Gezonde honing

Mijn voorkeur gaat uit naar Boekweit honing. Maar van andere donkere honingsoorten kan ik ook genieten. Donkere soorten hebben vaak een duidelijke geur en een stevige smaak. Het belangrijkste blijft de energie die honing geeft. Al zijn er ook mensen die spreken over de voedingswaarde of zelfs geneeskrachtige werking van honing.

Gemiddelde voedingswaarde van honing: Vitamine B2 0.03mg, Vitamine B6 0.05mg, Vitamine C 3.2mg, natrium 7mg, Kalium 50mg, calcium 5mg, fosfor 20mg, ijzer 1.3mg, magnesium 2mn, koper 0.09mg, zink 0.60mg

Om hier nu de benodigde dagelijkse hoeveelheden te verkrijgen lijkt mij niet een gezonde keuze. Maar een klein likje van deze honing in mijn ochtendkoffie kan toch geen kwaad lijkt mij.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Gezonde honing

  1. Appelvrouw zegt:

    Ik verdraag geen honing meer wegens slokdarmklachten- die door de maag veroorzaakt worden.
    En dat komt in mijn geval vooral door de fructose.

    citaat uit de link https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/honing.html :

    “Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suikers: circa 40% fructose, circa 30% glucose, wat sucrose, maltose en overige suikers. Dit verschilt per honingsoort. Daarom is het lastig te beoordelen wat honing exact doet met je bloedsuikerspiegel.”

    Ik hoop voor je dat het likje je gezondheid goed doet. Eerder at ik dagelijks een half theelepeltje boekweithoning. Heerlijk, maar in gezonde voeding geloof ik al jaren niet meer.

    Geliked door 1 persoon

  2. Morgaine zegt:

    Bij keelpijn is het verzachtend… dat zeker wel, maar niet om wat erin zit… dus bij een potje weerstand kan het even lekker zijn. In de koffie? blegh, hahaha dan in de thee, dat wel! Met munt of gember en citroen 😀

    X

    Geliked door 1 persoon

  3. Bertie zegt:

    Het wordt zeer geprezen en schijnt overal goed voor te zijn, net zoiets als Haarlemmer olie.
    Aan mij niet besteed, de typische smaak en geur, om het even van welke soort, merk of prijs, bevalt me niet.
    Je proeft het overal bovenuit, ik moet moeite doen om niet te kokhalzen.😑

    Geliked door 1 persoon

  4. KnutzEls zegt:

    Echte honing, lekker. Maar wel in de thee. En alle beetjes helpen, dus honing past in een gezond voedingspatroon.

    Geliked door 1 persoon

  5. bvision zegt:

    Ik doe het vaker ’s morgens in de thee.

    Geliked door 1 persoon

  6. Karel zegt:

    mogge Rob
    als ik de titel lees , vraag ik mij gelijk af , is er dan ook ongezonde honing ?
    zelf gebruik ik geen honing , maar m’n ouders waren er dol op

    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  7. Lekker hoor! Ik gebruik dagelijks wat honing in mijn yoghurt. Daar zonder krijg is de yoghurt me veel te zuur.

    Geliked door 1 persoon

  8. fialas zegt:

    voor mijn Duitse schoonmoeder was honing een heilig wondermiddel, net als vlierbloesem en bosbessen. Ik sprak haar nooit tegen, vond het lief. Maar toch, alls zoetmiddel voegt honing een heel eigen rijke smaak toe. Met name boekweithoning.Maar je moet maar boekweit in de buurt hebben…..

    Geliked door 1 persoon

  9. Boekweithoning nog niet geproefd. Oh in de koffie? Dat moet ik eens proberen…

    Geliked door 1 persoon

  10. Spontanity zegt:

    Munt (uit eigen tuin), muntthee dus en dan lekker met wat honing erin, heerlijk.

    Geliked door 1 persoon

  11. Willem zegt:

    Boekweithoning, heidehoning, dennenhoning, het zijn allemaal honingsoorten met een behoorlijk specifieke smaak, waar je van houdt, of verafschuwt. Een tussenweg erin schijnt niet te bestaan. Het meest aparte vond ik altijd de boterachtige klaverhoning.
    Heb jarenlang mijn yoghurt met muesli gezoet met honing, maar kreeg wat problemen met mijn bloedsuikerspiegel en ben er daarom mee gestopt. En ’s morgens een bord muesli met yoghurt smaakt ook goed zonder zoetmiddel. Alleen moet je wel even uitzoeken welke yoghurt scherp-zuur is en welke zachter is van smaak. Ik kreeg een flashback van mijn verhuizing van het noorden van Nederland naar het midden van het land, ruim 50 jaar geleden. De karnemelk was zo scherpzuur dat ik het jarenlang niet meer gedronken heb. Bij de blauwe grootgrutter heb ik, na lang zoeken, yoghurt gevonden die niet zo scherp van smaak was en zonder zoetmiddel gegeten kan worden.
    En mijn bloedsuikerspiegel heb ik uitstekend onder controle.

    Geliked door 1 persoon

  12. Matroos Beek zegt:

    Geniet er maar van Rob. Ik had nog nooit van boekweithoning gehoord. Wij gebruiken de honing van onze buur. Naar het schijnt zou dat helpen tegen pollenallergie, als je honing uit je buurt eet. Of het zo is, weet ik niet zeker, maar dit jaar heb ik in ieder geval flink minder klachten.
    Gezonde groet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.