Tegels eruit

Jammer genoeg zie ik steeds meer versteende en bebouwde tuinen in mijn omgeving. wel vreemd. Een huis kopen vanwege de groene omgeving, maar wel het groen in de eigen tuin slopen …. Op het kaartje kun je zien of jouw gemeente meedoet aan deze aktie.

Sinds 2015 is Stichting Steenbreek samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies actief om iedereen te enthousiasmeren om de leefomgeving te vergroenen.

Momenteel zijn bijna 140 gemeenten aangesloten, 6 provincies, 4 waterschappen en sinds kort de eerste woningbouwcorporatie. Deelnemende gemeenten organiseren onder de naam Operatie Steenbreek diverse acties om samen met inwoners en bedrijven te vergroenen: in de tuin, op straat, in de wijk en verder.
Op de website van de stichting is een kaart van Steenbreekdeelnemers te vinden.

Bron: Stichting Steenbreek

Voor de bekende rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam verwijs ik naar: https://nk-tegelwippen.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, gezondheid, Kinderen, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Tegels eruit

 1. careldem zegt:

  Onze gemeente doet inderdaad mee al moet ik zeggen dat in van dat enthousiasmeren nog niets gemerkt heb.

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  En de bloembakken komen er toch steeds meer, helaas ook van steen 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. fialas zegt:

  die versteenders zijn altijd lieden die niet eens weten hoe je met groen moet omgaan, verder dan een steriel gazonnetje komen ze niet. Dus er hoort voorlichting bij. Radioprogramma Vroege Vogels werkt hieraan, en ook het tuinprogramma Gardeners World op BBC 2 propagandeert met voorbeelden hoe je in je tuin krijgt door te stoppen met maaien, of strooksgewijs te maaien, zodat allerlei aardige insecten, en dus vogels, de weg naar je tuin vinden. Hier in Zuid-Limburg zijn er maar enkelen die dit in de praktijk brengen, , ze maaien zich te pletter en krijgen al de schrik als er één madeliefje het kopje opsteekt. Het moet er bijliggen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Blewbird zegt:

  Mag wel wat verder gaan. Laten we een keer ophouden met het bouwen van eindeloze rijen eengezinswoningen met tuin. Ook een bbq-verbod is te overwegen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik woon in zo’n Eengezinswoning. En nog steeds kijk ik terug aan mijn balkontijd. Mijn appartementje in de verdwenen Bijlmer Honingraatflat had een park van 250m aan de voorkant en aan de achterkant.

   De hoeveelheid woningen en bewoners was groot per vierkante kilometer. Nu zijn er saaie woonerven, met parkeren in de voortuin en een bbq-tegeltuin aan de achterkant.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 2 people

   • Blewbird zegt:

    Er zijn mooie oplossingen mogelijk. Met centrale speelplaatsen voor kinderen, waar ook toezicht is. En de was aan van die molens op een binnenplaats. Ik speelde vroeger in de duinen.

    Geliked door 1 persoon

 5. bvision zegt:

  Ik heb nog ergens een recente luchtfoto van mijn tuin, die moet ik toch eens posten.

  Geliked door 1 persoon

 6. KnutzEls zegt:

  De nieuwe buren hebben de tuin die in 40 jaar was opgebouwd vakkundig (en met veel lawaai) verwijderd. De tegels liggen nu en er komt een chalet ter grootte van een halve eengezinswoning om motor en scooters te kunnen wegzetten. Arme bijen, insecten en vogels…

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat is pas een goede actie. Opvolgen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Hier moet een bouwvergunning worden aangevraagd om terrassen aan te leggen/uit te breiden. Terecht!

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Hier zien we meer en meer grind en do voortuintjes.. Daar ligt worteldoek onder, men zegt dat het waterdoorlatend is.
  Of het waar is weet ik net.

  Geliked door 1 persoon

 10. Appelvrouw zegt:

  Maar het gekke is dat ik het stuk grond in bruikleen van de gemeente niet mag beplanten, de tegels moeten blijven liggen. Daar heb ik me niet aan gehouden, en nu is het volop begroeid, prachtig. En verder hou ik twee stukken gemeentegrond naast het huis op orde, en verwijder af en toe een lelijke niksvoordenatuurdoendee struik, en plant er een bijen (en dus vlinder) plant tussen in de hoop dat de gemeenteschoffelaars ze niet weghalen.
  Toen ik vaak van huis was was ik wel blij met een betegelde tuin. Maar nu ik alle dagen bij huis ben ben en steeds minder kan, geniet ik van een onkruidje waar de bijen blij mee zijn.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ferrara zegt:

  Onze voortuin is aangelegd met worteldoek, beplanting en grind. De bijen en vlinders komen er maar wat graag buurten. De merels hebben de kersen inmiddels allemaal opgepeuzeld. Met dank aan de meedenkende hovenier die voor de aanleg zorgde. Voor onze bejaarde lijven is weinig onderhoud erg prettig.

  Geliked door 2 people

 12. Karel zegt:

  ja ik zie het overal onderweg , zo veel stenen tuintjes
  zeg er niets van , want je bent je leven niet zeker 😦

  Geliked door 1 persoon

 13. Spontanity zegt:

  Onze achtertuin is ook grotendeels betegeld.
  Maar de zij en voortuin, staan helemaal vol bloemen en planten.

  Geliked door 1 persoon

 14. Karel zegt:

  ja Rob soms ben ik wel verstandig hoor en pak m’n rust
  ik kom op wandel veel van die monumenten tegen en of begraafplaatsen waar deze jonge kerels liggen 😦

  vredelievende groet weerom

  Geliked door 1 persoon

 15. Een prima actie want die verstening moet beslist gestopt worden.

  Geliked door 1 persoon

 16. Mensen willen een makkelijke tuin en hoewel ik tot voor kort ook niet tuinderig was, heb ik nooit naar stenen verlangd. Weinig onderhoud kan ook op andere manieren zodat de natuur er iets aan heeft.

  Geliked door 1 persoon

 17. Mark Nankman zegt:

  Ik ben net verhuisd naar een nieuwbouwrijtjeshuis. De tuin is nog een woestenij waarin het krioelt van krekels, vlinders, bijen, vliegen, torren, pissebedden en nog veel meer. Ik overweeg een nonconformistisch laten zoals het is. Op zijn minst een stukje wildernis behouden.

  Geliked door 1 persoon

 18. Lisette zegt:

  Dag Rob, goed om een aantal van je blogs te lezen! Vanuit het programma Rainproof ben ik aan de slag met een tegelservice. Amsterdammers mogen dan hun tegels op straat zetten, op 1 specifieke dag, de gemeente haalt ze op. Voor meer groen in de tuinen. Vertel je er graag wat meer over. Is er een manier waarop ik je mag contacten? Groet Lisette

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.