Bomen, bossen en boswachters

BOSSENSTRATEGIE

De komende 10 jaar moet er in heel Nederland 37.000 hectare bomen bij komen. De provincie Noord-Holland werkt mee aan die ambitie en onderzoekt ook waar gekapte bomen gecompenseerd kunnen worden. Daarom heeft Noord-Holland samen met de andere provincies en het Rijk een begin gemaakt met de bossenstrategie.

De komende maanden volgt de concrete invulling van de bossenstrategie. Noord-Holland gaat in gesprek met betrokken partijen zoals organisaties die het groen beheren om tot plannen te komen en de kosten daarvoor in kaart te brengen.

Noord-Holland is van nature geen bosrijke provincie. Naast de duinen in het westen, kenmerkt het landschap zich door open weidevogelgebieden. Daarom moet goed gekeken worden waar bomen geplant kunnen worden.

Bron: Provincie Noord-Holland

En als ik dit lees denk ik dat er een vergissing wordt gemaakt. De Diemer Centrale vanVattenfall heeft een vergunning gekregen om biomassa als brandstof te gebruiken. Biomassa is een verkapte omschrijving voor gekapte bomen. De toevoeging duurzaam durf ik hier niet bij te gebruiken. Al wordt dat door anderen wel gedaan … ‘Boompje groot, plantertje dood’ is nog steeds een staande uitdrukking. Al zijn Meneer Vattenfall en de vergunningverleners deze wijsheid vergeten!

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Bomen, bossen en boswachters

 1. basdew1922 zegt:

  Biomassa = co2 uit de lucht halen + co2 de lucht in stoppen = nul reductie in co2

  Geliked door 2 people

  • De CO2 van biomassa uit de lucht halen duurt veel langer namelijk meerdere jaren dan de de CO2 weer in de lucht te pompen namelijk binnen een uur gepiept. Dit is zoiets als zeggen dat bosbranden er niet toe doen. CO2 in = CO2 uit. Biomassa is alleen zinvol als het om houtafval gaat of om eenjarig gewas zoals de mais waar men ethanol maakt om door de benzine te mengen. Mee stoken van biomassa is in mijn ogen alleen maar een truc om kolencentrales open te houden. Op papier ziet het re goed uit maar alleen bij creatief boekhouden.

   Geliked door 2 people

 2. Rebbeltje zegt:

  Mooie spreuk van dat boompje groot
  Krijg jij er een op vandaag
  Moeder is eigenlijk een ander woord voor “TOVENAAR”

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  redelijk was bos in deze omgeving van Noord-Holland
  maar er is ook zat gekapt 😦
  de regering en die gas en licht maatschappijen moeten zich diep schamen , ik vat ze samen in deze kwestie als tuig 😦

  fijne middag groet

  Geliked door 2 people

 4. ^.^ zegt:

  Anyway, friend Rob. Since last year, I have been fighting for the 4 spruce trees by my building. They are encased in a heavy metal grid thing and that is slowly suffocating them as it digs deep into the tree as the tree expands. One of the trees died last year, and I have been fighting to safe the other 3. I was promised by the city that they will release the tight metal things from the trees this Spring. I will keep you posted on the progress, if you are interested. Love, cat.

  Geliked door 2 people

 5. Villasappho zegt:

  Hier in Brabant waren ze ook al zo trots op alle bomen die ze zouden gaan planten maar behalve dat maar een derde overleeft zijn ze op dit moment nog steeds alleen aan het kappen. En dat noemen ze milieuvriendelijk het zijn hufters.

  Geliked door 1 persoon

 6. Happy Hulk zegt:

  Ik zou beginnen met de PWN, gebiedshouder duingebieden Kennemerland tot aan Schoorls duingebied, hun poten onder hun lijf (beleid) te zagen, net zoals zij met hun ontbossing beleid.
  Menselijke kankergezwellen zijn het.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ongelofelijk lastig dilemma vind ik dit. Hier zijn ze op bepaalde plekken oude landschappen aan het herstellen, wat inhoudt dat een landschapsarchitect heeft bedacht dat er vergezichten moeten terugkeren. Want dat was vroeger altijd zo…. Maar….naar welke tijd kijken we dan? Vroeger was een groot deel van Groningen ook een woud. Dus in dat opzicht kunnen we prima bossen bijplanten.
  Ik heb geen fiducie in die verkapte kaplust. Ik stook ook mijn houtkachel, maar onze tuin is deels bos en daar blijven bijna alle bomen staan. Behalve als ze iets bedreigen. De weg, het huis. Dan stoken we ze op en laten we er 10 extra staan.

  Geliked door 3 people

 8. Sjoerd zegt:

  Ik zou zeggen kom eens kijken hoe ze het hier in Zuid Limburg gedaan hebben met de Buitenring parkstad. De natuur is hier volledig overgecompenseerd en is er op de meest plaatsen behoorlijk op vooruit gegaan.

  Geliked door 1 persoon

 9. gewoonanneke zegt:

  Ja daar mag zeker goed over nagedacht worden zeg…… Hier in de omgeving is vanwege een bomenziekte veel gekapt maar daar moet ook wel voor terugkomen en zoveel procent extra.

  Geliked door 1 persoon

 10. joke_dev zegt:

  Ik hoor ze altijd graag over bossen praten maar als je naar het bos gaat zie je veel gemerkte bomen!

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Het tempo waarin tropisch oerwoud wordt gekapt in Zuid-Amerika en met name in Indonesie zorgt er voor dat we oerbossen verliezen die toch de longen van de aarde zouden zijn. Opmerkelijk is selectieve verontwaardiging als het die landen betreft. Want je moet bepaalde regimes niet tegen de haren instrijken. Die centrale in Diemen gaat zorgen voor 1% verslechtering van de CO2 uitstoot. Leg het mij maar uit! Bomen kappen is de nieuwe mode. Planten zie je maar weinig. Of je moet uitgekochte boeren dan wel volstrekt onbruikbare gronden weten te vinden die ruimte geven voor nieuwe bossen, die dan over 20-25 jaar een bijdrage leveren aan het verbeteren van de lucht. Maar met enorme pelletkachels voor de energieopwekking gaat dat niet lukken. Kortom, er wordt veel gerotzooid door de betrokkenen. En wij maar isoleren en van het gas af gaan…jaja…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Dit jaar nog laat ik mijn gasaansluiting verwijderen. Geen restwarmte door biomassa en ook geen elektriciteit door biomassa.

   Het levert mij een leuke subsidie op.
   De investering verdien ik terug met de verdwenen aardgasrekening.

   Zuinige groet,

   Like

 12. Skyblog zegt:

  Verleden jaar zag ik in Veluwe ook rode stippen gezet. Moest nog toen gekapt worden. Het zou mooi zijn dat nieuwe bomen komen. Het klopt dat noord hollend net zoveel bomen er zijn. Meestal liggen andere kant van Nederland hebben veel bossen. Ik twijfel aan Vattenfall. Gekapte bomen voor bio gebruiken van Biomassa. Je hebt gelijk aan de duinen daar moeten kijken. Meer wat er aan doen. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  Als biomassa stoken een positieve bijdrage levert aan het terugdringen van CO2, dan komt het me voor dat steenkool een extra grote positieve bijdrage eraan levert. In principe is steenkool toch weinig meer dan biomassa dat jarenlang onder grote druk verkeerd heeft en daardoor versteend, en dus geconcentreerder is.
  Het enige positieve wat ik bedenken kan bij de grote houtpelletkachels, wat , een E-centrale als Diemen in de grond van de zaak toch is, is dat dergelijke kachels vaak een adequate rookreinigingsinstallatie bezitten en waarschijnlijk ook de CO2 af kunnen vangen, maar dan komt het volgende probleem; waar laat je dat? In de lege gasvelden, in zee, of werk je het in het nog steeds zakkende veengebied van West-Nederland? Wat extra drijfvermogen kan natuurlijk geen kwaad. Door de ontwatering zakt het West-Nederlandse veengebied nog steeds. Betrekkelijk weing nog, maar wel continu en hoe is het (Afrikaanse?) gezegde ook al weer: “Elke dag een draadje, is een hemdsmouw in een jaar”.

  Geliked door 1 persoon

 14. Het is soms inderdaad heel raar tegenstrijdig. Enerzijds moeten er bomen bijkomen, anderzijds wordt er ook veel gekapt….

  Geliked door 1 persoon

 15. Bijna alles is al gezegd.
  Wanneer de mensheid in overwicht gaat inboeten, zal de natuur rijkelijk zijn gang gaan. Menselijke logica kan dit niet bevatten, immers dit zou een destructieve kijk op zaken zijn. Het is mens versus natuur, en natuurlijk is mens ook natuur, maar wel een van de hypocriete soort.

  Geliked door 1 persoon

 16. Karel zegt:

  ik deel die benauwdheid Rob , het wordt weer 1 grote bende 😦
  ja onze planeet is best nog mooi , maar het beest onder de dieren werkt er hard aan om het te vernietigen 😦

  verdrietige groet

  Geliked door 1 persoon

 17. hout verbranden in een centrale

  waarom ze dit bij ons (B) duurzaam noemen, is me ook een raadsel

  groeten

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.