Museum of Disgusting Food

In Argus lees ik een artikel over het Museum of Disgusting Food. Met de titel ” een kotszakje als entreebewijs” beschrijft Mark Blaisse dit museum. Gerechten van de Groenlandse haai, een eendenei, inktvis, maar ook rijstwijn, brandewijn, koeienmelk en kaas komen voorbij. IJsland, China, Denemarken, de Filipijnen, Kenia en Korea worden of met een gerecht of met de verrassende reacties van hun bewoners beschreven.

Tijdens een cursus verontschuldigde de cursusleider zich voor het vergeten van een onderdeel. In plaats daarvan kregen we een stukje baklava uit Istanboel voorgeschoteld. Waarvoor ik bedankte, te zoete dingen hebben niet mijn voorkeur. Vreemd genoeg was ik de enige cursist die baklava kende. De Doerian die de cursusleider vergeten was kende ik alleen van naam. Maar juist die stinkende vrucht had ik graag voor het eerst willen proeven. Jaren later kon ik bij een Aziatische festival Doerian ijs proeven. Ook niet mijn smaak.

Smaak bepalend zijn bijvoorbeeld moeders kookkunsten, gewoonten, religies, en/of dieetregels. Tolerantie en nieuwsgierigheid naar de ander kunnen aangeleerde afkeren teniet doen.

Smaak en voorkeuren blijven natuurlijk persoonlijk. Maar open staan voor een andere gerechten en de bijbehorende kok verrijkt eenieders leven. Al is het maar door respectvol met elkaar om te gaan.

Museum of Disgusting Food, Kvarteret Caroli, Ostergatan 12, 211 25 Malmö, Zweden

Een nieuwe krant!

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Museum of Disgusting Food

  1. Het is dat Malmo voorlopig niet op het programma staat, anders was ik graag gaan kijken!

    Geliked door 1 persoon

  2. Bertie zegt:

    Een grappig maar ook informatief idee. Andere culturen, andere gerechten.
    Baklava is bekend, dacht ik, maar toch niet.
    Overigens kookte mijn moeder ook walgelijke dingen, ik zie me nog op de gang zitten met spruitjes, kokhalzend… 😑

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Tot smurrie verkookte grote spruiten is ook niets voor mij.
      Toch ik eet ik nu op eigen wijze bereide spruitjes.

      Smakelijke groet,

      Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Spruitjes zijn toch niet bitter meer en de beruchte ‘spruitjesgeur’ is er ook uitgekruist. Ik vind spruitjes tegenwoordig zelfs een beetje zoetig van smaak, maar dat kan ook aan mij liggen. Ruim 20 jaar geleden heb ik een ongeval gehad waarbij mij schedelinhoud nogal geklutst was en sindsdien is mijn reuk vrijwel verdwenen.
      Nou waren, met name de koolrassen van vroeger sowieso anders van smaak, maar er was ook een niet terechte voorliefde voor lange kooktijden. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder door een oude buurvrouw onderhouden werd over de extreem korte kooktijd die ze hanteerde voor witte kool; maar een half uur. Volgens die oude buurvrouw moest dat minimaal 3 uur zijn, wan ander ‘kreeg je de kool niet gaar’. Mijn moeders witte kool moest je met een vork eten en die van de buurvrouw kon je met een rietje opzuigen, want het was een onbestemde stinkende geelachtige smurrie geworden.
      En de spruitjes; ik blancheer ze een paar minuten en roerbak ze daarna. Soms met spekjes of hamblokjes en op het laatst gaat er nog een gesnipperd sjalotje bij. Mijn huisgenoten hoor ik er niet over klagen.

      Geliked door 2 people

      • Rob Alberts zegt:

        Bitter is een smaak die niet meer gewaardeerd wordt.
        Met veredelen en kruisen zijn de bittere smaken vooral zoet geworden.
        Of dit bij spruitjes ook het geval is weet ik niet.
        Ook ik geniet meer van iets dat je moet kauwen in plaats van opzuigen ….

        Vriendelijke groet,

        Geliked door 1 persoon

  3. bvision zegt:

    Voorlopig nog even te ver weg, en volgens mij daarna ook.

    Geliked door 1 persoon

  4. Kakel zegt:

    Wat een leuke krant! Dwars met een glimlach.
    Baklava vind ik ook te zoet. Dan liever blauwe schimmelkaas.
    Zonnige groet!

    Geliked door 1 persoon

  5. Karel zegt:

    i blijf dan liever bij mijn eigen kostje Rob

    ik had een heerlijke dag

    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  6. douryeh zegt:

    Mooi thema voor een museum!

    Geliked door 1 persoon

  7. Dit doet me denken aan de eetproef in Expeditie Robinson. Daar moeten de kandidaten bijvoorbeeld een koeienoog opeten, en ook echt doorbijten. Brrrr.

    Geliked door 1 persoon

  8. basdew1922 zegt:

    Ik geloof dat men in Zweden ook verrotte (mmm, excuuus gefermenteerd) haring eet. https://nl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

    Geliked door 1 persoon

  9. Spontanity zegt:

    Klinkt voor mij niet aantrekkelijk!
    Brrrr.
    En ik eet echt niet alleen maar Hollandse pot hoor!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.