Duizendknopen in Kantershof

Rondom de voormalige Wijkpost Groen in Kantershof woekert de invasieve Japanse Duizendknoop. Meer dan zestig meldingen heeft de gemeente ontvangen. Het greenteam van de Bewonersbelangenvereniging Kantershof is er druk mee geweest. Ellen, Debbie en Martijn zijn nu zelf aan de slag gegaan. Ellen is al wat langer bezig met het uitroeien van deze woekerplant.

Er zijn allerlei proeven gedaan om deze plant kwijt te raken. Uiteindellijk is er maar een methode die echt doeltreffend is: “Met wortel en al bestrijden.” En dat doen Ellen, Martijn en Debbie nu. En dan komt meteen de daadkracht van Kantershoffers te voorschijn. Een nieuwe bewoner fietst voorbij terwijl Martijn druk in de weer is. Zij begint enthousiast te vertellen dat zij die plant ook rondom haar tuin heeft staan. Gezamenlijk wil zij met buren aan de slag. En dat zelfde verhaal vertelt Ellen mij. Om er de moed in te houden heeft zij ook hulp van aan een buurvrouw gevraagd.

De molens in de gemeentelijke ambtenarij malen veelal langzaam. De meldingen van deze invasieve exoot zijn nog steeds niet verwerkt. Acties voor de bestrijding zijn ook nog niet gemaakt. Maar de Kantershoffers gaan gewoon gezamenlijk aan de slag.

Letop: bestrijden werkt alleen maar als de Japanse Duizendknoop met wortel en al verwijderd wordt. Zorg dat er geen klein stukje achter blijft of wegwaait. En gooi dit onkruid bij het restafval. Het kleinste stukje groeit welig weer verder. De Japanse Duizendknoop ondermijnt wegen en huizen. U kunt deze plant zelfs door alles heen groeiend in uw huis binnen krijgen …..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Duizendknopen in Kantershof

 1. Spontanity zegt:

  Inderdaad hardnekkig en dat laatste wist ik niet!

  Geliked door 1 persoon

 2. bvision zegt:

  Oei, dat is een echt gemeen plantje dus…

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ja dat is een vreselijk gemeen plantje , en die ambtelijke molen een vreselijke ramp

  fijne avond groet

  Like

 4. Ja, sommige planten raak je inderdaad alleen kwijt door ze letterlijk met wortel en tak uit te roeien. Zevenblad is ook zoiets, hoe lang we niet bezig geweest zijn om dat wijt te raken …
  Vele handen maken licht werk, hopelijk wordt het voorbeeld gevolgd.

  Like

 5. fialas zegt:

  een vriend van mij zei: een atoombom er bovenop, dat helpt.
  Zevenblad is lang zo erg niet, dat kun je wegkrijgen door er smeerwortel of de kaukasische vergeetmijnie tussen te planten, Overigenskun je van zevenblad lekker stamppotje of soepje koken.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   En dan zit je opgescheept met de smeerwortel. Weliswaar iets minder agrssief dan zevenblad, maar mijn ervaring is dat je de smeerwortel ook zeer gericht weg moet pesten.
   Of deed ik iets fout?

   Like

 6. Willem zegt:

  Een tiental jaren van mijn werkzame leven heb ik me beziggehouden met bouwschade en heb dat in die periode dan ook in ‘soorten en maten’ voorbij zien komen. Maar wat ik nog nooit gezien heb is dat de Japanse Duizendknoop door een (gave) betonwand drong. Wel was het zo dat die plant aan het kleinste kiertje, dilatatievoegen waren een walhalla, genoeg had en door de wortelgroei bijvoorbeeld metselwerk ontwrichtte, maar dat fenomeen zag ik ook bij boomwortels. En bij asfaltwegen langs met riet begroeide oevers zag je het riet ook door het asfaltdek komen. Meestal aan de rand als de wegfundering wat ‘zuinig’ aangelegd was. De natuur heeft dus wel een enorme oerkracht om te (over)leven. Feit is wel dat de Japanse duizendknoop hardnekkiger is wat overleven aangaat dan veel van zijn (haar?) Europese evenknieën.
  Ik heb me laten vertellen dat de jonge scheuten van de duizendknoop erg smakelijk zijn en in Azië gelden als een lekkernij. Misschien een toepassing als het uitroeien niet lukt?

  Like

 7. Bertie zegt:

  Een echte woekerplant, een ramp. Uitroeien is inderdaad de beste methode. .
  Zelf zit ik met de naweeën van de zoete aardappel. Het werd zo’n leuke plant, vorige zomer, nu graaf ik nog steeds dagelijks een paar nieuwe stekken uit. 😦

  Like

 8. gewoonanneke zegt:

  Met elkaar oplossen dat werkt ook het beste denk ik. Als iedereen die ze ziet ze verwijderd schiet het goed op in ieder geval.

  Like

 9. zinderen zegt:

  en hoe ziet die Japanse Duizenknoop er uit?

  Like

 10. Dhyan zegt:

  Het is een prachtige plant om te zien en omdat ik niet wist dat het zo’n ‘kreng’ was heb ik de (zijn) natuur een handje geholpen en hem gescheurd en op diverse plekken in mijn tuin gepland. Omdat ik werd aangesproken op het hebben van een andere plant in mijn tuin, namelijk de bereklauw, die ik eveneens schitterend vind, toonde ik opgetogen deze plant om te horen dat het de Japanse duizendknoop, een exoot, was en dat ie alles overwoekerd en gemeenten hem niet uitgeroeid krijgen. Nou ik wel, met bloedend hart heb ik de scheuten met een injectienaald ingespoten met Roundup en schrompelden ze ineen. Volgens mij heb ik ze genetisch gedeformeerd want er kwamen nog een drietal wangedrochten uit voort en daarna zijn ze helemaal weggebleven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.