Een sprookje …

Bij mijn buren verzamel ik het snoeiafval. Met een open kampvuur kook ik het water. In een klein pannetje neem ik dit mee naar mijn vrienden. Ik ga bij hun thuis koffie zetten. Als ik bij mijn vrienden aankom breng ik het afgekoelde water stiekem weer aan de kook met Aardgas. Terwijl wij samen van de verse koffie genieten raken we aan de praat.

Er komen allerlei duurzame verwarmingstechnieken voorbij. Totdat iemand over de biomassa centrale van Vattenfall in Diemen begint te praten ….

Subsidieslurpers hebben niets met verduurzamen te maken wordt daarop gereageerd. Maar zolang geld regeert zal dat nog wel even doorgaan.

Niet alle sprookjes berusten op waarheid of hebben een gelukkig einde

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Een sprookje …

 1. Koen zegt:

  Eerst dacht ik dat zo’n centrale een goed alternatief was voor steenkool maar ondertussen weet ik (wij) wel beter … snik. Ook snik voor de Baltische bossen …

  Geliked door 3 people

 2. Karel zegt:

  zo was het
  zo is het
  zo blijft het
  het drek der aarde regeert 😦

  Geliked door 4 people

  • bentenge zegt:

   en regenereert zichzelf tot er niets meer van de waarheid overblijft. Het vraagt moed en power om dingen terug in vraag te stellen. Subsidiëring is een bij momenten rotte materie als ze in “verkeerde” handen valt. En op het einde zijn het altijd verkeerde handen tot iemand ze kan afschaffen.

   Geliked door 1 persoon

 3. meninggever zegt:

  Als zelfs Urgenda het niks vindt moet het wel een slecht plan zijn. Maar dan snap je niet dat Groenlinks er vrolijk achter blijft staan…

  Geliked door 2 people

 4. bvision zegt:

  Zolang geld de motivatie is blijf je dit tegenkomen… Beleid noemen ze dit, ik zet er vaak ‘wan’ voor

  Geliked door 3 people

 5. Biomassa is prima zolang het om (hout)afval gaat. Het wordt al een stuk minder als je er bossen voor om moet kappen. Dan werkt het precies omgekeerd. In plaats van minder CO2 krijg je juist meer CO2 in de lucht. In een productiebos wordt nu eenmaal minder biomassa aangemaakt dan in een natuurbos. Er is een interessant artikel in de blog Klimaatveranda over dit onderwerp. Biomassa werkt ook prima als het om eenjarig gewas gaat. Zo wordt mais bijvoorbeeld vergist tot ethanol en dit wordt dan vermengd met benzine tot E10. Hier zit dus 10% ethanol in. Je ziet nu echter dat biomassa centrales eigenlijk alleen gebouwd worden om subsidie te vreten en dat is een slechte zaak. Het is opvallend hoe extreem subsidie gevoelig Nederland is. Denk aan de extreem hoge subsidies voor het leasen van hybride suvs. Toen de subsidie werd ingetrokken werden de suvs meteen afgedankt.

  Geliked door 4 people

  • Willem zegt:

   je hebt gelijk in geval het om houtafval gaat, al is ook daarvoor wel een milieuvriendelijker alternatief te bedenken, maar de praktijk is, kort door de bocht, dat er speciale ‘houtafvalplantages’ ontstaan. In dat geval lijkt me steenkool minstens zo milieuvriendelijk. En ik ben me er heel erg van bewust dat steenkool alleen met de allerverfijnste rookgasreinigingstechnieken een klein beetje in de buurt kan komen van een schone brandstof. En hoe je het wendt of keert, hout (biomassa) is een vroeg stadium van steenkool.
   Misschien moeten we gewoon concluderen dat Vattenfal uitstekende onderhandelaars heeft gehad die de de gouden bergen bij de overheid aan de man hebben gebracht, terwijl ze wisten dat nog geen molshoopje ervan waarheid zou worden.
   Het zegt natuurlijk veel over de geld en begeerte.

   Geliked door 1 persoon

 6. Politiek en kapitaal gaan vaak hand in hand, wié er ook aan het bewind is….
  Op kleinschalig terrein ( individueel ) is biomassa prima, maar als er hout of gewassen voor gekapt / gekweekt moeten worden wordt het kalf groter dan de koe…
  Zuidelijk zonnige groet,
  hanny

  Like

 7. Rebbeltje zegt:

  Nou ja ik geloof nog in sprookjes 😉
  Beter dan al die geldslurpers

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Aardgas uit de Noordzee dan maar? Of zijn energiecentrales een alternatief? Ik roep maar wat.

  Like

 9. Dat we grootschalige biomassa van de regen in de drup komen, lijkt me intussen wel duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

 10. Skyblog zegt:

  In de regen zit ook massa biomassa erin. Vattenval zitten wij ook namelijk. Aardgas gaat later dan weg. Meer op elektrische erover gaan. Zie jet zonnepanelen op daken. Gaat allen geldslupers erom. Het is meer politiek aan het worden.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik zal eens vragen aan Trump wat die hierover denkt…

  Geliked door 2 people

 12. gewoonanneke zegt:

  Die biomassa dat is toch ook niks, hout wat van ver aangevoerd wordt…… toch bizar.

  Geliked door 1 persoon

 13. nicole zegt:

  Het verhaal over koffie maken met een pannetje water dat je warmt op een kampvuur vind ik mooi!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.