Grond van ons bestaan

De kwalitatieve waarde van de grond waarop wij leven  is medebepalend  voor de kwaliteit van ons leven. Ons leven? Ja, EN  dat van miljoenen soorten (micro)organismen. 1% is voor ons zichtbaar met het blote oog. Biodiversiteit is dus veel en veel meer dan huppelende hazen en reetjes, bloeiende planten en een boom. En de tienduizenden ecosystemen zijn veel ingewikkelder en fijnmaziger dan ons voorstellingsvermogen aan kan.
Toch grijpen wij daar dagelijks op in, zonder de consequenties daarvan echt te kennen of te begrijpen, want slechts 10% van alle soorten (micro) organismen zijn in kaart gebracht”.

Met corona om ons heen, moet ik steeds aan die laatste zin denken, want we weten nog zoveel niet. En daar worden we nu hardhandig mee geconfronteerd. De vraag is vervolgens of we hier een les uit gaan trekken. Wordt corona straks afgedaan als “domme pech” of gaan we  wereldwijd een beter evenwicht zoeken tussen economie en ecologie?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Grond van ons bestaan

  1. Bertie zegt:

    En het is weer mensens eigen schuld.
    Misschien leren we het nog eens, al doende.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik hoop, maar ik vrees.
    De industrie zal haar uiterste best doen om de gemiste omzet weer in te halen, en veel consumenten zullen gretig gebruik maken van allerlei aanbiedingen…

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    ook ik hoop dat er eindelijk een les geleerd wordt
    maar is het vreemd als ik daar aan twijfel 😦

    Geliked door 1 persoon

  4. ollieherman zegt:

    Laten we hopen dat het antwoord op je laatste zin (vraag) positief is.

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Ik hoop van harte met je mee, maar ervaring heeft me onderhand geleerd dat de twijfel van @Karel van meer realiteitszin getuigt. Hoe graag ik ook zou willen dat hij, en ikzelf ook, daarmee ongelijk hebben.
      Het is een dooddoener van jewelste, maar de kreet “De geschiedenis leert, dat de mensheid niet van de geschiedenis leert” heeft de afgelopen eeuwen te vaak zijn waarheid bevestigd.
      Vroeg of laat zal de mens weer in de val trappen van materialisme als ultiem levensgeluk.

      Geliked door 2 people

  5. meninggever zegt:

    Laten we de zaken dan ook echt eens bij de naam noemen. Als we terug willen naar de gezellige Middeleeuwen waar we zo vrolijk omgingen met dat wat de natuur te bieden had en we accepteerden dat we al rond ons 40e oud waren en ‘op’ door de ontberingen, moeten we ook vaststellen dat Nederland toen ene paar honderdduizend inwoners telde. Landbouwers tot men handel ging drijven. Zeevaarders tot men zich elders vestigde. Ontdekkingsreizigers die van elders allerlei zaken mee terug namen die we hier niet kenden. Inclusief de bijbehorende ziekten wellicht. Nederland anno 2020 heeft bijna 20 miljoen inwoners, een belangrijk deel van de groei komt van elders. We houden de grenzen open, verstenen het groen maar willen tegelijk in goede harmonie met de natuur leven. Dus houden we paarden in de Flevopolder om zo echte natuur te scheppen. De Flevopolder…Een gebied dat ooit gewoon zee was. Een zee die dorpen en steden regelmatig onder water zette en de toenmalige bevolking verslond. Ingedamd en gepolderd een prima gebied voor de natuur. Toch werkte dat niet best. We importeerden de wolf….die vreet nu schapen op. Omdat hij hier niet hoort. Namaaknatuur voor de Hoge Veluwe die niet meer is dan een park dat qua model baseert op oergebieden die we wellicht ergens ooit hebben bezeten in ons land. Oftewel. Een druk land moet mee met globalisering om iedereen te voeden, onderdak te bieden, werk, inkomen en zo meer. Wie dat niet wil moet terug naar de Middeleeuwen. En accepteren wat toen normaal was. 95% pure armoede en ellende. Maar wel een leuke natuur….

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Je neemt wel even een loopje met de feiten en vergelijkt appels met peren, die onderling echt niet meer overeenkomst hebben dan dat het beiden fruitsoorten zijn en als ik me goed herinner beiden tot de roosachtigen behoren. Heb net op je eigen blog ook al zo’n stuk geschiedvervalsing gelezen over een uitspraak die Colijn in maart 1936 gedaan heeft, maar je plaatst hem rustig in mei 1940, toen Colijn helemaal geen MP meer was, maar De Geer. Dus even een tip; als je de geschiedenis naar je hand wilt zetten, doe het dan minder in het oog vallend.
      Niemand op dit blog maakt er gewag van terug te willen naar de Middeleeuwen, maar wel wordt door velen de wens geuit om af te komen van de meer-meer-meer-mentaliteit en doorgroei-economie tot we erbij neervallen.
      Wat de wolf aangaat; die is niet in Nederland geïmporteerd, maar gewoon weer teruggekomen. Tweehonderd jaar geleden was de wolf ook in Nederland inheems, maar is zo zwaar bejaagd dat ze is uitgestorven in ons land. Op dit moment is het zo dat meer schapen door loslopende honden de dood in gejaagd worden dan door de al dan niet geïmporteerde wolven. Ik zal het even na moeten zoeken, maar het zal me niet verbazen dat de wolf al in ons land rondzwierf voordat de mens zich er vestigde. Dus over oude rechten gesproken…
      Je hebt wat mij betreft wel een punt met de bewering dat het Oostvaardersplassengebied, -ik neem tenminste aan dat je dat bedoelt me’de paarden in de Flevopolder’-, goed beschouwd weinig meer is dan een groot omheind park. En ook de Hoge Veluwe wordt kunstmatig in stand gehouden, want heide wordt bos als je dat niet onderhoud. Maar mooi is het wel en dat is ook belangrijk voor de mens.
      Of je wel of niet mee moet met de globalisering is nou juist een regelmatig terugkerend item op dit blog en maakt het juist boeiend, omdat er zelfs ruimte is voor een ongenuanceerde mening.

      Geliked door 1 persoon

      • meninggever zegt:

        Toch even de feiten op een rijtje….In mijn verhaal over 10 mei 1940 noemde ik geen namen van premiers maar zette een uitspraak van een van hen als uitgangspunt voor grote naiviteit voor de toenmalige dreiging. Diezelfde naiviteit zie ik nu ook. We importeren van alles en nog wat als zou dat passen bij ons volle land. Een wolf doet dat niet, en bevers (voorbeeld) blijken ook erg schadelijk voor het landschap. We doen net of we van de natuur en het behoud zijn, maar wonen intussen in versteende gebieden omringd door parken.Ik vind de ongenuanceerdheid juist bij hen die inderdaad (stelling is bewijsbaar) zonder aanziens des volkes terug willen naar de wereld van Anton Pieck omdat ze menen dat alles wat modern is per definitie fout zou zijn. We kunnen niet meer terug. En de landen waar men dat wel trachtte zijn in de grootste ellende terecht gekomen. Ben ik zelf niet van de natuur? Uiteraard. Het Amsterdamse Bos (een van de grootste parken in de omgeving) of de bossen bij Hilversum, het gebied van Soesterduinen tot berg….Prachtig. Maar ik besef me telkens weer dat we dan toch rondlopen of kijken in aangelegde gebieden. De oernatuur van ons land was een totaal andere. Dus nuance genoeg. Ik waak voor al te veel groen denken, omdat ik niet geloof in droomkastelen of zeppelins gevuld met gebakken lucht…

        Like

  6. Laten we vooral niet fatalistisch denken. Waar is die goede oude tijd van 35 jaar geleden gebleven met bijvoorbeel De Positivo’s”?
    Als we allemaal serieus gaan doemdenken weten we zeker dat we onderuit gaan.
    Geen woorden maar daden…… ach ja, al die levensvraagstukken….. denk er over een pint te vatten, en op de bank mijn (onze) zonden te overdenken.
    Ah ja,….. filosoferen is een luxe. Het is ook nooit goed. 😐 ….. hoop doet leven!

    Geliked door 2 people

  7. Sjoerd zegt:

    Ik stap in ieder geval uit die Ratrace.

    Geliked door 2 people

  8. Het zou mooi zijn als er op diverse terreinen een flinke ommezwaai in gang wordt gezet. Maar aangezien deze crisis wereldwijd economieën tot stilstand brengt en oneindig vele miljarden euro’s kost, denk ik alles in het werk zal worden gesteld om waar mogelijk alles weer zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk in gang te zetten.
    Maar ik hoop van harte dat ik ongelijk heb. Dat dan weer wel. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  9. gewoonanneke zegt:

    Ik hoop van wel maar ben bang van niet. Als het voorbij zal zijn dat mensen gewoon weer op de oude voet verder gaan…tot de volgende crisis….

    Geliked door 1 persoon

  10. Ik hoop op het laatste.

    Geliked door 1 persoon

  11. Rebbeltje zegt:

    Als we hier niks van leren dan zijn we dom bezig 😉
    Fijn weekend

    Geliked door 1 persoon

  12. Happy Hulk zegt:

    Klopt, je weet niet hoeveel kilogram ‘leven’ er in een kubieke meter grond zit?

    Met 17 miljoen betweters verandert er bijna niets.

    Ik hoop dat er na vandaag, de komende twee weken geen explosie van corona patiënten bijkomt, want vandaag leek iedereen de anderhalve meter regel te vergeten op de loeidrukke fietspaden.

    Geliked door 1 persoon

  13. Jan Jaap zegt:

    Ik ben bang dat we toch weer overgaan tot de orde van de dag vóór de corona. Consumptie en welvaart als levensdoel, met het milieu als een van de voornaamste verliezers.

    Geliked door 2 people

  14. nicole zegt:

    Ken je het boek Dwalen door het antropoceen van Rene Bos? Ik moest dit lezen voor mijn filosofiegroepje en ben er met terugwerkende kracht van onder de indruk. Het sluit aan op wat jij schrijft Rob.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.