Groene stroom; feiten en fabels

U wilt het energieverbruik in uw huis zo duurzaam mogelijk maken. Eén van de manieren om dat te doen is kiezen voor groene stroom. Maar hoe groen is die groene stroom eigenlijk? Maken de energieleveranciers hun duurzame woorden waar? In dit artikel kijken we kritisch naar 10 stevige stellingen over groene stroom. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels?

1. Groene stroom is een vaag begrip

Dat is (een beetje) waar. Niet alle energieleveranciers hanteren dezelfde definitie wanneer zij het hebben over ‘groene stroom’. Maar groene stroom zou eigenlijk géén vaag begrip moeten zijn. Wat ons betreft is het glashelder: groene stroom wordt in Nederland opgewekt en is afkomstig van schone en duurzame energiebronnen.

2. Grijze stroom draagt bij aan klimaatverandering

Dat is waar. Grijze stroom is stroom die wordt geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool. Grijze stroom is dus níét duurzaam en zorgt voor CO2-uitstoot.

3. Elektrische apparaten werken beter op grijze dan op groene stroom

Dat is niet waar. (En andersom ook niet.) Uit ieder stopcontact in Nederland komt dezelfde elektriciteit. Of die groen of grijs is, maakt voor de koelkast, de computer of de elektrische auto geen enkel verschil.

4. Als u kiest voor groene stroom, kan er tóch grijze stroom uit uw stopcontact komen

Dat is waar. Groene en grijze stroom komen door elkaar in het elektriciteitsnet terecht. Het is dus niet zo dat u een ander soort stroom geleverd krijgt wanneer u kiest voor groene stroom. Heeft het dan wel nut om groene stroom te kopen? Jazeker. Als afnemer van groene stroom zorgt u ervoor dat de totale stroomproductie steeds duurzamer wordt. Uw keuze voor groene stroom levert méér duurzame stroomproductie op voor het elektriciteitsnet. Dus hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, des te groter wordt het aandeel van groene stroom op het totale verbruik.

5. We kunnen nog niet volledig overstappen op groene stroom

Dat is waar. De vraag naar stroom is nog altijd groot. Het aandeel van groene stroom in de totale productie groeit weliswaar snel, maar voorlopig hebben we ook nog grijze stroom nodig. In het klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2030 minstens 70% van ons totale elektriciteitsverbruik halen uit schone, duurzame bronnen. Dat is een ambitieus doel, maar er zijn energieleveranciers die zelfs al verder durven kijken. Zij streven naar ‘fossielvrij leven’ binnen één generatie.

6. Groene energie heeft op het elektriciteitsnet voorrang op grijze stroom

Dat is waar. In de wet is geregeld dat de stroom die is opgewekt uit wind, zon en andere duurzame bronnen als eerste het net op mag. De centrales die stroom produceren door aardgas of steenkool te verbranden zijn pas daarná aan de beurt. Dankzij die wet komt grijze stroom er op sommige dagen in Nederland al niet meer aan te pas. Vooral op zaterdagen en zondagen met veel wind én zonneschijn kan de productie van groene stroom voldoende zijn voor de totale vraag.

7. Wie zeker wil zijn van groene stroom investeert in zonnepanelen of windmolens

Dat is bijna helemaal waar. Heeft u uw eigen zonnepanelen, dan weet u zeker dat u groene stroom produceert, waarvoor u (nadat u de investering in de panelen heeft terugverdiend) niets betaalt. Bovendien is de stroom die uit uw stopcontact komt écht groen…wanneer de zon schijnt. Op andere momenten gebruikt u ook als bezitter van zonnepanelen nog gewoon stroom van het elektriciteitsnet. Tenzij u de mogelijkheid heeft om de stroom die uw zonnepanelen produceren zelf op te slaan.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, windenergie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Groene stroom; feiten en fabels

 1. careldem zegt:

  De op ons dak beschikbare ruimte is benut en daarmee heb ik gegarandeerd ongeveer 50% van ons stroomgebruik groen.

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ja Rob dit geeft duidelijkheid
  zelf doe ik ook aardig m’n best duurzaam te leven

  zonnige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Bij het aanbrengen van de panelen dacht ik niet aan het onderscheid. Ik troost me met het idee dat ik een kleinverbruiker ben maar ja, vele kleintjes hebben samen weer een grootverbruik.
  Ik moet het er mee doen.☻

  Geliked door 1 persoon

 4. bvision zegt:

  Ik gebruik en maak 100% groene stroom, wat er uit het stopcontact komt maar voor mij alle kleuren van de regenboog hebben…

  Like

 5. meninggever zegt:

  Groene stroom is leuk maar schier onbetaalbaar. Daarbij, op enige leeftijd verdien je de investeringen niet meer terug. De regering veranderde de regelingen voor het terugverdienen waardoor je nu 10-12 jaar nodig hebt. Leuk voor jonge mensen, maar ik begin er niet aan. Iets anders is dat er over biomassa jarenlang is gekakeld als zijnde beter dan gas of steenkool. In de praktijk blijkt het schadelijker. Pas heel laat willen de groen partijen toegeven dat dit zo is en worden biomassacentrales even niet in gebruik genomen. Groene stroom voor het spoor? Vergeet het maar. Rijdt gewoon op grijze stroom. Anders is de capaciteit domweg niet voorhanden. Logisch natuurlijk. Ik heb net voor een kleine 30 mille geinvesteerd in ons huis. Van alles laten doen op gebied van isolatie. De aangekondigde subsidie was precies 6,5% van dat bedrag. Tel even uit je winst….

  Like

 6. fialas zegt:

  ik heb een pachtig op het zuidwesten gelegen schuin dak, ik heb er twee leveranciers bijgehaald maar die raden het mij af omdat ik 88 jaar ben. Wel heb ik vloer- en spouwmuren geisoleerd en overal ouderwets dubbelglas.De klimaatverandering manifesteert zich voor mij voornamelijk in de vorm van hete zomers, Op het ogenblik valt het mee maar er zijn dreigende voorspellingen van periodes boven de 30 gr.C. En daarvoor heb ik mij jaren geleden goed ingedekt, ik word beschermd door een walnootboom, een esdoorn, een es en een bruine beuk, allemaal volwassen met mooie kronen.De grootste weelde die een mens kan hebben….

  Geliked door 3 people

  • Rob Alberts zegt:

   De te warme zomers kosten steeds meer energie. Vrienden van mij zijn trots dat hun vloerverwarming zomers ook koelt. En dat de benodigde energie uit de grond komt of daar wordt opgeslagen. Maar zij wonen dan ook in een nieuw gebouwde woning.

   Mijn groene energielasten waren de afgelopen jaren onder de €35,- per maand. Investeren is voor mij dus nooit lonend.

   En toch investeer in in groene duurzame stroom.
   De aardbevingen en gescheurde huizen in Groningen maakte dat ik deze keuze heb gemaakt.

   Zo maakt eenieder andere afwegingen.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 7. Rob Alberts zegt:

  De genoemde €30.000,- heb ik niet. 30 Jaar in Onderwijsland werken geeft een ander inkomsten en uitgave patroon.
  Mijn groene en duurzame energielasten waren bijvoorbeeld de afgelopen jaren minder dan €35,-/maand.
  Wij schelen een paar maanden of misschien 1 jaar in leeftijd?
  Ergens voor staan beschrijf ik niet alleen op mijn blog, maar laat ik ook zien in de praktijk.

  Het isoleren van mijn woning is onbetaalbaar. Al is er sprake van ziektekostenverzekeraars en pensioenfondsen die flink willen investeren in mijn woonwijk, de Bijlmermeer en Amsterdam-ZuidOost. In hun ogen zijn dit rendabele en noodzakelijk investeringen. De mogelijkheden voor woningcoöperaties en bewoner/huiseigenaar worden aantrekkelijk gemaakt met mooie leningen en zeer lage rente.

  Feiten en fabels verschuiven en veranderen.
  Daarom kijk ik graag naar de toekomst.

  Stille groet,

  Like

 8. Happy Hulk zegt:

  Een Hulk is groen.
  En hij fietst op een Stromer.
  Mogelijk reken je dit duurzaam goed?

  Geliked door 1 persoon

 9. Wij produceren meer groene stroom dan we afnemen.

  Geliked door 2 people

 10. Spontanity zegt:

  Duidelijk uitgelegd.
  Wij hebben ook groene stroom.
  Zonnepanelen hebben wij niet, want huurhuis.

  Geliked door 1 persoon

 11. Willem zegt:

  Bijna twee jaar geleden heb ik zonnepanelen geplaatst en ik kreeg ook van mijn buurman, een gepensioneerd bankemployee, te horen dat de kans op terugverdienen klein was, gezien mijn leeftijd van 74 jaar. Nou vind ik niet dat je op zoiets economische wetten los moet laten, want dan kan er weinig meer.
  Mijn rekensom is dat er jaarlijks tussen 4000 en 5000 kWh opgewekt wordt, – na 22 maanden ben ik de 8000kWh al gepasseerd-, en mijn verbruik is rond 2500 kWh. Mijn stroomkosten zijn dus miniem, alleen vastrecht en dergelijke poespas. Inclusief isolatiemaatregelen heb ik rond €20.000 geïnvesteerd in mijn woning en dat brengt zijn geld dubbel en dwars op door lagere woonlasten. Wat je aan investeert in je huis dat krijg je nooit als je het bij een bank op rente zet. Mijn eega heeft eens berekend dat het jaarlijks rond € 2000 scheelt aan woonkosten. Zo bekeken is de terugverdientijd zo’n 10 jaar. Em als ik dat zelf niet meemaak, dan hoop ik dat mijn kinderen dat wel doen. Je eigen voordeel is mooi meegenomen, maar de toekomst is minstens zo belangrijk.

  Geliked door 1 persoon

 12. Een mooi helder overzicht.

  Geliked door 1 persoon

 13. dat heb je duidelijk verwoord Rob

  die begrippen worden nog al eens door elkaar gebruikt

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 14. Villasappho zegt:

  Duidelijke blog. Dank u.

  Geliked door 1 persoon

 15. Hoe zit dat met de levensduur van huidige zonnepanelen en geeft het veel milieubelastend afval bij vervanging of verwijdering van deze panelen. Wegen de productiekostende investeringen (materiaal èn maakprijs) op tegen de door ons ‘zuunige hollanders’ zo felbegeerde voordeeltjes?….op den duur!

  Like

 16. Je hebt heel informatief alles op een rij gezet!

  Geliked door 1 persoon

 17. Zo gauw we hier het gas en licht hebben gescheiden van de buren, willen mijn man en ik eindelijk zonnepanelen!

  Geliked door 1 persoon

 18. Ferrara zegt:

  Vloer en spouwmuurisolatie. Zonnepanelen met sinds kort een stopcontact in het portiek. We laden nu de auto voor onze deur op. Alle ramen zijn in het verleden al eens vervangen.
  We doen ons best … Vorige maand is door de gemeente de hoofdleiding van het gas vervangen, daar is deze (oude) wijk nog lang niet van afgekoppeld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.