Ziek worden, ziek zijn en dood gaan

De ziekenhuisbacterie, superbacterie of Meticilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA, de Q-koorts of Coxiella bacteriën zijn dodelijk en slecht te genezen. Maar door de Corona Crisis horen we minder over deze dodelijke bacteriën. Toch zijn deze bacteriën nog steeds gevaarlijk.

In het huidige Corona Tijdperk zijn de Coronavirussen de (on-)gekroonde dodelijke ziekteverwekkers. Deze virussen zijn genetische parasieten in een omhulsel van eiwitten. Zonder gastheer kunnen deze virussen zich niet vermeerderen. Op de grens van levenloos en levend zorgen Coronavirussen bij veel mensen voor de dood en/of vreselijk ziek zijn.  De overstap die deze virussen maken van dieren naar mensen lijkt hierbij een deel van het probleem te zijn.

De kans dat virussen van dier op mens overspringen, wordt groter als je je met het leven van die dieren gaat bemoeien.

Dat is kortgezegd de conclusie die Amerikaanse onderzoekers trekken in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren zich op een grootschalig onderzoek, waarin ze zich bogen over maar liefst 142 zoönosen, oftewel virussen die van dier op mens zijn overgesprongen.

De onderzoekers zochten voor elk virus uit via welk dier het waarschijnlijk op de mens was overgesprongen. En vervolgens pakten ze er de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) bij om te kijken hoe deze diersoorten ervoor stonden. Het leidt de onderzoekers naar een heldere conclusie: veel zoönosen hebben we aan onszelf te danken. Doordat wij de natuur uitbuiten – bijvoorbeeld door op dieren te jagen en hun leefgebieden te vernietigen – komen we in contact met diersoorten waar we normaliter geen (nauw) contact mee zouden hebben en faciliteren we de anders onmogelijke overdracht van virussen die in deze dieren huizen, op mensen. “De overdracht van virussen van dieren op mensen is het directe resultaat van onze acties die gevolgen hebben voor wilde dieren en hun leefgebied,” aldus onderzoeker Christine Kreuder Johnson. “Het gevolg is dat zij hun virussen met ons delen.”

Gewervelde dieren zijn de oorsprong van zoönotische ziekteverwekkers. En de Corona virussen komen ook oorspronkelijk van gewervelde dieren. Soms zijn er meerdere gewervelde dieren als tussenstation. Of dit nu in het wild levende dieren zijn of huisdieren of nutsdieren maakt feitelijk niet uit. Een goede hygiëne en/of voldoende afstand tussen de dieren en mensen is een van de maatregelen die het ziek worden voorkomt.

Soms hebben insecten een bijzondere rol als vector of overbrenger van ziekten. Zij kunnen zich over een grote afstand verplaatsen zonder dat er een gewerveld dier in de buurt is en toch de infecties van het dier op de mens overdragen. Door de Klimaat Crisis komen veel Tropische insecten op ongekende plekken. De ziekten die zij met zich meenemen geven ook weer onverwachte problemen. Worden nu na de bacteriën en de virussen de Tropische insecten de belangrijkste verspreiders van dodelijke ziekten in Nederland??? De tijd zal het ons leren.

Zo blijkt uit het onderzoek bijvoorbeeld dat diersoorten die door toedoen van menselijk handelen met uitsterven bedreigd worden, twee keer vaker de bron van zoönosen zijn dan dieren die om andere redenen dreigen uit te sterven. Daarnaast blijken ook dieren die zich (noodgedwongen) aangepast hebben aan een leven onder of nabij mensen – denk aan vleermuizen en sommige knaagdieren – heel vaak virussen op mensen over te dragen. Hetzelfde geldt voor gedomesticeerde dieren, zoals vee, waarmee mensen eveneens frequent en nauw contact hebben.

Afhankelijk zijn van anderen en de keuzen van anderen blijft een lastige.

Tegen een Corona besmetting helpt afstand houden, handen wassen en gezichtsmaskers. Maar volgens mij is er meer mogelijk.

Nieuwe tijden vragen om nieuwe keuzen.

Voor mij zijn dat een paar simpele en overzichtelijke keuzen. Geen dier eten, vooral Europees voedsel kopen en geen buitenlandse reizen maken.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Ziek worden, ziek zijn en dood gaan

 1. Het blijft nog steeds onwezenlijk. Ik begin het sociaal contact nu echt te missen. Mijn directe omgeving beperkt zich tot 3 personen, waarvan 2 tienerjongens. Tja… Morgen is weer een nieuwe dag…

  Geliked door 2 people

 2. ingridw57 zegt:

  Dank voor uw leerzame blog.
  Zo moeilijk moeten die handvaten die u noemt toch niet zijn? (Voor mij)

  Geliked door 1 persoon

 3. shivatje zegt:

  Buitenlandse reizen laten dat zou al een belangrijke kunnen zijn.
  Want nu is het virus ook zo over heel de wereld gekomen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Reizen zit er zowiezo voorlopig niet in en letten op wat je eet doen we ook…

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  daar is geen speld tussen te krijgen Rob

  Geliked door 2 people

 6. Ja, steeds méér bakterieën zijn / worden résistent op onze bekende ontsmettings- en bestrijdings-middelen… Dat is meteen één van de redenen dat men het ook vaak IN ziekenhuizen oploopt … ( nosocomiale- of ziekenhuis- infekties ) en via dieren en medemensen…

  Baktériën zijn niet hetzelfde als virussen, maar beiden ‘veranderen zich’ blijkbaar zodat er stééds naar nieuwe anti-middelen gezocht moet worden.

  Het is niet de Natuur of ‘een God’ die revenge op ons neemt, maar eerder het gevolg van s’ mensheid’s hàndelen..; Alles over-verbruikt, leeg geplunderd, naar onze hand willen zetten, gebruik van teveel chemische en genen-veranderende producten bij de overprodukties op industrieel en agrarisch gebied.. en de over-bevolking niet te vergeten…

  Ik denk dat we nu de rekening gepresenteerd krijgen … Sterkte aan allen, geniet van de kleine natuurlijk dingetjes zolang het nog kan, zuidelijke groet, hanny

  Like

 7. Wij eten nog heel weinig dier, maar het zit zodanig ingebakken dat ‘helemaal zonder’ voorlopig nog niet lukt.

  Like

 8. Bertie zegt:

  Rob, wat bedoel je met ‘nog meer mogelijk’? Besmet worden of juist maatregelen daartegen?

  Like

 9. Suskeblogt zegt:

  Het wordt aanpassen of er blijft op den duur niet veel mensen meer over.

  Like

 10. zem zegt:

  Duidelijk en leerzame blog!
  Je zet alles kort en duidelijk op een rijtje. Bedankt!

  Like

 11. Sjoerd zegt:

  Vooral dat heen en weer gereis van hot naar haar lijkt me bijzonder onverstandig. Wij hebben een heel andere resistentie dan mensen in bijv china, korea of australie. Daarnaast staat natuurlijk ook het voedselpatroon wat daarbij hoort.

  Like

 12. Matroos Beek zegt:

  Aanpakken bij de bron. Precies.
  Instemmende groet.

  Geliked door 1 persoon

 13. fialas zegt:

  deze Christine Kreuder-Johnson zegt het helder en duidelijk, net als vorige week in Buitenhof Jane Goodal tegen Twan Huys, we hebben het deze zoonoses over onszelf afgeroepen door onze heerszucht en vraatzucht.

  Like

 14. Een zijsprong:

  De overlevingsdrang zoals het dierenrijk dat kent, heeft zich in onze Westerse wereld veelal
  omgezet in het bestrijden van levensbedreigende ziektes en het helpen van elkaar in benarde situaties en omstandigheden. 
  Een dooddoener: dood gaan we allemaal, vroeg of laat, en de dood ligt altijd op de loer.
  Gezond blijven en oud worden, met een hoge levenskwaliteit, is een wens welke meer op gaat spelen naarmate men ouder wordt. Hoe dichter men het levenseinde nadert, hoe meer trukendozen er opengetrokken worden, mits daarvoor tijd en mogelijkheid aanwezig is. 
  De overlevingsdrang van de (oudere) mens doet zich gelden…..

  Ik wil hiermee zeggen: is het niet dit, dan is het dat.
  M.a.w. richten wij ons op de dood om deze te accepteren, of zetten we er ons tegen af door deze te bestrijden, een levensadem lang?

  Ik hou me redelijk aan de regels uit zelfbehoud, maar ga er niet krampachtig mee om.
  Alle oplossingen om het virus Covid-19 in te dammen zijn natuurlijk welkom!

  Like

 15. Appelvrouw zegt:

  Goed.
  Die afstand is prettig, al dat onnozele gekus met kennissen en zelfs vreemden, op tv en in de politiek, vond ik toch al gruwelijk.

  Ik stel me voor dat die dieren die door ons toedoen met uitsterven bedreigd worden wraak nemen met virussen.
  Maar stel je voor dat het die UFO was die het rondstrooit?

  Like

  • Willem zegt:

   Enige jaren terug las ik over een complottheorie dat alle vliegtuigen bacillen en / of virussen over de mensheid uitstrooiden om de wereldbevolking op een aanvaardbaar peil te houden. In opdracht van een geheime werkgroep van de VN nota bene. Het enige wat ik toen gedacht heb is dat het nog steeds niet erg succesvol is, gezien de gestage toename van de wereldbevolking. De UFO past heel aardig in die theorie lijkt me.
   Mijn mening is dat we helemaal niet zo’n werkgroep nodig hebben om de mensheid te decimeren. Het met rede begaafde wezen dat mens heet, is uitstekend in staat om zichzelf, in navolging van Goliath, naar de Filistijnen te helpen. Gewoonweg omdat ze hun gezonde verstand op cruciale momenten niet gebruiken en vooral gericht zijn op meer-meer-meer materiele welvaart. Is het niet dat kleine bergstaatje Bhutan dat een ministerie van welbevinden heeft? Uniek in deze wereld

   Like

 16. Spontanity zegt:

  Oppassen met wat we eten, ja, helemaal geen dier meer eten, nee en buitenlandse reizen, absoluut nee!
  Hoop dat met jou alles goed is!

  Like

 17. wdfyfe zegt:

  Stay home, wash your hands and careful what you eat — good advice. cheers

  Geliked door 1 persoon

 18. IJs-Berend zegt:

  Eens. Ben heel benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de dierenmarkten in China voor onbepaalde tijd verboden gaan worden.

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Insecten overleefden ook de dino’s. Tientallen miljoenen jaren her. Kakkerlakken overleven kernrampen en bommen. Uit een recent bij de VRT uitgezonden documentaire over Tsjernobyl bleek dat waar de mens verdween, de dieren verschenen. Straling of niet. Ze pasten zich aan en men zag er dieren rondlopen die men voor uitgestorven hield. Ik denk dat met name verstening van het groen oorzaak is van veel ellende. We verjagen dieren uit hun natuurlijke habitad. Gek genoeg vinden we het heel normaal dat ons kleine land afstevent op 20 miljoen inwoners en willen sommige partijen boeren uitkopen dan wel onder dwang van hun land jagen om daarna verder te gaan met verstening. Links en groen beleid zou juist tegenover die gedachte moeten staan, maar doet het tegenovergestelde. Dat je geen dierenflats moet bouwen, dierenleed bevordert lijkt me logisch. Maar geen buitenlandse reizen maken? Op de drukke postzegel blijven rondlopen waar het maar voller en voller wordt? Wellicht moeten we eens stoppen met megalomane bouwprojecten. De Toren van Babel zou ons tot voorbeeld kunnen dienen. En wellicht China eens ontmoedigen met die Wet markets waar al die ellende van nu vandaan lijkt te komen…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De Nederlandse vleesindustrie is ook verantwoordelijk voor ziekten en plagen.
   En de Nederlandse Lange Afstand Wandelingen gaan langs en door pareltjes van rust en natuur. Daar zijn geen verre vliegtochten voor nodig.

   Stille groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.