Infrarood of een warmtepomp

Infraroodpanelen vergeleken met een warmtepomp

De meeste elektrische alternatieven zijn goedkoper in aanschaf dan een gemiddelde warmtepomp, maar ze zijn in elektriciteitsverbruik gemiddeld 3,5 keer zo duur. Een warmtepomp, die warmte van buiten op een hogere temperatuur brengt, zonder zelf de warmte te produceren, blijft daarmee de meest efficiënte manier om je huis elektrisch te verwarmen.

Het infraroodpaneel is het enige elektrische alternatief dat mogelijk een uitzondering kan zijn op deze regel, en kan daarmee een belangrijk onderdeel zijn van de verduurzaming van onze woningen. Ze kunnen worden ingezet als bijverwarming en als verwarming voor woningen met een zeer laag aardgasverbruik. Helaas is er wel nog veel onduidelijk over het gebruik, de werking, het comfort, de kosten en toepassing van infraroodpanelen verschillende situaties. Natuur & Milieu doet dan ook een oproep aan de sector en de wetenschap om snel aan de slag gaan met praktijkonderzoek om de rol van infraroodverwarming te duiden.

Wat zijn de kosten van infraroodverwarming?

We weten nog niet voldoende over het kostenplaatje van infrarood. Er zijn maar een paar theoretische onderzoeken gedaan naar de kosten van infraroodverwarming voor een complete woning. Hiervan lopen de resultaten flink uiteen. Waar het ene onderzoek een schatting maakt van de totale kosten (aanschaf, gebruik, combinatie met warmtepompboiler)  van ruim 24.000 euro in vijftien jaar, komt een ander onderzoek op 33.000 euro in hetzelfde tijdsbestek uit. Dit verschil komt voornamelijk door verschillende aannames die gedaan worden. Meer (praktijk)onderzoek is dus hard nodig!

Infraroodpanelen vergeleken met een warmtepomp

Wanneer is verwarming met infrarood een goede keus?

Heeft jouw woning een zeer laag aardgasverbruik (> 500 m3 per jaar)? Dan is infrarood mogelijk een goede keuze! Een individuele warmtepomp is in dit geval als duurzame oplossing minder interessant omdat de investering vaak niet terug te verdienen is. De investering in volledige verwarming met infraroodpanelen kun je daarentegen wel terugverdienen. Kan jouw woning worden aangesloten op een collectieve warmtepomp of warmtenet? Dan ben je op die manier vaak voordeliger uit.

Infraroodverwarming kan snel comfort bieden in een ruimte die weinig wordt gebruikt, zoals een badkamer of studeerkamer. Dit komt doordat de warmte uit een infraroodpaneel snel na het inschakelen vrijkomt. De kamer hoeft niet eerst volledig op temperatuur te worden gebracht. Dat scheelt veel in verwarmingskosten. Plaats je infraroodpanelen dus op een strategische plek. Zo hoeft het paneel maar een klein deel van de kamer tot de gewenste temperatuur te verwarmen. Daarnaast kan de rest van de kamer verwarmd worden tot 17-18 graden. Elke graad die de woning minder hoeft op te warmen, zorgt voor lagere energiekosten.

Waar moet ik op letten als ik mijn woning met infrarood wil verwarmen? 

Het begint met goed isoleren: isolatie van je dak, vloer, muren en vensters met HR-++-glas is altijd een goede stap. Door te isoleren heb je minder infraroodpanelen nodig, hoeven de infraroodpanelen minder vaak aan en blijft de woning langer warm. Dit scheelt veel in de kosten voor aanschaf en gebruik.

Infrarood werkt daarnaast alleen voor het verwarmen van je woning, en niet voor het warme water uit de kraan. Dat betekent dat je altijd een infraroodpaneel moet combineren met een aparte oplossing zoals een warmtepompboiler. Ook raden we aan om infrarood voornamelijk als bijverwarming te gebruiken. Zoals we al beschreven, kunnen huizen met een zeer laag gasverbruik (>500m3 per jaar), en geen toegang tot een warmtenet of collectieve warmtepomp, infrarood wél als hoofdverwarming gebruiken.

Ten slotte is het elektrisch vermogen van infrarood als hoofdverwarming veel hoger dan dat van een warmtepomp. Daarom is het belangrijk om infraroodverwarming altijd te koppelen aan een slimme energiemeter die goed bijhoudt hoe veel energie je verbruikt, om op die manier gebruikskosten inzichtelijk te maken en om piekbelasting en een te voorkomen. Hiermee kun je extra energiekosten vermijden.

Infraroodpanelen of een warmtepomp: wat is de betere keuze?

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Infrarood of een warmtepomp

 1. Karel zegt:

  zo zullen er altijd vragen blijven
  wat voor de 1 goed is , is dat voor de ander niet te betalen

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Men kan het het beste laten uitzoeken door een betrouwbare leverancier, lijkt me.
  Een kennis klaagde over het vele stroomverbruik van zonnepanelen maar ik weet niet hoe en waar hij ze had laten plaatsen.
  Een warmtepomp is sowieso duur.
  In denk erover een stoof aan te schaffen. Als ik maar wist waar ik kooltjes kon kopen. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. bvision zegt:

  Met mijn800 m3 verbruik wordt het een grensgevalletje. Bij die 800 m3 zit ook de warmwatervoorziening en het koken.

  Like

 4. Wij steken onze meubels regelmatig in de fik. Het moeilijke hierbij is om de warmte wat gelijk te houden, maar oefening zal kunst baren!

  Like

 5. Happy Hulk zegt:

  Prachtig THEORETISCH verhaal.
  Helaas is theorie vaak niet de praktijk.

  Mensen met een warmtepomp zijn er heel vaak niet blij mee, qua onderhoud en veel storingen. Bovendien sterven ze van de kou!
  Dat is de PRAKTIJK.

  Daarbij, oudere mensen leven het liefst bij temperaturen boven de 22 graden of hoger.

  Er zijn woonwijken met sociale huurwoningen DUURZAAM gebouwd door een woningbouwvereniging.
  Met de nadruk op DUUR en minder op zaam!
  Eigenlijk zouden deze woning dubbel zoveel huur op moeten brengen om de kosten gelijk te houden.

  Moraal van dit verhaal.
  De praktijk verslaat regelmatig de theorie.

  Like

 6. evertkuiken zegt:

  Leuke blog. Twee opties (van de vele) waar ik me al vele jaren in verdiep. My 2 cents daarom.
  Met een laag gasverbruik ben je niet voordeliger uit met een warmtenet. De vaste lasten van zo’n net zijn namelijk erg hoog. En trek me de bek niet open over de bron (biomassa…) waarmee veel warmtenetten straks gestookt gaan worden.
  Ik zou zelf de reden waarom IR snel verwarmt omschrijven als “het verwarmt niet objecten of lucht maar personen en geeft daarom direct een warm gevoel”. Dit klopt dus niet “Zo hoeft het paneel maar een klein deel van de kamer tot de gewenste temperatuur te verwarmen. Daarnaast kan de rest van de kamer verwarmd worden tot 17-18 graden.”.
  En de laatste zin “Elke graad die de woning minder hoeft op te warmen, zorgt voor lagere energiekosten” is altijd waar, ongeacht type verwarming. Veel mensen vergeten dat nog weleens. Net als de alinea daarna. Isoleren moet altijd de eerste stap zijn. En bij IR panelen is de noodzaak van isoleren juist minder groot. Je verwarmt immers niet de ruimte maar de personen daarin.
  “Ook raden we aan om infrarood voornamelijk als bijverwarming te gebruiken.” “We”? Uit een foldertje overgenomen? Ik ben het er ook niet mee eens. IR kan prima als hoofdverwarming, maar is anders (sommigen zeggen “minder comfortabel”) dan ruimteverwarming.
  IR heeft geen hoger elektrisch vermogen dan een warmtepomp. Als je alle aansluitwaardes van de IR panelen optelt kom je wellicht hoger uit dan een warmtepomp, maar je zult vrijwel nooit alle IR panelen op vol vermogen aan hebben. Daarnaast zijn IR panelen aan te sluiten op een enkele fase, een warmtepomp niet: die vereist drie fasen en doorgaans aanpassing van je meterkast.

  IR panelen winnen het qua kosten ruimschoots als je alleen de ruimtes verwarmt waarin iemand aanwezig is. En er zijn meer voordelen: je hangt ze zo op, je ziet of hoort ze niet, ze zijn zelfs op afstand simpel te regelen. Een warmtepomp vraagt een stevige investering en een verbouwing, ze produceren naast warmte ook geluid, je hebt een warmtecollector nodig (een buitenunit met ventilator, PVT panelen of een bron in de grond).

  P.S. de twee inleidende alinea’s onde de kop “Infraroodpanelen vergeleken met een warmtepomp” staan er twee keer in.

  Like

 7. meninggever zegt:

  Wij deden al het nodige aan isolatie, gingen qua koken van het gas af en over op inductiekoken. Het scheelt veel gas. Maar het terugverdienen is best een dingetje. En je moet wel geld hebben voor al die investeringen. Ik ben toch meer voor omschakeling van gas naar een centraal andere bron. Net zoals we ooit van oliestook naar gas gingen. De oefening die de oosterburen nog steeds zien als meest efficient…

  Like

  • evertkuiken zegt:

   Over het algemeen is het aandeel gas voor koken veel kleiner dan het aandeel gas voor CV. Maar dat is natuurlijk per situatie anders. Investeringen vragen vermogen, dat klopt. Je kunt er een lening voor afsluiten, maar niet iedereen wil of kan dat ook. Geld lenen kost geld, je weet wel… Wat betreft overschakelen van olie naar gas lopen onze oosterburen natuurlijk hopeloos achter. Wij zijn wat dat betreft al een stap verder. Ten koste van delen van Groningen, dat dan weer wel. Er zijn uiteindelijk maar 2 centrale bronnen: de zon en de warmte van de aarde. Daar moeten we het mee doen. Hoe je die het beste inzet is sterk afhankelijk van de lokale situatie. Nadeel van een centrale bron is wel dat je er met alle gebruikers afspraken over moet maken en kosten (investeringen ook weer) moet verdelen. En daar gaat het nog wel eens mis omdat er altijd mensen bij zijn die willen verdienen aan de ander. En het zijn regelmatig de al rijken die verdienen aan de minder rijken.

   Geliked door 1 persoon

 8. Dit is gewoon copy paste van de site van Natuur&Milieu. Wel zo netjes om dat bovenin te vermelden.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Met het cursiveren in mijn blogpost en de vermelding van de website onder mijn blogposts probeer ik aan te geven dat ik citeer. Vaak stuur ik naar de geciteerde website een email met een linkvermelding. Soms schrijf ik in de inleiding of aan het eind een persoonlijke toevoeging. In dit geval heb ik alleen gekozen voor het citeren en informeren.
   PS: de link naar jouw blogsite werkt niet …

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.