De Djame Masjdied Taibah Moskee in de K-Buurt wordt de eerste energieneutrale moskee van Nederland. Bij start van het Suikerfeest ontvangt de Taibah Moskee een cheque voor energieneutraliteit van de stadsdeelbestuurder Dirk de Jager. Als Energiecommissaris 1104 verspreid ik met veel plezier en energiek het persbericht van de stichting CO Force!
Taibah Moskee “Nul op de Meter”.
Onze Energie Commissaris Riezwan Basarat, tevens WKO-specialist bij de Stichting CoForce/ 02025, heeft voor zijn Moskee subsidie aangevraagd om aardgasvrij te worden. Tijdens het Eid al-Fitr feest (einde van de Ramadan) heeft Stadsdeel bestuurder Dirk de Jager de goedkeuring voor het aardgasvrij maken van de Moskee overhandigd aan Zijne Eminentie de Heer Siddique.
De Taibah Moskee verstookt ongeveer 24.000 m3 aardgas per jaar voor verwarming en koken. De verwarming/koeling behoefte gaat ingevuld worden met een lucht warmtepomp en een nieuw ventilatiesysteem. De extra energie vraag wordt ingevuld met 300 PV-panelen op het dak van de Moskee. De Moskee bereidt ook vele maaltijden voor minder bedeelden in Zuidoost. Voor de kok was het best even wennen aan de gedachte dat de bereiding van maaltijden anders zal worden. Inductie koken heeft voordelen, maar als je gewend bent op gas te koken, is de overstap toch een andere beleving.
De onlangs overleden voorzitter Hadji Junas Gaffar Noorani was een groot voorstander om Djame Masjdied Taibah aardgasvrij te maken, daarom wordt het project aan hem opdragen.
Waarom is deze overstap zo belangrijk naast het aardgasvrij maken van Amsterdam? Door deze “Nul op de Meter” aanpak gaan uiteindelijk de kosten voor energie naar bijna “nul” en kan de Moskee de huidige €20.000 per jaar aan energie kosten besteden aan de gemeenschap, zoals verstrekken van maaltijden.
De leden zorgen via donaties voor een grootste deel van de investering die met de ”aardgasvrij-maak” bijdrage van de gemeente rond is gekomen. Door een korte terugverdientijd betekent het in de nabije toekomst minimale kosten voor energie.
In vergelijk met het aansluiten op andere warmtesystemen is meestal geen sprake van een terugverdien moment of “nul” rekening.
De Stichting CoForce wil initiatieven in ZuidOost, zoals het NOM maken van de Moskee ondersteunen vanuit de grote groep Energie Commissarissen. Wij hopen dat het voorbeeld van de Moskee ook de andere geloofsgemeenschappen of verenigingen inspireert om tot initiatief over te gaan. Heeft u een idee om met uw buurt/vereniging of bewonerscollectief een duurzaamheidsinitiatief op te zetten, laat het ons weten via info@coforce.nu. Dan helpen wij uw idee of plan verder naar uitvoering.
Waren er dan tijdens de huidige ramadan bijeenkomsten? In B niet…
LikeLike
Van morgen is er 4 keer door 4 imans gepreekt voor 30 mensen.
Ook in de K-buurt zijn de Lockdown regels netjes uitgevoerd.
Stille groet,
LikeGeliked door 2 people
Deze stap is op zijn minst al belangrijk omdat er ervaring opgedaan kan worden met het aardgasvrij maken. Er zijn maar een beperkt aantal projecten waarbij aardgasvrij gebouwd is en de ervaringen daarbij opgedaan zijn niet onverdeeld positief. Redelijke kans dat er over twintig jaar met verwondering gekeken wordt naar de grote en kleine missers die er nu kunnen ontstaan bij dergelijke projecten. De gemeenschap, ic de overheid, moet daarom niet te beroerd zijn om bij te springen en ook is het belangrijk om ervaringen te delen. Ook de negatieve; elke ervaring is een leermoment. Helaas iets waar de mensen aan het roer zich niet altijd van bewust (willen) zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Wow…
LikeGeliked door 1 persoon
Bij een groot verbruik is het nog meer de moeite waard. Wie weet volgen er nu meer.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed werk daar.
Wij hebben intussen ook weer een mooie stap gezet met onze zonnepanelen. Samen komen we er wel!
LikeGeliked door 1 persoon
Top! 👍🏽
LikeGeliked door 1 persoon
Dat zouden er meer moeten doen. Maar voor mij geld dat investeren in een aardgasvrije woning mij zoveel gaat kosten aan investering en elektriciteit dat ik dat nooit of te nimmer meer terugverdien.
LikeLike
Als investering in je huis om bij eventuele verkoop een meerwaarde te kunnen berekenen zal het zich zeker terugverdienen.
En in de tussentijd is het goed tegen de huidige Klimaatverandering.
Energieke groet,
LikeLike