Meer dan een handvol Gouden Ideeën

De bewoners van Gouden Leeuw hebben een aantal gouden ideeën.
Stadsdorp Goud is het bewonerscollectief van de Flat Gouden Leeuw in Amsterdam-ZuidOost. Gouden Leeuw is samen met de flat Groenhoven ontworpen door de architect Joop van Stigt. Het groen rondom deze twee flats is enige tijd terug vernoemd naar Joop van Stigt.
Idee 1:
Met deze vernoeming van het park wordt Joop van Stigt geëerd als architect. De nabijgelegen honingraatflats van Siegfried Nassuth hebben al een beschermde status gekregen. Wellicht willen de mensen van het Bijlmermuseum en Henno Eggenkamp in het bijzonder meehelpen om dezelfde status voor Gouden Leeuw en Groenhoven te bereiken?. Een vergelijkbare aanvraag voor Gouden Leeuw en Groenhoven is zinvol! Ook deze flats zijn pareltjes van architectuur en de toenmalige visie op bouwen en wonen. Oude gebouwen maar ook recente gebouwen verdienen een beschermde status. Zeker als er een bijzondere inzichten en uitwerkingen in de architectuur mee bewaard kan worden.
Idee 2:
Verduurzaming gaat verder dan het aanbrengen van radiatorfolie in individuele woningen. Of het uitvoeren van een kookgastransitie. Zoals eerder de aansluiting op stadswarmte ook maar een onderdeel is van verduurzaming en energietransitie. Het verstrekken van radiatorfolie en individuele bespaarrapporten kan gebeuren door de energiecoachen van de stichting !Woon. N.a.v. de bespaarrapporten van de energiecoachen van !Woon kan diezelfde stichting !Woon adviezen en tips geven m.b.t. problemen met het verwarmingssysteem in de individuele woningen en de gehele flat. De stichting !Woon kan ook voorlichting kan geven m.b.t. de kookgastransitie.
Idee 3:
Gekeken naar de Parkeergarages bieden de parkeerdekken een ideaal oppervlak voor zonnepanelen. De opgewekte elektriciteit kan de collectieve ruimten en de gangen van de flats Gouden Leeuw en Groenhoven verlichten en de liften van elektriciteit voorzien. Een samenwerking tussen Parkeer Dienstbeheer en de bewoners van Gouden Leeuw en Groenhoven moet hiervoor opgezet worden. Het beleid van de Gemeente Amsterdam om alle beschikbare daken van zonnepanelen te voorzien sluit hier mooi bij aan. De samenwerking moet daarom ook te realiseren zijn. Jeroen Kruisheer is op dit moment de specialist in het realiseren zonnepanelen op carports en parkeergarages.
Idee 4:
Door de zonnepanelen op de parkeerdekken van de parkeergarages van Gouden Leeuw en Groenhoven ontstaat de mogelijkheid om het hemelwater op te vangen en te gebruiken. Tussen de twee parkeergarages ligt een wadi. De wadi is de verbinding tussen het water van de Grubbezee en het water van de Bijlmerweide. De Bijlmer vernieuwing heeft vooral een verstening van de Bijlmermeer veroorzaakt. Neerslag geeft tijdens en direct na een bui grote wateroverlast. En door de verminderde neerslag in Nederland is het  Joop van Stigtpark ook aan het verdrogen. Door het aanwezige zout in de ondergrond is er vaak sprake van zoute kwel. Veel en goede berging van zoet hemelwater gaat deze zoute kwel tegen. Door het regenwater op te vangen en langer vast te houden en vermindert dit de wateroverlast en verkleint dit de verdroging verschijnselen en gaat dit de oorspronkelijke zoute kwel tegen. Dit geeft waternet, het waterschap, het stadsdeel en dus de bewoners voordelen. Met een goed overleg en een goede samenwerking moet de andere afvoer van het hemelwater te organiseren zijn. Gekeken naar de ambities in de nieuwe Groenvisie van Amsterdam moet het voor stadsdorp Goud mogelijk zijn om in overleg met de Wethouder Ivens en de bestuurder Wedemeijer het hemelwater ten dienste van het groen en de natuur te benutten.
Idee 5:
Door de aanleg en het beheer van de wadi nog eens kritisch te bekijken kan onderzocht worden in hoeverre hier winst te behalen is m.b.t. de waterhuishouding rondom de flats Gouden Leeuw en Groenhoven. Bij de werkgroep Bijlmerweide en de leden van Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost is de benodigde kennis en ervaring aanwezig. Door vooral te kijken naar de beplanting en het beheer van de wadi oevers is waarschijnlijk al heel veel winst te behalen in de mogelijkheden van de waterberging en waterdoorvoer. Stadsdorp Goud kan hier het initiatief voor nemen. Maar ook het stadsdeel als beheerder van het Openbare Groen kan hier een belangrijke rol in spelen. Evenals bij het vorige gouden idee past dit uitstekend in de beschreven ambities van de nieuwe stedelijke Groenvisie.
Idee 6:
Bij het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost is er de bereidheid om met bewonersgroepen zelfbeheer van de Openbare Groene Ruimte in de directe woonomgeving te starten en te continueren.
Wel is van belang dat er goede afspraken tussen de Dienst Parkeerbeheer, de bewoners van de flats Gouden Leeuw en Groenhoven, de afdeling Beheer Openbare Groene Ruimte van het stadsdeel en het collectief dat de (her-)inrichting en het beheer van de Wadi op zich neemt.  De meerwaarde; sociale cohesie bij de bewoners, natuurlijk groen in de directe woonomgeving, vermindering van de wateroverlast, tegengaan van de verdroging, aansluiting bij de omliggende natuur van de Netwerk Natuurgebieden Nederland en meer ecologisch groen in Amsterdam-ZuidOost. Een samenwerking van stadsdorp Goud met de werkgroep Bijlmerweide en de praktijkleergemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost om deze doelen te bereiken past ook uitstekend in de nieuwe ambities van zelfbeheer zoals in de beschreven in de nieuwe stedelijke Groenvisie.
Kortom energiebesparing m.b.v. radiatorfolie en een kookgastransitie in de flats Gouden Leeuw en Groenhoven zijn zinvol en belangrijk. Maar door naar het hele gebied te kijken is er nog meer mogelijk en haalbaar in de verduurzaming van de ruimte in en rondom het Joop Stigtpark. Er is zoveel meer mogelijk!
Deze gouden ideeën van Stadsdorp onderschrijf ik. Ik help graag mee om deze gouden ideeën te verwezenlijken.
Ik kijk er naar uit welke organisatie, welke gemeentelijke dienst en welke ambtenaar mee wil helpen om deze gouden ideeën te verwezenlijken.
Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Meer dan een handvol Gouden Ideeën

 1. bvision zegt:

  Ideeën genoeg, nu de uitvoering nog.

  Like

 2. douryeh zegt:

  Euhm… Kookgastransitie en biomassa komen ze inmiddels weer op terug… Was deze week in het nieuws.

  Like

 3. Bertie zegt:

  Inderdaad, meer dan een handvol. Alle instanties oproepen tot medewerking zal waarschijnlijk de grootste klus zijn.
  Helaas.

  Like

 4. Karel zegt:

  ik ben benieuwd wie deze ideeën gaat uitwerken en verwezenlijken

  fijn weekend groet

  Like

 5. Rob, je hebt meer dan een postzegel geinvesteerd in je gouden ideejen. Toch is het niet logisch om die terug te vagen bij je lezers van je blog op Ximaar. Beter is die postzegel terug te vragen bij de gemeentelijke instanties. Van de lezers van je blog kan je niet zoveel verwachten in de huidige tijd, niet veel meer dan medelijden dat jij je postzegel niet krijgt vergoed.

  Wat tegenwoordig in is, en soms helpt is crowdfunding, soms zijn er voldoende individuen die een bedrag over maken voor een goed idee. Ik vind dat het individualisme ten top, maar wellicht helpt het jou.

  Geliked door 2 people

 6. steph2162 zegt:

  Ik heb het met plezier gelezen en het doet me goed dat er zulke initiatieven qua verduurzaming zijn in Zuidoost.

  Keep up the good work!

  Like

 7. Yova zegt:

  Ik ben benieuwd naar eigen ideeën. Tegenwoordig willen zoveel aan de regels doen.
  Kijk maar eens naar zonnepanelen op daken. Enz. Ik heb je verhaal heel goed doorgenomen.

  Geliked door 1 persoon

 8. meninggever zegt:

  Gouden Leeuw. Nog zien bouwen. En wij woonden er vlak bij. Een familielid ging daar nog even wonen. Totaal andere bouw dan die Lintbouwflats waardoor de Bijlmer beroemd werd in die jaren 70. Gouden Leeuw blokjes, ongelijke hoogte en met een totaal andere opzet. Koopflats ook. Heel andere aanpak dan in de huurflats er omheen. Metro er naast, dat was best handig. Maar ook flats met een soort spaanplaatwanden die je naar eigen idee kon verplaatsen naar ik mij herinner.

  Geliked door 1 persoon

 9. Karel zegt:

  nee Rob
  ik laat het zingen ook aan anderen over hoor 🙂

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 10. nicole zegt:

  Ik vind dit allemaal heel positief en hoopgevend klinken!

  Geliked door 1 persoon

 11. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik hang daar fijn hoor op het balkon en aan de goede kant van de reling 🙂
  heb denk ik al een liter water op pppfffttt

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.