Eindelijk nieuws over de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. De gemeente gaat voortvarend aan de slag!
Amsterdammers, we gaan rieken buiten de A10! Rieken, rukken, graven, verhitten, elektrische stroomstoten, bladvlo. Oef. We hebben het hier over het bestrijden van de Japanse duizendknoop. U weet wel, die ongelooflijk hardnekkige plant die onze stad volledig loswoelt. We blijven stedelingen, dus daarom uitleg: een riek wordt gewoonlijk gebruikt door boeren en is een soort vork met grote metalen tanden. De rest van de uitleg volgt hieronder.
Japanse duizendknoop, een plant met een naam zo mooi, en een groeilust van hier tot Tokio. Stoer, mooi, maar ongelooflijk hardnekkig. Op de wortels en stengels zitten veel ‘knopen’. Wellicht wel 1.000. Vandaar de naam. Het zijn ook krachtige knopen, want zelfs een miniknoopje zorgt voor een nieuwe plant. De Japanse duizendknoop woekert door funderingen, kademuren en bestrating. Dit levert veel schade op. Dus: ten aanval!
Boa constrictor dik
De meest effectieve manier om van de plant af te komen is: volledig uitgraven. Met wortel en al. Maar ja, omdat de wortels van de Japanse duizendknoop vele meters kunnen groeien, is dit niet ‘zo gedaan’. De Amsterdamse bodem zit vol met kabels en leidingen. En wat dacht u van de kades? Ga d’r maar aanstaan. Uitgraven met wortel en tak gaat handmatig alleen bij jonge planten, als de wortels nog niet boa constrictor dik zijn, zeg maar. Inmiddels hebben we zo’n 100 duizendknoop kleintjes in beeld. De Werkbrigade (sociale werkvoorziening) pakt ze aan. Ok, en wat nog meer?
We gaan rieken
Buiten de Ring A10 – inclusief heel Noord – gaan we machinaal rieken. Dat gaat ongeveer zo: de grootste wortels in de eerste meter grond worden eruit geriekt, vervolgens storten we de grond zonder grote wortels terug. Kleine stukjes wortel, komen weer op. Die worden een jaar lang weer uit de grond gehaald. Na dat jaar moet een speciaal bloemenmengsel ervoor zorgen dat er geen ruimte meer voor de duizendknoop is om op te komen.
Schade en slecht zicht
We pakken de groeiplaatsen in de openbare ruimte aan waar de kans op verspreiding het allergrootst is en waar op korte termijn schade aan constructies, zoals gebouwen of kademuren, te verwachten valt, of zelfs al is. Plekken waar de Japanse duizendknoop het zicht op verkeer belemmert, voet- of fietspaden overwoekert, bestrijden we vanaf augustus met een meerjarenproject. Het merendeel van deze plekken gaan we zo’n 5 keer per jaar met elektrische stroomstoten behandelen. Een deel, in stadsdeel Noord, gaan we met heet water behandelen.
Zelf iets doen
In uw tuin zit ie ook. Althans, dat is heel goed mogelijk. En anders zit de Japanse duizendknoop wel ergens in uw buurtje. In ieder geval is hij nooit ver weg. Wat u kunt doen: zet samen met uw buren de aanval in op een groeiplaats. Bijvoorbeeld door deze eerst zo kort mogelijk te snoeien, en daarna zoveel mogelijk wortels uit te graven. Zorg daarbij dat er geen stukjes wortel of stengel verspreid worden: verpak alle resten zorgvuldig en stort deze in de restafvalcontainer bij u in de buurt. U mag ze niet bij het tuinafval doen. Vervolgens graaft u iedere keer zodra de stengels tot halverwege uw kuiten komen weer zoveel mogelijk wortels uit en stort deze wederom in de restafvalcontainer. Maak iedere keer uw gereedschap goed schoon!
Bij grote hoeveelheden duizendknoopresten kunnen we u helpen met de afvoer door tijdelijk big bags (verzoekjes voor big bags mailen naar duizendknoop@amsterdam.nl) te leveren die we vervolgens ophalen en naar een juiste verwerker brengen. Huurt u van een woningcorporatie en heeft u duizendknoop in de tuin? Neem dan contact op met uw verhuurder om de mogelijkheden te bespreken.
Japanse duizendknoop melden
In Amsterdam zijn nu ruim 700 bekende groeiplaatsen. Dit weten we, omdat we bijhouden waar de plant zich bevindt. Zo weten ook hoveniers waar zij zorgvuldig te werk moeten gaan. Graag maken wij de kaart compleet. Ziet u de plant en staat hij niet op deze kaart – wij herhalen: staat ie NIET al op de kaart – laat het dan weten.
Melden: mail naar duizendknoop@amsterdam.nl en vermeld zo precies mogelijk waar u de plant heeft gespot, bij voorkeur met een kaartje met de locatie. Stuur als dat mogelijk is een foto mee, zodat we zeker weten dat het om de duizendknoop gaat.
U kunt een groeiplaats ook melden via telefoonnummer 14 020.
Komende winter, als alle nieuwe meldingen geschouwd zijn, bepalen we welke groeiplaatsen in 2021 worden gesaneerd.
Is de betreffende ambtenaar met pensioen of hebben jou acties effect gehad? In elk geval gefeliciteerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Jou is jouw.
LikeLike
Dat wordt een hele zware klus !
LikeGeliked door 1 persoon
Dan zal er een Japanse zevenknoop overblijven?
LikeGeliked door 1 persoon
en hoe lang gaan ze dat volhouden , tot er niet 1 knoop meer is hoop ik
suc6
LikeGeliked door 1 persoon
Dat riek(t) naar voortvarendheid😃
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is hard werken en net met de vakantie… 😂
Maar het is goed dat er iets gedaan wordt.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is hardnekkig spul. Ben een beetje bang dat het een never ending story gaat worden. Goede film, beter boek, maar in de strijd tegen dat Japanse spul wil je eigenlijk korte metten maken.
LikeGeliked door 1 persoon
Voordat ik weet had van zijn uitwerking heb ik er een in mijn tuin gehaald. Ik genoot van de mooie plant en het blad. Ineens hoorde ik dat de gemeente ze overal probeert uit te roeien en nu heb ik met een injectienaald round-up gespoten in de stengel. Mogelijk heb ik ze genetisch gedeformeerd want er komen alleen nog vreemde kronkels op die laag blijven. Maar eeuwig zonde want het is een mooie plant.
LikeLike
Waarschijnlijk een zinvolle toepassing geweest van het omstreden round-up. Om in medische termen te blijven; misschien is een herhaalinjectie nodig voor de definitieve ‘genezing’.
Het is ontegenzeggelijk waar dat het een mooie struik is. Ik heb gehoord dat de jonge spruiten ervan erg lekker zijn, maar heb er geen ervaring mee. Misschien is dat wel de reden dat varkens de struik met wortel en tak uitroeien door net zolang in de aarde te wroeten tot ze het laatste restje hebben gevonden en verorberd. Ondanks de puur biologische oplossing is het weinig praktisch om varkens massaal in te zetten voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Al is het relatieve voordeel wel dat de grond mooi los gewoeld wordt tot vrij grote diepte.
Wat ik me wel afvraag is hoe ze in het land van herkomst ,-Japan?-, de woekeraar bestrijden. Er zal daar toch wel een natuurlijke vijand zijn vermoed ik. Maar om die in ons werelddeel te introduceren lijkt me ook weer een brug te ver.
Het komt me voor dat we sowieso bedachtzaam moeten zijn met de introductie van exoten, of het nou dieren zijn of planten; het aloude gezegde ‘bezint eer ge begint’ lijkt me onverkort van toepassing.
LikeGeliked door 1 persoon
Hé deze is als enige niet geliked door Rob Alberts.
LikeLike
In het verleden heb ik in mijn werk Round Up gebruikt.
Nu ben ik een tegenstander van het gebruik van glyfosaat producten.
Vredelievende groet,
LikeLike
Tsjah…. in Almere de bereklauw… vanaf dag 1 dat ik er kom en toen ging wonen, alleen maar erger geworden.. en ja de gevaarlijke soort die brandwonden kan geven… naast en over de fiets en wandelpaden heen…
Sterkte met rieken.
X
LikeGeliked door 1 persoon
Japanse duizendknoop is eetbaar, misschien moeten we daar eerst maar mee beginnen.
Citaat van deze site:
https://mergenmetz.nl/blog/zaai-japanse-duizendknoop-en-val-af/
De scheuten van de Japanse duizendknoop zijn goed eetbaar. Oogst ze tussen de 15 en 20 centimeter. De iets dikkere schillen. De smaak is, naar verluidt, beter dan rabarber. Het kan worden gekookt, gestoomd en verwerkt in jams en marmelades, als groente worden gegeten enzovoorts. Het is eigenlijk een behoorlijk gezonde groente, met veel vitamine A en mineralen.
En resveratrol.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik geef deze eetbare informatie door aan mijn buren. Zonnige groet,
LikeLike
In mijn tuin staat die (gelukkig) niet.
Voor zover ik weet.
LikeGeliked door 1 persoon