Bloemen excursie Kantershof

Leden van de Praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost en de werkgroep Bloemenlint Kantershof  en een topambtenaar van de Gemeente Amsterdam liepen onder de leiding van Renate Nollen door Kantershof. Renate Nollen is expert inheemse kruiden en insecten.

Bij de start van de excursie kreeg elke deelnemer een opdracht. De grasstrook langs de Kantershofstraat moest bekeken worden. Zonder dat er enige botanische kennis nodig was, werden het aantal verschillende inheemse planten geteld. De grassoorten werden verder niet bekeken. Een van de deelnemers telde 19 verschillende inheemse planten.

De uitleg van Renate Nollen is simpel. Door niet meer te maaien ontstaat er een gevarieerde bloemenweide. Geuren, vormen en kleuren van de inheemse bloemen zullen (deels) het jaar door te zien zijn. Bijvoorbeeld het madeliefje bloeit en groeit het hele seizoen. Maar andere planten zullen korter of langer bloeien. De prachtigste planten staan er eigenlijk al in Kantershof.

Het Diemerbos en het Gaasperpark zijn Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen EHS/ Ecologische Hoofdstructuur)  gebieden. De Bijlmerweide en de woonwijk Kantershof verbinden deze twee natuurgebieden. De landelijke discussie rondom biodiversiteit en de Stikstof-problematiek ligt dus niet alleen ver weg maar juist in onze plantsoenen.

Wanneer er inheemse planten in de plantsoenen van Kantershof kunnen bloeien en groeien kunnen de problemen met de biodiversiteit en de stikstof deels opgelost worden. De inheemse planten zijn er al. En wanneer deze kruiden gewoon kunnen bloeien hebben de insecten een kans om te overleven.

Er is maar een klein probleempje … Is het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost bereid om te stoppen met het desastreuse maaibeleid? De insecten zullen dit toejuichen. Aan het einde van de excursie vertelden een aantal Kantershoffers dat zij nu een mooier Kantershof zien.

Na de Lockdown willen de diverse groenwerkgroepen uit Kantershof een groene natuurmiddag organiseren. De groene pareltjes van Kantershof worden dan gepresenteerd.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Bloemen excursie Kantershof

 1. Karel zegt:

  ja Rob de planten en grassen zijn er ” nog ”
  maar als het huidige maai beleid zo verder gaat , in alle gemeenten worden die steeds minder
  er is bijna geen madelief – paardenbloem of grassoort dat tot bloei komt 🙂
  er wordt nu over gesproken , dat is al winst , ten opzichte van tientallen jaren , dus

  hoopvolle groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Kakel zegt:

  De bermen langs de weg worden wel gemaaid maar niet meer in de polder. Bewoners langs Tiendwegen plaatsen ook borden dat er niet gemaaid mag worden omdat zij de bermen “beheren.”
  Ik juich het van harte toe, net als de voorlichtingsmiddag in Kantershof. Kennis is macht (-:

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Voor de betreffende velden is maaien een kleine ramp, dat begrijp ik.
  In de bermen langs de velden en weiden die we onderweg zagen is niet-maaien erger maar dat is een ander verhaal en te lange reactie. ☻

  Geliked door 1 persoon

 4. Willem zegt:

  De vraag lijkt me niet of het stadsdeel bereid het maaibeleid te wijzigen, maar of het betreffende afdelingshoofd ertoe bereid is. Die mensen op de maaimachine doen gewoon wat ze opgedragen krijgen en denken er meestal niet bij na. Heel vaak is het van hogerhand niet gewenst dat ze zelfstandig nadenken. Je staat versteld van het aantal halsstarrige ambtenaren op een leidinggevende positie en als het stadsdeel Zuidoost de pech heeft er zo eentje als oppermotormaaier te hebben dan is het veranderen van het maaibeleid een gevecht tegen windmolens. En je weet hoe het met Don Quichot afgelopen is.
  Hoe het zij; ik wens je veel succes met het vergroeningsproces en sterkte in de strijd tegen de ambtenarij.

  Geliked door 1 persoon

 5. bvision zegt:

  Als ik hier door de velden rij zie ik duidelijk een ander beleid. De graskanten aan de weg (niet de hele berm) worden voor de veiligheid gemaaid, en ook steeds minder. En jaarlijks in september/october de hele berm. Als ik zie dat de klaproos en korenbloem en vele andere bloemen weer volop zichtbaar zijn dat me dat veel plezier. Soms wordt er wel eens een foutje gemaakt, maar waar gebeurd dat niet.

  Geliked door 1 persoon

 6. Morgaine zegt:

  Gelukkig blijft het hier in het Noorden aardig staan, ook in de bermen juist, alles is nu geel van het boerenwormkruid 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mooie sterke bloemen, Boerenwormkruid.

   Vrolijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Morgaine zegt:

    absoluut, alleen slecht voor de paarden.

    Like

   • Ruud Wolterman zegt:

    Hallo allen, óók de Bijlmerweide maakt wel degelijk onderdeel uit van het NNN (Natuur netwerk Nederland) voorheen EHS (Ecologische hoofd structuur) Daarvoor heeft Geerdinkhof samen met de Bijlmerweide vrijwilligers (SNB) gepleit bij de Provinciale Staten. Ongeveer 6 jaar geleden. Tevens is voor de Bijlmerweide een bestemmingsplan vastgesteld waarin het hele park is bestemd met waarde Ecologie/Natuur. Met uitzondering van de weilanden van de Manege en de grond van de Kinderboerderij, daarop rust de bestemming Recreatie/Educatie.
    Met enkele vertegenwoordigers van onze club en van Geerdinkhof voeren we al jaren gesprekken met ambtenaren op allerlei niveau op het stadsdeelkantoor om het maaibeleid aan te passen, maar het blijkt inderdaad zéér taai materie.
    Met een bliksemactie, twee weken terug, hebben we de orchideeën kunnen sparen in het park door er stokken met linten bij te plaatsen, gelukkig nét op tijd…….
    In het verleden hebben we al eens aangifte gedaan bij de politie vanwege het wegmaaien van de orchideeën. Met behulp van de AID hebben we bewijs verzameld. Toen ontving het stadsdeel een fikse boete en nodigden ons daarna uit voor een gesprek over het onderhoud van de Bijlmerweide.

    Inderdaad zéér taaie materie, die maaiterreur!

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Beste Ruud,
     dank voor deze aanvulling.

     Off topic: ken jij de mensen van Stadsdorp Goud uit de Gouden Leeuw? Zij willen aan de slag met de wadi in het van Joop van Stigtpark. Ik zie daar mooie duurzame en ecologische mogelijkheden.

     Natuurvriendelijke groet,

     Like

 7. Waarom wordt er eigenlijk gemaaid? Wat is de gedachte achter dat beleid?

  Geliked door 1 persoon

 8. Rob Alberts zegt:

  De verantwoordelijke groen ambtenaar beschouwd zijn wijk als zijn koninkrijk. Dat er ook nog bewoners zijn is hem een doorn in het oog.
  Dat de hoogste regionen van de ambtelijke organisatie samen met de verantwoordelijke bestuurders afspraken met bewoners zijn gemaakt telt voor hem niet.
  Dat vooral Surinaamse en Afrikaanse vrouwen zaaien en planten en het beheer van hun woonwijk hebben opgenomen accepteert hij niet. Deze vrouwen zijn begaan met de klimaatcrisis, het stikstofprobleem en de teruglopende biodiversiteit. Maar zij proberen ook de sociale cohesie te verbeteren en de woonwijk schoon te houden.

  Ik schreef hier eerder al over;
  https://robalberts.wordpress.com/2020/06/26/kop-van-jut/
  https://robalberts.wordpress.com/2020/05/27/geachte-meneer-wedemeijer/

  Bezorgde groet,

  Like

 9. Dat maaien doen ze vaak veel te vroeg, wat een ramp is voor insecten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Pingback: Op zoek naar inheemse kruiden in Kantershof - 1104 en zo

 11. Voor mensen die minder mobiel zijn is het maar goed dat alles goed kort gemaaid wordt – klinkt misschien egoïstisch, maar ik breek niet graag mijn botten op het voetpad.

  Like

 12. wdfyfe zegt:

  One of the benefits of the lockdown in my city is much of the “wild” areas are being left alone so the rest of us are seeing more birds, butterflies, bees etc. I hope this continues after the lockdown is over. cheers

  Like

 13. Spontanity zegt:

  Ik vind de ongemaaide bermen met al die bloemen juist mooi. Lekker laten groeien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.