Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden

De Corona Crisis duurt voort. Over de oorzaken, de gevolgen en de oplossingen blijven de meningen verdeeld. Ik ben geen viroloog, geen politicus en geen bestuurder. Toch schrijf ik hier op mijn blog over van alles. Dat wat mij opvalt, of wat ik vind beschrijf ik hier. Soms probeer ik zelfs oplossingen aan te dragen.

Cruciale beroepen zijn er benoemd in deze Corona Crisis. Steun betuigingen worden er gegeven aan de mensen in de Zorg en Onderwijsland. Vreemd genoeg hebben juist deze sectoren jaar op jaar te horen gekregen dat er geen geld beschikbaar is voor betere, hogere salarissen.

De intelligente lockdown raakt veel sectoren. Van veel bedrijven wordt steeds duidelijker dat er weinig tot geen belasting wordt betaald. Of de Nederlandse regering heeft uitzonderlijke afspraken gemaakt. Of de bedrijven maken handig gebruik van voordelige belastingtarieven elders. Andere sectoren maken weer zeer ruimschoots gebruik van Europese subsidies.

Onze economie is tot nu toe opgebouwd volgens het principe; meer en meer. Belastingontduiking, belastingfraude als normaal bij bedrijven en grootverdieners  is steeds bekender. Nul-uren contracten, flexwerkers, uitzendkrachten en zzp-ers verleggen het ondernemers risico naar de werknemers. De uitverkoop van de sociale huurwoningen heeft voor een overspannen woningmarkt gezorgd. Tegelijkertijd blijkt dat ons land lijdt onder deze economie. De leefbaarheid holt achteruit. De gezondheid van bewoners kan vele malen beter. De natuur gaat ten onder aan de negatieve gevolgen van de economie. Vervuiling en ruimtegebrek zorgt voor problemen bij de Nederlandse Natuur, inheemse planten en dieren.

De toeristen-industrie en de daaraan gekoppelde vlieg-industrie moet met de jarenlange verdiende winsten zien te overleven.

Kiezen wij nu als Nederland voor een nieuwe start? Pakken wij deze kans op nieuwe mogelijkheden?

Mag ik vandaag benoemen tot Nederlandse Bezinningsdag, een Nationale Bezinningsdag? Een moment voor het overdenken van onze normen en waarden. Het moment om nieuwe keuzes, kansen en mogelijkheden op te pakken.

Voor mij is dat een rechtvaardig land met sociale, rechtvaardige en duurzame kansen. Eerlijk ondernemerschap. Ruimte voor Natuur, inheemse planten en dieren. Leefbaarheid voor alle inwoners.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden

 1. KnutzEls zegt:

  Mooie gedachte, goed idee. Maar of het lukt, daar heb ik een zwaar hoofd in.

  Geliked door 1 persoon

 2. Eigenlijk moet die opstart Europees worden aangepakt, maar van Europa geen sprake de laatste maanden. Zou dit het eind inluiden van de EU?

  Geliked door 2 people

 3. Matroos Beek zegt:

  Mooi logje Rob.
  Ik hoop oprecht op die nieuwe toekomst waar we zo aan toe zijn.
  Hartelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik hoop het van ganserharte , dat de mens hier zijn lessen uit leert
  maar mijn vermoeden is dat ze eerder weer beginnen met ikke en de rest kan stikken
  nu hoop ik dat ik ongelijk heb

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 5. basdew1922 zegt:

  Een regelmatig moment van bezinning lijkt mij zeker geen slecht idee.

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Gewoon ieder jaar een lockdown van een weekje of twee. Een soort vrijheidsviering maar dan anders. of een retraite.

  Like

 7. Villasappho zegt:

  Juist amen! Maar de dag van de algehele lockdown mag van mij bezinningsdag worden. Ik vind het schrijnend dat dat vliegen maar door kan gaan voor prijzen die belachelijk laag zijn. En dan nu janken dat ze geen geld hebben. En dat die stikstof alleen naar de boeren en het woon-werk verkeer wijzen maar niet naar Schiphol. Nee joh bouw een nieuw vliegveld zodat de vliegtuigen keren boven de Veluwe.
  Ik mag hopen dat mensen na deze shit een beetje nadenken over wat ze willen in hun leven.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben ’t helemaal met je eens.

  Like

 9. joke_dev zegt:

  Ik hoop het, maar denk je dat de regeringsleiders daar nu wakker van liggen? Volgens mij niet…

  Like

 10. Ximaar zegt:

  Wie houdt je tegen?

  Heel veel zaken kan je zelf ondernemen. Zo rij ik geen auto. Zo ben ik gestopt met betaald werk, waardoor werrknemers schaarser worden en ze de lonen op kunnen drijven. In de afgelopen 20 jaar heb ik 1 retourvlucht gemaakt, maar dat was om iemand te helpen.

  Geliked door 1 persoon

  • Bertie zegt:

   ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Was dat niet de BZN die dat uitdroeg?
   Iedereen kende de spreuk, weinigen handelden er naar. Ik vrees dat het nu ook niet zal gebeuren.

   Like

 11. wdfyfe zegt:

  I’m an optimist. Many people are reflecting on the future. And the new “normal” is going to be a lot better than the old “normal” was. cheers

  Like

 12. Bertie zegt:

  Op veel punten hoop ik met je mee Rob.

  Like

 13. gewoonanneke zegt:

  Ik hoop met je mee Rob maar ik vrees dat het niet zo werkt als het over is dat mensen dingen weer gauw vergeten zijn. Hoewel ik wel hoop dat er dingen blijven hangen. Mensen het ook waarderen zonder altijd in de auto overal naar toe te crossen……..

  Like

 14. Willem zegt:

  je hebt alle gelijk van de wereld en hoop dan ook van ganser harte dat de beleidsmakers, -en dus (in)direct wijzelf, want wij kiezen ze-, geen selectief geheugen hebben. En juist over het collectieve geheugen van de mensheid ben ik vrij pessimistisch. Dezelfde geluiden die ik nu hoor, hoorde ik ook na de oliecrisis van 1973 en iets recenter, de afgelopen bankencrisis. Ik heb nog geen bankier horen zeggen dat zij door hun windhandel een belangrijke oorzaak geweest zijn van die crisis en na de oliecrisis van 1973 werd de zoektocht naar ‘alternatieve’ energiebronnen voortvarend ter hand genomen, om na een jaar of 15 met de zelfde voortvarendheid de opgedane kennis bij het grof vuil te zetten om zich helemaal te richten op de door jou genoemde industriële activiteiten en de collectieve en culturele sector stukje bij beetje af te breken. En het doet weinig ter zake wat de politieke kleur is van de beleidsmakers
  Kortom, mijn optimistische ik hoopt dat er lering getrokken wordt uit deze crisis, maar mijn realisme is daarover niet optimistisch.

  Like

 15. Skyblog zegt:

  Ik hoop wel goed komt. Willen wel eerder open doen. Ikea bij ons gaat vandaag open. Pfff… Als maar niet nog meer……Ik vrees dat mensen bij sommige niet aanhoud met regels. Ik hoop voor je dat wel kunnen. Wat je schrijft heeft volkomen gelijk in. Holt maar achteruit. Het klopt. Leefbaar moet beter kunnen.Groetjes,

  Like

 16. Spontanity zegt:

  Een beetje blijvende verandering zou fijn zijn ja!
  Wat meer bewustwording.

  Like

 17. meninggever zegt:

  Symboolwijzen. Het blijft een probleem op links. Men kijkt niet naar de ware oorzaken maar zoekt die elders. En er is maar een conclusie, de aarde is te vol. Teveel mensen, overbevolking. Daardoor ontstaan honger, dorst, armoede (mede door meer dan corrupte regimes) etcd. Maar feiten zijn ook dat de stikstofuitstoot in gebieden waarvan men dacht dat die door de moderne samenleving (inclusief vliegtuigen, schepen, auto’s, treinen, bussen) werd veroorzaakt, tijdens de coronacrisis niet daalt. Stuttgart moet toegeven dat de fijnstofuitstoot ondanks alle verboden op diesels (volgens veel stromingen oorzaken van dat fenomeen) niet is gedaald, zeker niet tijdens de corona-crisis. Goh…zou het dan toch een andere oorzaak kennen? Ja natuurlijk. Verbod opgeheven en men gaat eens echt meten. Toen tegen 1 dat men zal ontdekken dat de stad met al haar inwoners die gezellig op oliestook en bruinkool stoken en koken oorzaak nummer 1 is. Ook in ons land zijn soortgelijke waarnemingen gedaan. Kortom, wijzen heeft geen zin. Overbevolking beperken wel. En stop nou eens met de gedachte dat de Middeleeuwen iets zijn waarnaar we moeten streven. Toen woonden er nu NL iets van 450.000 mensen. In goede samenwerking met de natuur. Tegenwoordig zijn het er 18.000.000 en elke dag komen er mensen bij. Die willen werken, wonen, zich ontspannen, trouwen, kinderen krijgen, kerken bezoeken, festivals, bioscopen etc etc. Bewustwording past inderdaad, maar dan ook echt en niet selectief…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In mijn familie ben ik bewust kinderloos.
   Mijn broers en zus hebben om persoonlijke redenen voor een kind gekozen.
   Verplicht geboortebeperking op leggen aan anderen geeft mij een naar gevoel.
   Stille groet,

   Like

   • Erg impopulair was het Chinese 1-kind-beleid, wat nu weer meen ik vernomen te hebben, enkele jaren geleden is afgeschaft. Gelukkig! Vergrijzing is ook zo iets wat je niet moet hebben. Wat dan? Natúúrlijk, natuurlijke selectie! Een pandemie bijvoorbeeld. Ook weer opgelost!
    Nee, effe serieus….: we menen alles te kunnen reguleren. In beperkt opzicht is dat zo, maar uiteindelijk is het:”Nature rules the world.” (Een bescheiden vingertje hebben we hier in de pap.)

    Geliked door 1 persoon

 18. afwaswater zegt:

  Dat vind ik een mooi idee, Rob, een bezinningsdag. Dat mag van mij ook internationaal. groetjes, Hanneke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.