Ching’s Tea Home

Voorbijgangers staan even stil en staren naar de vrolijk gekleurde bus die op een zonnige zaterdagmiddag naar Metro station Bullewijk rijdt. Bij het metrostation aangekomen stapt Ching-ling uit, opent de portieren aan de achterkant en tovert daarmee haar mobiele theehuis tevoorschijn, met een menu van Klassieke Chinese thee en Chings traditionele lekkernijen.

En toch gaat dit verhaal over thee.

Een paar mensen stonden al te wachten en de eerste klant schuifelt voorzichtig dichterbij. Ching herkent haar van vorig jaar. Een Syrische, schat zij in, al heeft ze het nog niet gevraagd. De vrouw wijst op de kaart naar de Jasmijn thee. Alstublieft. Zou het haar doen denken aan thuis? Wat voor thee drinken ze eigenlijk in Syrië? De Surinaamse man met de bakkebaarden is er ook weer. Ni hao, schoonheid, die Oolong vond ik lekker. Doen we, Duncan,  ook weer een Chinees gebakje erbij? De dame achter hem vraagt hoe dat smaakt. Duncan lacht. Of ze wil proeven – er ontstaat een geanimeerd gesprek. Een vrow in mantelpak komt gehaast aangelopen en schraapt haar keel. Hoe werkt dit eigenlijk? De Syrische zegt: “Welkom”.

Dit is waar het omgaat. Haar opa liep vroeger een dag heen en weer naar het volgende dorp om daar voor Ching-ling een speciaal gebakje te halen. Maar vooral ook om het leven te bespreken met zijn vrienden in het theehuis.

Ching-ling houdt van de gesprekken, van het verbinden. Alle nationaliteiten, alle leeftijden, alle rangen uit de maatschappij weten de Theebus te vinden. Even valt het gesprek stil. Met zachte stem citeert zij een wijsheid van Lao Tse: vriendelijkheid in woorden schept vertrouwen, vriendelijkheid in denken schept diepzinnigheid, vriendelijkheid in geven schept liefde. Vier paar ogen kijken haar aan en knikken. De vrouw in mantelpak legt haar hand op de arm van de Syrische. Waar kom je eigenlijk  vandaan? Reigersbos, zegt ze.

Ching’s Teahome kun je overal in Amsterdam-Zuidoost tegenkomen. Ching-ling droomt van een labyrint van vaste theehuizen in Amsterdam-ZuidOost, waar mensen van alle talen, achtergronden en culturen elkaar ontmoeten.

Home

 

https://nl-nl.facebook.com/chingling.hsiao.1

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Ching’s Tea Home

 1. Rebbeltje zegt:

  Een mooie gedachte…
  waar mensen van alle talen, achtergronden en culturen elkaar ontmoeten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Spontanity zegt:

  Als ik dat busje tegen zou komen zou ik er ook zeker een bakkie thee gaan halen.
  Leuk zeg.

  Like

 3. Karel zegt:

  ik ben niet zo dol op thee
  maar die verbroedering daar rond de bus doet me goed

  Like

 4. Bertie zegt:

  Thee is lekker maar ook uit nieuwsgierigheid zou ik een koppie halen. Kijken wie je daar tegenkomt.

  Like

 5. Suskeblogt zegt:

  Ik verbroeder liever met koffie dan met thee. Ieder zijn smaak.

  Like

 6. bvision zegt:

  Doe mij ook maar een Oolong. Heerlijke thee die ik ook vaak thuis zet. Uiteraard niet van een zakte maar van losse thee uit een blik.

  Like

 7. gewoonanneke zegt:

  Heerlijk hoor voor zo’n theeleut als ik zou ik zeker eens gaan kijken.

  Like

 8. Daar zou ik ook graag eens een kopje thee drinken.

  Like

 9. Ik sluit me aan bij de andere reacties. Het zou een eer zijn die dame te mogen ontmoeten!

  Like

 10. ollieherman zegt:

  Ik zou bijna op de fiets stappen om een lekker kopje thee, uiteraard met Chinees gebakje, te komen proeven. Helaas, iets te ver maar wat een fijn idee, zo’n theebus.

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Als verstokte theedrinker hou ik het zelf graag op de zwarte Britse of Duitse soort. Maar vind het idee wel intrigerend. Zou dit ook werken in Buitenveldert of Zuid?? Ook veel nationaliteiten, en de nodige joods/christelijke bewoners. Moet toch lukken zou ik denken…

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Het komt zelden voor dat ik iets dichter bij Amsterdam zou willen wonen. Integendeel, de gedachte er te moeten wonen benauwd mij, maar deze dame met haar mobiele theehuis wist toch een beetje dat gevoel bij mij op te roepen. Als fervent theedrinker, -altijd losse thee uit een blik en zorgvuldig gezet en beslist geen theezakjes, want dat ontstijgt zeer zelden de kwalificatie ‘gekleurd water-, mis ik zoiets wel in mijn omgeving.

  Like

 13. Misschien kan Ching-ling deze kant eens opkomen met haar mobiele theehuisje? 😉

  Like

 14. Futuur zegt:

  Ik heb zelf een enorme voorliefde voor thee. Het zou me een eer zijn dit mobiele theehuisje tegen te komen en de kans te hebben om er thee te drinken. Misschien kom ik haar wel eens tegen als ik nog eens naar Amsterdam kom. Bedankt voor het mooie verhaal. De wijsheid van Lao Tse neem ik ook mee!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.