Jammer genoeg zie ik steeds meer versteende en bebouwde tuinen in mijn omgeving. wel vreemd. Een huis kopen vanwege de groene omgeving, maar wel het groen in de eigen tuin slopen …. Op het kaartje kun je zien of jouw gemeente meedoet aan deze aktie.
Sinds 2015 is Stichting Steenbreek samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies actief om iedereen te enthousiasmeren om de leefomgeving te vergroenen.
Momenteel zijn bijna 140 gemeenten aangesloten, 6 provincies, 4 waterschappen en sinds kort de eerste woningbouwcorporatie. Deelnemende gemeenten organiseren onder de naam Operatie Steenbreek diverse acties om samen met inwoners en bedrijven te vergroenen: in de tuin, op straat, in de wijk en verder.
Op de website van de stichting is een kaart van Steenbreekdeelnemers te vinden.
Bron: Stichting Steenbreek
Voor de bekende rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam verwijs ik naar: https://nk-tegelwippen.nl/
Onze gemeente doet inderdaad mee al moet ik zeggen dat in van dat enthousiasmeren nog niets gemerkt heb.
LikeGeliked door 1 persoon
En de bloembakken komen er toch steeds meer, helaas ook van steen 😉
LikeGeliked door 1 persoon
die versteenders zijn altijd lieden die niet eens weten hoe je met groen moet omgaan, verder dan een steriel gazonnetje komen ze niet. Dus er hoort voorlichting bij. Radioprogramma Vroege Vogels werkt hieraan, en ook het tuinprogramma Gardeners World op BBC 2 propagandeert met voorbeelden hoe je in je tuin krijgt door te stoppen met maaien, of strooksgewijs te maaien, zodat allerlei aardige insecten, en dus vogels, de weg naar je tuin vinden. Hier in Zuid-Limburg zijn er maar enkelen die dit in de praktijk brengen, , ze maaien zich te pletter en krijgen al de schrik als er één madeliefje het kopje opsteekt. Het moet er bijliggen.
LikeGeliked door 1 persoon
Mag wel wat verder gaan. Laten we een keer ophouden met het bouwen van eindeloze rijen eengezinswoningen met tuin. Ook een bbq-verbod is te overwegen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik woon in zo’n Eengezinswoning. En nog steeds kijk ik terug aan mijn balkontijd. Mijn appartementje in de verdwenen Bijlmer Honingraatflat had een park van 250m aan de voorkant en aan de achterkant.
De hoeveelheid woningen en bewoners was groot per vierkante kilometer. Nu zijn er saaie woonerven, met parkeren in de voortuin en een bbq-tegeltuin aan de achterkant.
Vredelievende groet,
LikeGeliked door 2 people
Er zijn mooie oplossingen mogelijk. Met centrale speelplaatsen voor kinderen, waar ook toezicht is. En de was aan van die molens op een binnenplaats. Ik speelde vroeger in de duinen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb nog ergens een recente luchtfoto van mijn tuin, die moet ik toch eens posten.
LikeGeliked door 1 persoon
De nieuwe buren hebben de tuin die in 40 jaar was opgebouwd vakkundig (en met veel lawaai) verwijderd. De tegels liggen nu en er komt een chalet ter grootte van een halve eengezinswoning om motor en scooters te kunnen wegzetten. Arme bijen, insecten en vogels…
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is pas een goede actie. Opvolgen!
LikeGeliked door 1 persoon
Hier moet een bouwvergunning worden aangevraagd om terrassen aan te leggen/uit te breiden. Terecht!
LikeGeliked door 1 persoon
Hier zien we meer en meer grind en do voortuintjes.. Daar ligt worteldoek onder, men zegt dat het waterdoorlatend is.
Of het waar is weet ik net.
LikeGeliked door 1 persoon
Worteldoek is waterdoorlatend. Maar zonder planten is er voor de kleine en grote dieren geen leefgebied.
Al hoor ik ook over allerlei opstandige boeren en bontkwekers uit jouw omgeving. En verhalen dat er door sommige boeren en alle bontkwekers en onleefbare omgeving voor bewoners wordt gemaakt.
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Dat hoor je helemaal goed. Heel erg.
LikeGeliked door 1 persoon
Maar het gekke is dat ik het stuk grond in bruikleen van de gemeente niet mag beplanten, de tegels moeten blijven liggen. Daar heb ik me niet aan gehouden, en nu is het volop begroeid, prachtig. En verder hou ik twee stukken gemeentegrond naast het huis op orde, en verwijder af en toe een lelijke niksvoordenatuurdoendee struik, en plant er een bijen (en dus vlinder) plant tussen in de hoop dat de gemeenteschoffelaars ze niet weghalen.
Toen ik vaak van huis was was ik wel blij met een betegelde tuin. Maar nu ik alle dagen bij huis ben ben en steeds minder kan, geniet ik van een onkruidje waar de bijen blij mee zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Onze voortuin is aangelegd met worteldoek, beplanting en grind. De bijen en vlinders komen er maar wat graag buurten. De merels hebben de kersen inmiddels allemaal opgepeuzeld. Met dank aan de meedenkende hovenier die voor de aanleg zorgde. Voor onze bejaarde lijven is weinig onderhoud erg prettig.
LikeGeliked door 2 people
ja ik zie het overal onderweg , zo veel stenen tuintjes
zeg er niets van , want je bent je leven niet zeker 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Onze achtertuin is ook grotendeels betegeld.
Maar de zij en voortuin, staan helemaal vol bloemen en planten.
LikeGeliked door 1 persoon
ja Rob soms ben ik wel verstandig hoor en pak m’n rust
ik kom op wandel veel van die monumenten tegen en of begraafplaatsen waar deze jonge kerels liggen 😦
vredelievende groet weerom
LikeGeliked door 1 persoon
Een prima actie want die verstening moet beslist gestopt worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Mensen willen een makkelijke tuin en hoewel ik tot voor kort ook niet tuinderig was, heb ik nooit naar stenen verlangd. Weinig onderhoud kan ook op andere manieren zodat de natuur er iets aan heeft.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben net verhuisd naar een nieuwbouwrijtjeshuis. De tuin is nog een woestenij waarin het krioelt van krekels, vlinders, bijen, vliegen, torren, pissebedden en nog veel meer. Ik overweeg een nonconformistisch laten zoals het is. Op zijn minst een stukje wildernis behouden.
LikeGeliked door 1 persoon
Een opening in de afscheiding geeft wellicht een tuinegel toegang tot jouw tuin.
Vrolijke groet,
LikeLike
Dag Rob, goed om een aantal van je blogs te lezen! Vanuit het programma Rainproof ben ik aan de slag met een tegelservice. Amsterdammers mogen dan hun tegels op straat zetten, op 1 specifieke dag, de gemeente haalt ze op. Voor meer groen in de tuinen. Vertel je er graag wat meer over. Is er een manier waarop ik je mag contacten? Groet Lisette
LikeGeliked door 1 persoon