Een Bijenhotel in Kantershof

Door De Verenigde Naties is 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag’ Hiermee wil zij de bewustwording vergroten van het belang van de bijdrage van bijen aan duurzame ontwikkelingen en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd. De bewoners van Kantershof zijn al langer bezig met de aanleg van een Bloemenlint-Bijenlint in hun woonwijk. Vandaag op de Wereld Bijendag presenteren zij een nieuw project. In het Bloemenlint-Bijenlint Kantershof willen de bewoners ook een Bijenhotel gaan bouwen.

Voor een bijenhotel zijn een aantal tips:

 • Varieer de diameter van de gaten en stengels tussen de 3 en 8 mm. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. De lengte van de gang maakt niet zo veel uit, maar: hoe dieper, hoe meer nestcellen de bijen kunnen aanleggen. één diameter, zal vooral een beperkt aantal soorten aantrekken.
 • De boorgangen of stengels moeten aan één kant dicht zijn. Bij het boren dus niet tot aan de andere kant van het hout boren. Bij gebruik van stengels fungeren de ‘knopen’ in bijvoorbeeld bamboestengels als natuurlijke afsluiting. Open stengels kunnen afgesloten worden met bijvoorbeeld klei of een wattenpropje.
 • Gebruik hard hout, zoals eiken, esdoorn, es of beuk. Zacht hout heeft als nadeel dat de gangen niet glad zijn van binnen. Bijen houden daar niet van. Steen of beton is ook niet erg aantrekkelijk voor bijen.
 • Gebruik holle plantenstengels of stengels met zachte merg, die bijen zelf kunnen uitknagen, zoals van bamboe, riet, vlier, braam. Sommige stengels gaan vrij snel scheuren en zijn dan aan vervanging toe. Kunststof is minder geschikt, omdat de inhoud hierin snel gaat schimmelen.
 • Boor dwars op de ‘draad’ (vezelrichting) van het hout, niet met de draad mee. Zo ontstaan er minder snel scheuren in de gangen; gescheurde gangen zijn ongeschikt voor bijen. Vaak worden schijven van boomstammen gebruikt voor bijenhotels, maar deze scheuren snel omdat er met de draad mee geboord wordt.

De werkgroep Bloemenlint-Bijenlint vraagt aan alle buurtbewoners of zij met deze richtlijnen een bijdrage wille leveren aan het te bouwen Bijenhotel.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Een Bijenhotel in Kantershof

 1. Dit zijn mooi duidelijke aanwijzingen voor een ieder die hier zelf mee aan de slag wil gaan. Bedankt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik lees niets over de receptie van dit hotel, de badkamers,…

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Goede adviezen, duidelijke uitleg, maar ja.
  Ik kan een hamer hanteren en een schroefmachentje ook nog.
  Maar aan bouwen waag ik me niet.

  Like

 4. bvision zegt:

  ik las net dat in Limburg een nieuwe bijensoort aangetroffen is, de zg Alpenbij die zich vanuit Zwitserland via de Ardennen tot in Limburg verspreid heeft.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  prachtig Rob

  Geliked door 1 persoon

 6. Villasappho zegt:

  Duidelijk advies maar zolang de boeren nog gif mogen spuiten slaat het volkomen nergens op.

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  Handig ben ik niet, dus laat ik dit maar aan andere handige personen.

  Like

 8. Ik wist niet dat het Wereld Bijendag was vandaag. Maar dan komt het wel heel mooi uit dat ik vanmiddag een videoshotje heb gemaakt van de bijen bij ons kleine en bescheiden bijenhotelletje.

  Geliked door 1 persoon

 9. bentenge zegt:

  Dank voor de tips.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik dronk gisteren mijn koffie buiten en achter mij hoorde ik een enorm gezoem. Ik werd me er ineens van bewust, keek om en zag de bijen druk bezig.

  Geliked door 1 persoon

 11. Pingback: Bloemenlint verrijkt met een bijenhotel - 1104 en zo

 12. Spontanity zegt:

  Ik hou het wel bij de bijenaantrekkendeplanten in de tuin.
  Ook goed toch?

  Geliked door 1 persoon

 13. Appelvrouw zegt:

  Prachtig. Ik heb hier in de spouwmuur op 3 plaatsen hommels (in die smalle openingen onderin de muur). dus ik hoe niets te bouwen, ze wonen gewoon in mijn huis.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.