Verdwenen donker pimpernelblauwtje

Het donker pimpernelblauwtje is sinds 1970 verdwenen uit Nederland, maar in 2001 heeft deze vlinder zich spontaan gevestigd in de omgeving van Posterholt in Limburg, nu de enige vliegplaats van het donker pimpernelblauwtje in Nederland. 

Het donker pimpernelblauwtje is een vlinder met een bijzondere levenswijze. De vrouwtjes zetten de eitjes enkel op de bloemhoofdjes van grote pimpernel af. De rupsen verlaten na vier weken de waardplant en laten zich door een werkster van een specifieke mierensoort, de gewone steekmier, naar het nest dragen. Daar leven ze van de mierenlarven, overwinteren en verpoppen in het volgende jaar.

Om deze populatie goed te kunnen beschermen is in de omgeving van Posterholt nieuw leefgebied ontwikkeld. Via een aantal wegbermen kunnen de blauwtjes van hun oude naar het nieuwe leefgebied migreren. Bij de renovatie van een fietspad is dus alles in het werk gesteld om te zorgen dat dit bijzondere vlindertje er niet slechter, maar juist beter van wordt. Er is een methode bedacht om de vervanging van het asfalt langs een van de bermen die als verbinding waren aangewezen met minimale verstoring te realiseren zodat het leefgebied van het donker pimpernelblauwtje er niet door zou worden aangetast.

De verbindingsbaan langs het fietspad zal verder versterkt worden door het aanleggen van een strook met hooiland aan de overkant van de sloot. Daar wordt een zaadmengsel toegepast met plantensoorten uit de directe omgeving met onder andere de grote pimpernel. Daarna is het afwachten wanneer de donkere pimpernelblauwtjes het fietspad zullen gaan gebruiken.

Uit de natuurnieuwsbrief van Groen!Natuurlijk naar informatie van de Vlinderstichting

https://www.groen-natuurlijk.nl/nnn_afbeeldingen_06_2020/index.html#nieuws

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Verdwenen donker pimpernelblauwtje

 1. Karel zegt:

  dat is mooi Rob
  dat het niet geheel is uitgestorven
  en men eindelijk moeite doet om het in stand te houden

  ik zag gister ook een blauwtje , het Boomblauwtje , O zo mooi om dit te zien

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Ha die weet vast dat het in het zuiden goed leven is 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Prachtig dat men zoveel moeite doet om het pimpernelblauwtje te redden/in stand te houden. De naam alleen al… pimpernelblauwtje… neen, dat mag beslist niet verloren gaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. bvision zegt:

  in Limburg heb je wel meer van die zeldzame soorten, zoals ook de korenwolf…

  Geliked door 1 persoon

 5. Willem zegt:

  Dat er een vlinder was met de naam ‘pimpernel’ in zich, was nieuw voor me. Vaag was ik bekend met het plantje Pimpernel en na het opgezocht te hebben herkende ik de kleine pimpernel nog uit mijn kindertijd. Die stond in een nogal drassig hooiland dat zo nat was dat zelfs de koeien er nooit in kwamen. Het was ook het enige stukje weiland dat niet machinaal gemaaid kon worden, maar nog met de zeis moest. Achteraf denk ik dat het nu een blauwgrasland genoemd zou worden. Hoe het zij; mijn vader was er niet blij mee, want het gaf heel veel werk en nauwelijks opbrengst.
  Maar waar ik pimpernel vooral mee associeerde was een boek dat ik zeker 60 jaar geleden eens gelezen heb; ‘De rode pimpernel’. Als ik me goed herinner speelde het in een of andere revolutie en de hoofdpersoon was een koene ridder. Maar verder weet ik er nauwelijks nog iets van te herinneren. De reden dat ik het als 14 of 15-jarige gelezen heb is dat mijn moeder het een mooi/spannend boek vond waardoor ik er ook nieuwsgierig naar werd. Maar dat boek heeft het heeft wel tot gevolg gehad dat ik lange tijd gedacht heb dat een pimpernel een adellijk persoon was.

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Mooi vlindertje zeg!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind de naam zo prachtig! Pimpernelblauwtje. Schitterend!

  Geliked door 1 persoon

 8. fialas zegt:

  hier in Zuid-Limburg heb ik de pimpernel nooit gezien, maar ik kom niet overal, waar ik ze in overvloed zie staan is in de Eifel, even buiten Kallterherberg, tussen Höfen en Elsenborn, Er fladdert daar van alles rond, zal nog eens gaan kijken of jouw blauwtje erbij is.

  Geliked door 1 persoon

 9. Kakel zegt:

  Wat een prachtige vlinder!
  Ik ben blij te lezen dat in het gebied waar de vlinder en rupsen worden aangetroffen, mensen hun best doen hun leefgebied te beschermen. Zelfs bij de aanleg van een fietspad wordt er rekening mee gehouden.
  In de Peel worden ze ook aangetroffen. Ik weet dat omdat Dien Klaproos foto’s van ze op haar weblog plaatst. Zij is een soort boswachterin (-: Weet alles van alles.
  In de Krimpenerwaard hebben ze enkele jaren geleden speciale kuilen gemaakt waarin ringslangen hun eieren kunnen leggen. De kuilen geven warmte af zodat de eieren uitkomen. En het heeft succes!
  Mooie blog, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 10. gewoonanneke zegt:

  Wat een mooi initiatief. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan besteed aan de vlinders. Bij ons ook langs fietspaden veel meer verschillende soorten bloemen, niet alles tegelijk maaien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.