Ideeenprikker

Ik lees op internet iets over een bomenprikker in Dordrecht. https://www.ad.nl/dordrecht/dordrecht-lanceert-de-bomenprikker~aa573c0d/

En direct slaat mijn  fantasie op hol. Achter een bureau is het natuurlijk onmogelijk om een leefbare wijk te ontwerpen. Maar als de bewoners een voorzetje mogen doen lukt het een stuk beter.

Ik denk dan aan de ontbrekende fietsenrekken, banken en prullenbakken. Maar ook aan prachtig geurende en kleurende bloemenweiden. En openbaar toegankelijke kruidentuinen waar vrijuit geoogst mag worden. Of kinderspeelplekken met de benodigde banken voor de ouders, oma’s en andere kinderverzorgers.

Als je hier even bij stilstaat dan komen er steeds meer ideeen te voorschijn. Mag ik het ook kostenbesparend noemen. Want als bij de aanleg, inrichting en renovatie van de Openbare Ruimte de bewoners en gebruikers een zwaar meetellende stem krijgen zijn er twee groet voordelen. Er ontstaat een levendige Openbare Ruimte waar volop sociale cohesie bloeit en groeit. Maar ook zijn er geen dure achteraf aanpassingen en verbeteringen nodig.

Rutger Groot Wassink heeft hier ook mooie ideeen voor: “Het vastleggen van buurtrechten, invoeren van buurtbegrotingen en -budgetten, en waar mogelijk in co-creatie met maatschappelijke partners en burgers nieuw beleid ontwikkelen”: de plannen van de gemeente Amsterdam op het gebied van democratisering en participatie zijn ambitieus te noemen. Hoe worden deze ambities in de komende jaren (verder) uitgerold, hoe ondersteunen deze plannen de vele bestaande burgerinitiatieven en co-creatie projecten in de stad; en wat is er nodig om de komende jaren de basis te leggen voor een coöperatieve stad? Een jaar na de verkiezingen presenteert wethouder Rutger Groot Wassink zijn beleid voor democratische vernieuwing en participatie in de stad. Daarnaast geven verschillende stadmakers vanuit gemeente en maatschappij een update over hun ervaringen met al lang(er)lopende co-creatie projecten in Amsterdam.

Jammer genoeg schort het nog steeds bij de uitvoering van deze mooie ideeen. Veel ambtenaren in Amsterdam-ZuidOost vinden bewonersideeen vooral astig, vervelend en dom ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Ideeenprikker

 1. Pieter zegt:

  Een groot gevaar van democratie is verambtelijking. Ambtenaren schudden al langzaam nee voor dat je de vraag gesteld hebt. Ook zijn ze bang om verantwoordelijkheid te nemen en vaak volstrekt risicomijdend. Gevolg alles wordt saai en hetzelfde. Door invoering van bijvoorbeeld een Basis Inkomen zou er meer ruimte kunnen ontstaan voor een bottom- up samenleving.

  Geliked door 1 persoon

 2. bvision zegt:

  Een buurtgebonden budget met inspraak voor de buurt, het lijkt zo mooi.

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Ook hier zijn de ambtenaren lastig, dwars en langdradig… ze ontmoedigen de burger met alle plezier, hoe briljant hun ideeën ook zijn, het blijft een gevecht. Wat een verspilling van tijd en energie – en vooral tegenhouden van creativiteit. Raakt dit ooit opgelost? Het lijkt wel erger te worden…
  Hartelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ja Rob , de laatste alinea zegt alles 🙂
  die lui zijn gekozen door de mensen die zij zouden moeten dienen en ook naar moeten luisteren
  vind je het dan gek , dat ik aan die lui ( enkele goeden niet te na gesproken ) een hekel heb gekregen 😦

  en als ik een vergissing maak en ik heb de mogelijkheid die recht te zetten
  doe ik dat met groot plezier
  die lui niet hoor

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Mooie invallen maar in niet elke wijk is daar plaats voor. Kennelijk is dat in Amsterdam Z-O wel het geval.
  Ik ken de buurt niet, liggen de straten en woningen ver uit elkaar? Zijn er parken?

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Zo’n gezamenlijke openbare tuin kan leuk zijn.
  Met de nadruk op kan.
  Staat hier, gelukkig niet voor onze ramen, al jaren te verloederen.
  Niemand, werkelijk niemand doet er wat aan.
  Ik ook niet, geef ik toe, maar wilde er ook niet aan meedoen.
  Had ik er nu alleen gestaan en heb genoeg aan onze eigen zijtuin.
  Die een lust voor het oog is voor de hele buurt.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   De deelnemers van de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost gaan 50 hectare openbaar groen in de K-buurt herinrichten en beheren.
   Ik heb daar heel veel zin in.

   Maar ik begrijp jou ook heel goed!

   Vrolijker groet,

   Like

 7. Egoïsme en pennenlikkerij staan deze mooie gedachte in de weg.

  Geliked door 1 persoon

 8. meninggever zegt:

  Gezien het ondemocratische gedrag van het ultra-linkse bestuur in de hoofdstad is elk initiatief op voorhand al tot mislukken gedoemd. Anarchie kan geen bestuursvorm zijn. En de genoemde wethouder heeft iets te veel naar zijn Russische evenbeeld uit de geschiedenis van het communisme gekeken vrees ik. Amsterdam kent grotere problemen dan die van de bloemen en de bijtjes. Elke dag heerst de criminaliteit, en zelfs de burgemeester geeft toe dat het onbeheersbaar is.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Bij het lezen van de ideeenprikker uit Dordrecht sloegen mijn gedachten op hol. Het College in Dordrecht bestaat uit CDA, CU/SGP, VVD en BVD. Niet mijn college. Maar de coalitie in Den Haag is ook niet mijn coalitie.
   Jouw kritieken op het College van Amsterdam liggen voor de hand.

   Maar het is zoals het is.

   Blijft dat ik de ideeenprikker mooi vind. Zoals het beschikbaar stellen van buurtbudgetten hier in de K-buurt i.s.m. het bewonersplatform Hart voor de K-buurt al mooie resultaten heeft gekregen.

   Iets wat ook in jouw buurt mogelijk is.

   En bij de nieuwe Verkiezingen heeft iedereen weer een nieuwe kans!

   Vredelievende groet,

   Like

 9. Ik vind het een heel goed idee Rob. De mensen die ergens wonen weten vaak het beste wat ontbreekt en wat handig zou zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.