Groene schimmel? Er groeit meestal witte schimmel overheen. Het kan ook een teken zijn van iets te droog koffieprut. Voeg vochtiger koffieprut of een beetje water toe. Vol en helemaal wit maar ik krijg geen zwammen? Plaats de emmer een paar dagen op een koele plaats. De oesterzwam is een levend organisme en heeft regelmatige verzorging nodig. Opnieuw? Bestel nieuw broed https://www.rudyklaassen.nl/shop/ Tips & tricks via e-mail ontvangen? info@rudyklaassen.nl Meer weten? Kijk op http://www.rudyklaassen.nl Aansluiten bij AmstelZwam.nl

Droom, denk, doe of deel mee!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op aanrechtagrariër.

  1. Leuk zeg! Ik leg het aan de jongens voor. Een originele hobby komt wel van pas in deze periode

    Geliked door 1 persoon

  2. Lijkt me heerlijk ! en nuttig, minder afval ! goed het hier te posten Rob, badankt (y) Toulousense groet , hanny

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat een geweldig idee!

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Goed idee, of ik het doe is een tweede.

    Geliked door 1 persoon

  5. Karel zegt:

    smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  6. Sjoerd zegt:

    Lijkt me een aardig experiment. Koffie drab genoeg hier.

    Geliked door 1 persoon

  7. Suskeblogt zegt:

    Heel interessant. Wie weet doe ik het ooit eens.

    Geliked door 1 persoon

  8. Karel zegt:

    nee ik krijg slechte signalen van broek en riem 🙂
    moet er weer echt wat aan doen , en van het bier helemaal afblijven

    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  9. Deze tip laat ik aan me voorbij gaan, ik geloof niet dat het iets voor mij is.

    Geliked door 1 persoon

  10. Niks ook voor mij hier in huis. Ik hou m’n gemak en hou van mijn gemak. Eenmaal iets goeds gevonden weerhoud me te switchen.

    Geliked door 1 persoon

  11. gewoonanneke zegt:

    Wat grappig en ook lijkt me wel leuk om eens te doen alleen heb omdat ik nooit koffie drink weinig koffieprut…….;)…. Heel eerlijk vind ik het ook best veel werk lijkt me.

    Geliked door 1 persoon

  12. Ik wist dat het goed was voor de tuin en zo, maar dit is interessant om te lezen!

    Geliked door 1 persoon

  13. wdfyfe zegt:

    I love little micro-projects like this. cheers

    Geliked door 1 persoon

  14. Hier gaat de koffieprut ook niet verloren. Gemengd in de compost zorgt het voor vruchtbare vitamines voor onze tuin.

    Geliked door 1 persoon

  15. Rob Alberts zegt:

    Voor de liefhebbers van een lekker hapje:
    Recept voor Amstelzwam-tapas
    Ingrediënten:
    2 el olijfolie
    2 sjalotjes, fijngehakt
    2 teentjes knoflook
    400 g gemengde verse paddenstoelen (oesterzwammen, portobello’s, shiitakes)
    scheutje droge sherry
    blaadjes van 1 takje verse tijm
    zout en vers gemalen verse peper
    9 geroosterde boterhammen
    125 g mascarpone
    1 el olijfolie
    4 el amandelen
    1 teentje knoflook
    1/2 bosje peterselie
    Benodigdheden:
    Keukenmachine
    Plank
    Hakmes
    Wokpan / koekenpan
    Bereidingswijze:
    Verwarm de oven voor op 180 °C.
    Verhit de olijfolie en fruit de sjalot en 1 teentje knoflook op middelhoog vuur.
    Snijd de paddenstoelen in stukjes en voeg de paddenstoelenmix toe aan het uienmengsel, zet het vuur hoog en blus af met de sherry. Roerbak ca. 5 minuten. Voeg de tijm toe en laat eventueel vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout.
    Steek met een vormpje rondjes uit 8 geroosterde boterhammen. Bestrijk de toastjes met de mascarpone en daarna met de paddenstoelenmix.
    Maak intussen de amandelgremolata (een korstje van broodkruim en amandelen): maal 1 geroosterde boterham, 4 el amandelen, 1 teentje knoflook, 2 takjes peterselie en een scheutje olijfolie fijn in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper en bak in een koekenpan op middelhoog vuur tot het kruim goudbruin is. Leg op een stuk keukenpapier en houd apart.
    Plaats de toastrondjes op een bakplaat en bak ze 5 minuten of totdat ze goed heet zijn. Haal ze uit de oven en bestrooi ze met de amandelgremolata.

    Eet smakelijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.