Gratis 1 miljoen bomen

Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda willen de komende winter minimaal 1 miljoen bomen weggeven. De meeste van deze bomen en struiken moeten het Nederlandse platteland opfleuren in de vorm van heggen en hagen rondom boerenakkers en erven.

De vier organisaties zien bomen planten als oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Bomen planten is de goedkoopste maatregel om CO2 vast te leggen. Daarnaast geven bomen verkoeling, vormen ze een thuis voor vele diersoorten en zorgen voor een betere waterhuishouding.

Regulier worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers, maar de natuur is ook een bron. Bomen en struiken planten zich ieder jaar voort, sommige soorten doen dat met duizenden tegelijk. Veel natuurbeheerders halen zaailingen weg als ze niet gewenst zijn en versnipperen deze. MEERGroen heeft inmiddels 13 jaar ervaring met het verzamelen en weggeven van circa 100 verschillende veelal inheemse planten- en bomensoorten.

De boeren van Caring Farmers en Bionext gaan vele heggen en hagen planten om de biodiversiteit te versterken. Het netwerk van Natuur en Milieueducatiecentra gaat bomenweggeefdagen organiseren in het hele land. Via stichting Corazon komen er duizenden fruitbomen binnen die kwekers dit jaar door corona niet konden verkopen. Het bedrijf Nestlé Nederland biedt, als onderdeel van hun wereldwijde vrijwilligersinitiatief, alle medewerkers de mogelijkheid zich beschikbaar te stellen voor oogst en plantwerk.

Bron: Stichting MEERGroen

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Gratis 1 miljoen bomen

 1. groengenot zegt:

  Wat een tof initiatief!

  Geliked door 2 people

 2. In een woord: geweldig!

  Geliked door 1 persoon

 3. bvision zegt:

  Overal waar een afrastering staat zou je ook bomen of hagen kunnen planten. Dat vreet geen brood, en zowel de natuur, alsook de dieren kunnen daar blij mee zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Happy Hulk zegt:

  Hoi, Hoi, Hoi!

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Goeie actie!

  Geliked door 1 persoon

 6. Hans zegt:

  Goed initiatief….. nu eens grootschalige aanpak i.p.v. kleine miezerige initiatieven!
  Toch kan ik niet nalaten dat ik heel wat (kilo-) meters haag heb zien verdwijnen langs de singels alhier. Ook een begrenzing door haag moest zo nodig door een kaal hekwerk vervangen worden. 😦
  Hoop dat ook hier van die fantastische bomen erbij mogen komen. Lang leve stichting MEERgroen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Karel zegt:

  ik sprak vandaag bowachters / cq medewerkers van het Gelders Landschap , die hadden al veel bomen geplant had ik gezien , en waren op een ander deel weer bezig

  Geliked door 1 persoon

 8. gewoonanneke zegt:

  IK wil er wel twee fruitbomen in mijn voortuin ;)……. mooi initiatief ook goed voor het vee dat ze met warm weer verkoeling kunnen krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Villasappho zegt:

  Begin dit jaar eens tuk in de krant dat Brabant ook zoveel bomen gaat planten. Maar ik heb er niks van gezien. De kale plekken zijn niet opgevuld. Ik hoop veel nieuwe boompjes te zien.

  Geliked door 1 persoon

 10. Kakel zegt:

  Dit groene initiatief kan ik alleen maar van harte toejuichen!
  Het zou óók goed zijn als huidige volwassen bomen niet worden gekapt. Die geven veel meer zuurstof dan nieuwe kleine bomen. Maar allez, ik wil niet op elke slak zou leggen (-:

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.