Aardhommels

Terwijl ik aan het klussen ben bij het Insectenhotel in Kantershof fietst een buurman voorbij. Hij vraagt of ik bijenexpert ben. Waarop ik antwoord dat ik vooral een bijenliefhebber ben. De buurman vertelt dat hij twijfelt tussen bijen en wespen. Waarop hij vervolgt dat zijn vrouw een wespen allergie heeft. Ik beloof hem om later even bij hem langs te komen.

In mijn eigen tuin ontdek ik dat elke bloemensoort weer door een ander insect wordt bezocht. De Akelei wordt door aardhommels bezocht. In de sporen van de Akelei bijten aardhommels een opening. Op die manier ben ik er achter gekomen hoe aardhommels eruit zien. Aardhommels betrekken verlaten muizennesten. Wanneer ik bij de buren aankom beginnen zij direct te praten over een muizennest aan de voet van een prachtig bloeiende rozenstruik. En na even wachten vliegen dezelfde Aardhommels uit mijn voortuin af en aan.

Met de geruststelling dat er echt geen wespen  in de tuin zitten veranderd het onderwerp meteen. Een gekocht insectenhotel wordt te voor schijn gehaald. De natuur en insecten krijgen een warm hart van deze buren. Op mijn advies wordt dit insectenhotel pal in de zon opgehangen.

Terug naar huis fietsend bedenk ik dat het toch jammer is dat wespen zo’n slechte naam hebben. Wespen zijn toch ook natuurlijke bestrijders van muggen …

Mooi dat steeds meer mensen het beste voor hebben met de natuur en de daarbijbehorende insecten. Bij de bestuivers geldt dat de lengte van de tong en de vorm van de tong vaak alleen maar past bij een bepaalde bloemsoort. Juist door meer inheemse planten te zaaien en te planten zorgen we dat de natuurlijke bestuivers kunnen overleven.

https://www.bestuivers.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijen

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Aardhommels

 1. Appelvrouw zegt:

  Interessant over die aardhommel. In mijn spouwmuur zitten hommels, ze komen door de ventilatiegaatjes onderin. Geen idee wat voor hommels, maar ze zijn prachtig en storen zich helemaal niet aan “de mens”. Ik vind het prachtig en zal die gaatjes niet dichten zoals mijn roundup spuitende buurvrouw wil. Bij haar (en een paar in hetzelfde blok, is alles zo griezelig steriel. Mijn hommels genieten vooral heel erg van de contoneaster (struik). Ook ik heb op de lijst van klussen staan dat er een insectenhol mag komen, 2 dikke boomstamschijven tegen elkaar geschroefd met gaatjes er in, alleen al een pracht voor het oog. Ik begijp uit jouw opmerking dat die pal in de zon het beste tot zijn recht komt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ferrara zegt:

  Zonder insectenhotel is het in onze voor en kleine achtertuin met border een drukte van belang van diverse soorten. Het gezoem alleen al is zo leuk om te horen. Rozenkevertjes, mieren. Merels die komen baden. Er is voor elk wat wils. Tja ook slakken, de stokroosbladen zijn behoorlijk aangevreten, maar ze laten zich niet weerhouden vol knop te zitten dus bloeien doen ze toch wel.

  Geliked door 1 persoon

 3. aargh zegt:

  Wonderlijk hoe iemand een aardhommel, met zijn gezellige bontjas en witte broek, kan aanzien voor een wesp. Onbekend maakt onbemind, ga zo door met het verspreiden van kennis! 👍

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Weet niet hoe alle insekten heten maar het zijn er veel in de tuin…we hebben dan ook volop bloemen. Daar smullen ze de hele dag van…en wij hebben wat te bekijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi dat ook je buren de natuur een warm hart toedragen.
  Zelf kan ik verschillende hommel- en bijensoorten vaak niet van elkaar onderscheiden. Maar ze zijn allemaal welkom in ons tuintje.

  Geliked door 1 persoon

 6. groengenot zegt:

  Zalig dat je iedereen vertelt over de natuur en je kennis verspreidt Rob!

  Geliked door 2 people

 7. Heerlijk verhaal weer .
  Hoe nuttig insekten zijn ! Zelfs wespen,
  want ik vind het erg fijn dat die ook muggen wegvangen 😉 …
  Als een wesp met rust gelaten wordt doet ie niks,
  maar die muggen … ! ! !
  voor-zomerse groet,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 8. bvision zegt:

  Hier vliegt van alles rond tussen hommel en wesp. Ik moet me daar toch eens in gaan verdiepen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Maar ja, wespen steken soms en daar zijn we bang voor.
  We hadden eens een nest waar je gewoon langs kionlopen, ze deden me niets. Je moet ze alleen net kwaad maken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Karel zegt:

  prachtig Rob
  zo leren de buren misschien ook van de angst af te komen

  ja wij als mens zijn allen schuldig aan wat er nu mis is met de wereld
  maar dan blijf ik ff bij de Bij , die wordt bedreigd met uitsterven , grootste schuld , gif
  niet van mij niet van jou , maai beleid van de gemeenten , alles wat kopje boven het maaiveld steekt , ojee snel weg er mee 😦

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 11. Kakel zegt:

  Geweldig dat jij de buurman goed advies kon geven. Een allergie voor wespen wil niemand; dan ben je wel voorzichtig! Nooit geweten van die aardhommels. Onze tuin stikt(e) van de akelei, dus de hommels zijn hier ook zeker geweest. Althans: ze zijn welkom.
  Leuke blog!

  Geliked door 1 persoon

 12. Ja maar als je gestoken wordt door twee wespen in je mond tegelijk, dan vloek je wel even 🤣. Geef mij maar aardhommels!

  Geliked door 1 persoon

 13. Fijn dat je de buren gerust kon stellen! Toch fijn voor hen, een buurman die er wat meer van weet : )

  Ik moet bekennen dat ik ook niet positief kijk naar wespen. In mijn beleving zijn het gemene krengen die je zo maar steken.

  Geliked door 1 persoon

 14. Spontanity zegt:

  Ik noemde ze altijd gewoon ‘hommels’ .
  Maar er zijn er dus verschillende 🙂

  Geliked door 1 persoon

 15. Karel zegt:

  ha die Rob
  en of ik genoten heb gisteren samen met die 2 dames van een prachtige dierentuin
  ik zal die 2 er zeker uitwandelen , maar foto’s maken winnen zij 🙂
  maar ik was weer tevreden
  fijne avond groet

  Like

 16. Marion zegt:

  Ik heb mij voorgenomen eens wat vaker op jouw blog te komen lezen. Ik leer hier telkens weer wat nieuws!

  Like

 17. Pingback: Blog: over aardhommels, bijen en wespen - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.