Oude Bomen I

Eerder citeerde ik een verhaal van Evert Landweerd vertelt door Oma Kardonsch. Drie bomen hebben de hoofdrol in dat verhaal. Nu wil ik jullie een ander bomenverhaal citeren:

De Vlaamse dendrologe Valerie Trouet beschrijft in haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’ hoe de wetenschap het klimaat uit het verleden kan reconstrueren en wat dat zegt over het klimaat op dit moment.

In 1964 werd de op dat moment oudste boom ter wereld, Prometheus, omgezaagd om zijn jaarringen te tellen en vast te stellen of het inderdaad de alleroudste boom was die ooit was gevonden. De geografiestudent die hiervoor verantwoordelijk was, Don Curry, besefte pas toen hij keer op keer de jaarringen van de stam telde wat voor blunder hij had begaan en wijdde zich vanaf dat moment gefrustreerd aan de bestudering van zoutvlakten.

De publieke verontwaardiging over het kappen van dit levende monument was enorm, zo beschrijft de Vlaamse wetenschapper Valerie Trouet in haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’. De bristlecone-den (Pinus longaeva) telde 4862 jaarringen. Het zou tot 2012 duren voor een nog oudere boom werd gevonden, een exemplaar van dezelfde soort van maar liefst 5062 jaar oud. Met de vondst van deze boom, die stamt uit het jaar 3050 voor Christus, werd de schande voor Curry enigszins verzacht. Voor de zekerheid wordt de exacte locatie van dit wereldwonder geheim gehouden.
Valerie Trouet is een Vlaamse dendroklimatoloog en bestudeert aan de hand van jaarringen van bomen niet alleen hun leeftijd, maar ook het klimaat en de invloed ervan op ecosystemen en samenlevingen in de wereld. In ‘Wat bomen ons vertellen’ legt ze uit dat het nog niet zo gemakkelijk is de leeftijd van bomen vast te stellen aan de hand van jaarringen. Niet alle bomen reageren hetzelfde op koude of gebrek aan water. Bovendien zijn zeer oude bomen vaak opengebarsten en is de kern verrot, zodat exacte datering aan de hand van jaarringen onmogelijk is. In dat geval nemen wetenschappers hun toevlucht tot koolstofdatering, die minder nauwkeurig is.

Hert hele artikel is met de volgende weblink te lezen: https://www.boomzorg.nl/article/33578/oude-bomen-helpen-terug-te-kijken-in-de-tijd

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Oude Bomen I

 1. elsjeveth zegt:

  Wat een onverlaat om zo een prachtige oude boom om te kappen onder het mom wetenschappelijk onderzoek. Op een zoutvlakte lijkt hij me meer op zijn plek.
  Interessant artikel. Weer iets geleerd. De term dendrologe was mij hiervoor onbekend.

  Geliked door 3 people

 2. Karel zegt:

  een eeuwenoude boom omhalen , om ringen te tellen
  opsluiten dat soort volk

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan Jaap zegt:

  Een boom omzagen om de jaarringen te tellen, doen we niet meer. Toch zijn er nog genoeg wetenschappers die m.i. te ver gaan in de bestudering van de natuur. Bijvoorbeeld ornithologen die in een hoge boom klimmen om bij een vogelnest te komen, vervolgens de jongen uit dat nest naar beneden halen om ze te wegen en te ringen en ze daarna weer terug in het nest te leggen.
  Ik vind dat eigenlijk al te ver gaan, je verstoord toch een nest.

  Geliked door 3 people

 4. bvision zegt:

  En alles voor de wetenschap… treurig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Stom, stom, stom! Er worden toch ook geen mensen doorgezaagd om hun ringen te tellen?

  Like

 6. Bertie zegt:

  Bar en boos, ik kende het omzaag-verhaal en verbaas me nu opnieuw.
  Een interessant artikel, zal de link eens aanklikken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hans zegt:

  “Omwille van de wetenschap…” werd ons tijden lang met de paplepel ingegeven als zijnde een vrijbrief tot bepaald handelen.
  Deze vlieger gaat niet op, en men is zich steeds bewuster van het feit dat wetenschap niet zaligmakend is en soms tot waanzin leidt.

  Geliked door 1 persoon

 8. wdfyfe zegt:

  I’m reminded of Audubon, the ornithologist, who shot the birds so he could draw them accurately. cheers

  Like

 9. Oude bomen geven mij altijd zo’n besef van mijn eigen nietigheid als mens. Ze waren er allang voordat ik er was, en zullen er waarschijnlijk ook nog lang zijn als ik er niet meer ben…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.