In de natuur hangt alles met elkaar samen. Bloemen zijn afhankelijk van bijen, bijen afhankelijk van bloemen. De een kan niet zonder de ander. In miljoenen jaren tijd zijn er kringlopen ontstaan die geen mens had kunnen bedenken. Een mooi voorbeeld daarvan is het gentiaanblauwtje. Deze vlinder zet zijn eitjes af in de bloemen van de klokjesgentiaan. Uit de eitjes komen rupsen die de bloem vanbinnen opeten. De dan nog kleine rupsen vallen daarna op de grond en wachten op een lift van knoopmieren. De mieren nemen de lifter mee naar hun nest. De rupsen hebben vrijwel dezelfde geur als de mieren. Hierdoor denken de mieren dat het een larve van henzelf is en verzorgen ze de rups goed. De volgende zomer verpopt hij zich tot vlinder en die vliegt de wijde wereld in. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. Alles houdt elkaar in evenwicht. Een evenwicht dat alleen kan bestaan als er een grote variatie in soorten is. Oftewel, biodiversiteit. Deze biodiversiteit moeten wij koesteren. Voor de natuur en ook voor onszelf, want deze is van grote invloed op de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het voedsel dat we eten. Biodiversiteit verdient onze bescherming. En daarvoor moet de variatie in soorten groeien. Willen wij ons de komende tijd inzetten gaan op biodiversiteit? Willen wij meer insecten en andere dieren, wilde bloemen en bomen. Willen wij meer natuur in Nederland, in natuurgebieden, bij de boer en in tuinen.
Of gaan wij terug naar een economie van meer en meer? Kiezen we bijvoorbeeld voor KLM blauw of kiezen we voor gentiaanblauw? De intelligente Lockdown geeft schonere lucht. Bijvoorbeeld door verminderde luchtvaart. Sommige onderzoekers leggen een verband tussen luchtvervuiling en de verspreiding van het Coronavirus.
De KLM betaalt geen belasting voor kerosine. De KLM piloten betalen ook geen belasting. De overheid steunt de KLM nu ook nog eens met 4 miljard euro.
Het gentiaanblauwtje en het klokjesgentiaan is afhankelijk van het Natuurnetwerk Nederland. Het Natuurnetwerk Nederland geeft ons schone lucht, een gezond leefgebied en ruimte voor ontspanning.
Wat hebben wij over voor het gentiaanblauwtje, de klokjesgentiaan en ons Natuurnetwerk Nederland ??? Of gaan we na de Lockdown gewoon weer verder op de oude voet?
mogge Rob
helaas dek ik dat ze gaan kiezen voor klm blauw 😦
terwijl van Gentiaan blauw toch vele malen mooier is
ik genoot toen de pracht van het aquarium in Blijdorp
een heel wondere wereld daar onder water
zij die geloven in het sprookje van die iemand die over water loopt
zijn ook velen van hen die gaan voor klm blauw ben ik bang 😦
te droge zonnige groet
LikeGeliked door 1 persoon
De huidge regering ziet natuur vooral als vrijetijds besteding en in de weg staan van vooruitgang. Vrees dat KLM blauw het gaat winnen…
LikeLike
Ik heb dezelfde angst.
Bezorgde groet,
LikeLike
Het is een bijna aan zekerheid grenzen de waarschijnlijk heid dat het KLMblauw of ander gelijkwaardig blauw wordt.
LikeLike
Met het blauw van de ogen van mijn schat kan het niet mislopen!
LikeGeliked door 1 persoon
Steun aan luchtvaartmaatschappijen moeten ze meteen stoppen. Zoals ieder bedrijf moeten ze maar zorgen dat ze winst maken… Er zijn genoeg maatschappijen.
LikeGeliked door 1 persoon
ik hoop maar vrees
LikeGeliked door 1 persoon
Ik verkies mijn oogverblindend witte lepelaars ver boven de blauwe reuzen van KLM. Ik mag hopen dat de coronacrisis m.n. op het vlak van de energietransitie en milieuvervuiling tot verandering zullen leiden. Maar ik vrees het ergst. De crisis kost zogezegd klauwen vol geld, en dat zullen deze regering en het bedrijfsleven graag zo snel mogelijk terug willen verdienen, vrees ik.
Over een klein jaar hebben we verkiezingen. Misschien moeten we hoop en aandacht daar eerst vooral op richten. Aan schier eindeloze steun voor multinationals en andere giganten ten koste van de belastingbetaler moet in elk geval z.s.m. een eind komen
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kies ook voor het gentiaan blauwtje….maar heb niet zoveel vertrouwen in de mensen dat ze het als alles weer wat beter wordt anders zal gaan. Maar hopen blijf ik het wel. Want het is hard nodig.
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
gelukkig lees ik dat ze hier allemaal voor de gentiaan gaan
zal me vast en zeker lukken om plezier te hebben vandaag
opgewekte groet
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoop dus echt dat er iets structureel verandert, en we niet teruggaan naar die opportunistische economie en vervuiling .
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben bang dat alles gewoon weer de oude zal worden, dat men in de bedrijfstakken, er weinig van geleerd heeft, het is all about the money… the price tag… stel je voor dat je je dure villa moet verkopen.
X
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoef geen ‘boontjes uit Marokko’, om maar een voorbeeld te noemen uit het AH-assortimment. Zo zijn er ongetwijfeld meer importprodukten in de winkel te vinden. Jammer hoor, maar ‘tulpen uit Holland’ als luxe export hoeft ook niet zo nodig. ‘Touristen uit Hong Kong’ evenmin. Gewoon schrappen die handel en kijken/zoeken naar een GEZOND evenwicht! (Om nog maar te zwijgen over die vliegreisaanbiedingen van luttele tientjes!)
LikeGeliked door 1 persoon
Nu vliegen haast geen vliegtuigen meer. Het klopt wat je daar zegt. Minder vliegtuigen is beter voor de natuur. Hun betalen inderdaad geen belasting. Het klopt. Ik beng dat weer alles weer terug draait naar de oude. Daar denken niet aan zoveel vervuiling in de lucht. Ik kies ook schone blauwe luchten.
LikeGeliked door 1 persoon
Uiteraard kies ik voor de KLM. Niet in plaats van maar gewoon omdat we zonder KLM in Nederland afstevenen op 400.000 werklozen. Omdat we dan geen handel meer kunnen drijven, geen medische artikelen meer zullen vinden in onze zorg of winkels. Wie geen benul heeft van de positieve invloed van de luchtvaart op onze wereld kiest voor de parkachtige natuur in ons land. Maar stopt dat luchtverontreiniging? Nee! In veel steden komen ze er nu achter dat de uitstoot van luchtvaart (zoals door cijfers bewezen) onmeetbaar minimaal is. Slechts namaakomwonenden en beroepsklagers roepen van alles. Feit blijft ook dat het Plan Schiphol, stamt uit 1948 en toen bekend was bij Amsterdam en omliggende gemeenten. Ondanks alles bleef men bouwen in de aan/uitvliegroutes van de start/landingsbanen. Met allerlei gevolgen voor de daar nieuw gekomen inwoners. Die klagen over iets dat onbewezen is (uitstoot) maar wel hoorbaar is. Het beste is dat we in de noordelijke provincies mensen huisvesten uit al die nieuwbouw rond de luchtaven(s) en dat deel van ons land tot stiltegebied verklaren. De rest kan dan gewoon genieten van de blauwe vogels die zoveel positiefs te bieden hebben. En o ja, vandaag barst het van de sluierbewolking….gewoon fenomeen in de lucht, maar volgens sommigern een gevolg van de luchtvaart. Die voor 80% of meer niet vliegt. Leg het mij maar uit….
LikeLike
Wij zullen als het om luchtvaart, Schiphol en de KLM gaat het nooit eens worden.
Juist daarom waardeer ik jouw reacties en argumenten.
Er zitten altijd 2 kanten aan eenzelfde verhaal.
Vredelievende groet,
LikeLike
Gentiaanbloemetje.
Lief naampje.
LikeLike
https://www.nu.nl/klimaat/6061377/hoe-overleeft-de-vlinder-gentiaanblauwtje-een-steeds-grilliger-klimaat.html
De KLM overleeft gewoon door het kabinet ……
Bezorgde groet,
LikeLike