Amstelzwamballen

Organiseer je binnenkort een feest, bijv. een burengeveltuinendag of een straatfeest? Dan is dit recept voor 50 bitterballen (AmstelZwamballen) wat voor jou.Recept van de AmstelZwambal – 50 stuks

Ingrediënten:

Ragout

500 gram oesterzwammen

  • 1 liter water
  • 1 broccolistam in schijfjes
  • 1 winterwortel in schijfjes
  • 1 flinke theelepel eekhoorntjesbroodbouillon (kan ook evt. een andere vegetarische bouillon zijn, poeder of blokje)
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 5 gram gember, geschild en heel klein gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • beetje peper naar smaak

     Roux

    • 150 gram boter
    • 150 gram bloem

     

    Bitterballen

    • 200 gram bloem
    • 200 gram paneermeel
    • 1 geklopt ei

      Bereidingswijze:

      Ragout

      • Scheur de oesterzwammen en doe 400 gram hiervan met alle overige gegeven ingrediënten in een pan.
      • Kook er een ragout van, door het 1 uur te laten trekken op een zacht vuurtje. NB: lees verder i.v.m. bereiding van andere onderdelen tijdens het pruttelen.
      • Verwijder de laurierbladeren.
      • Maak alles fijn met een blender, zodat een gladde saus ontstaat.
      • Snijd de overige 100 gram gescheurde oesterzwammen overdwars door, zodat blokjes ontstaan.
      • Bak die, als de ragout inmiddels een half uurtje trekt, in olijfolie. Roer regelmatig, totdat de massa tot ongeveer 1/3 is geslonken.
      • Haal van het vuur en zet even opzij.
      • Roer de 100 gram gebakken oesterzwammen door de gladde saus. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe.

        Roux

        Wanneer de gladde saus klaar is, bereid je de roux. Maak deze door de boter te smelten en vervolgens de bloem erdoorheen te roeren. Als de bloem een beetje bruin wordt, roer je het mengsel geleidelijk door de hete gladde saus. De ragout moet flink stevig worden, een soort deeg bijna.

        Afronding ragout

        Koel de ragout af tot kamertemperatuur door regelmatig te roeren. Je kunt het proces versnellen, door de pan in een bak koud water te zetten. Zet de pan met ragout vervolgens in de koelkast en laat die een nacht opstijven. De volgende dag is de ragout nog stijver. Je moet er immers balletjes van kunnen draaien.

        Mocht het onverhoopt niet stevig genoeg zijn, niet getreurd: de saus is altijd nog heerlijk bij pasta, rijst en dergelijke.

    Bereiding bitterballen

    Zet 3 bakjes klaar:

    1. met bloem
    2. met een geklopt ei
    3. met paneermeel

    Draai balletjes van de ragout. Rol elk balletje eerst door bloem, vervolgens door het geklopte ei en tenslotte door het paneermeel. De bal is klaar!

    Je kan de ballen meteen gaan frituren of anders invriezen voor later gebruik.

    Zwamze! (Eet smakelijk!)
    Voor meer info: https://www.rudyklaassen.nl/product-categorie/producten/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Amstelzwamballen

  1. Rebbeltje zegt:

    Zo kookles hier…klinkt lekker 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek zegt:

    Het water komt me in de mond.
    Smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  4. bvision zegt:

    Klinkt goed, ik doe mee met die Brugse zot. Een straffe Hendik mag ook.

    Geliked door 1 persoon

  5. Spontanity zegt:

    Amstelzwambal, klinkt heerlijk!!!!

    Geliked door 1 persoon

  6. Karel zegt:

    ja komt diergaarde Blijdorp ten goede

    Geliked door 1 persoon

  7. Bertie zegt:

    De naam doet je al watertanden. ☻

    Geliked door 1 persoon

  8. ollieherman zegt:

    Je houdt je toch wel aan de RIVM richtlijnen bij het zwamballenfeest?

    Geliked door 1 persoon

  9. meninggever zegt:

    IK houd het op een Kwekkeboom-kroket….:)

    Geliked door 1 persoon

  10. Willem zegt:

    Nog even een aanvulling op de te verrichten handelingen: Als je de ragoutballetjes door de bloem, losgeklopt ei en paneermeel rolt, doe dat dan met één hand . Houd de andere hand droog en schoon. Doe je dat niet, dan wordt uitgerekend die laatste, maar wel belangrijke stap voor een mooi eindresultaat, een en al geklieder en krijg je geen mooie korst gefrituurd.
    Dit geldt goed beschouwd voor alle paneerwerk, dus ook voor schnitzels, etc.
    Als je nog wat restantjes losgeklopt ei, bloem en paneermeel over hebt aan het eind van de rit, dan kun je alles nog door elkaar mengen en zo nodig een beetje kruiderij en melk toevoegen en er een soort (eier)pannenkoek van bakken. Mijn kinderen,-inmiddels van middelbare leeftijd-, waren er destijds verzot op.

    Geliked door 1 persoon

  11. Wat een fijn recept Rob. Ik sla het op voor later.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.