Hema appeltaart en meer

Veerle Vrindts; DOOR HAAR IS DE HEMA-APPELTAART NU VEGAN (EN NIEMAND DIE HET WIST)

Van jongs af aan wilde Veerle Vrindts mensen overhalen om geen dieren te eten, maar ze merkte al snel dat filmpjes van slachthuizen en een overdaad aan feiten niets uithaalden. Als ProVeg-directeur gebruikt ze een tactiek die wél werkt. ‘Ik ga ervan uit dat mensen het goede willen doen.’

Konijntjes. De jeugd van Veerle Vrindts (33) zat er vol mee. De ouders van haar beste vriendin in het Vlaamse dorp Bilzen, op een uurtje fietsen van Maastricht, hadden een konijnenfokkerij. Knuffelen met die beestjes was een geliefde activiteit. Maar eens in de zoveel tijd gebeurde er iets duisters: de konijnen werden geslacht voor consumptie. Haar vriendin scheen het normaal te vinden, de kleine Veerle niet. “Dat contrast tussen konijn op schoot en konijn op het bord vond ik onbegrijpelijk.” Ze schreef er zelfs een gedichtje over: achter tralies / wortel naast brood / zit hij te groeien / naar zijn dood.

Waar andere kinderen dromen van hun zestiende verjaardag omdat ze dan eindelijk een scooter mogen, keek Vrindts reikhalzend uit naar de dag dat ze 12 werd omdat ze dan vegetariër mocht worden. “Mijn ouders waren bang dat ik als klein kind essentiële voedingsstoffen zou missen.” Uiteindelijk werd ze het op haar elfde, ‘dankzij’ de dioxinecrisis die België in 1999 trof (veevoer was besmet geraakt met giftige stoffen, met als een van de gevolgen twintigduizend extra gevallen van kanker onder vrouwen).

“Op tv zag ik hoe dieren werden geruimd, daarna weigerde ik nog vlees te eten. Mijn ouders deden zelfs een tijdje mee; veel Belgen hadden een kortstondige vleesfobie toen.”

Haar familie begreep maar weinig van haar nieuwe menu. En ook op school lukte het niet om mede-vegetariërs te kweken, hoeveel slachthuisfilmpjes ze in haar spreekbeurten ook liet zien. Maar Vrindts zette door. Al lezende groeide bij haar de motivatie om geen vlees te eten: “Milieu, gezondheid – ik kon gewoon genoeg eiwitten en vitamines binnenkrijgen. En een eerlijke voedselverdeling; door de grote hoeveelheid land die nodig is voor vee(voer), is er minder ruimte voor voedsel voor iedereen. Alle puzzelstukjes kwamen samen. Ik dacht: als het zo goed is en zo makkelijk, dan moet ik dat aan iedereen laten weten.”

Gaandeweg wisselde ze van tactiek. “Ik merkte dat brochures uitdelen, schokkende filmpjes tonen en met rationele argumenten komen averechts werkte. Mensen gaan zich dan verzetten tegen de informatie en de boodschapper.” In plaats daarvan kwam vega-verleiding: mensen op een positieve manier de goede kant op ‘nudgen’. “Ik ga ervan uit dat mensen het goede willen doen, en dat je dat moet vergemakkelijken door obstakels weg te nemen.”

Als student antropologie en sociale ecologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseerde ze in 2010 het eerste Viva las Vega’s Festival, waar bezoekers werden gebombardeerd met kraampjes vol vega-lekkers. Het leverde vijfhonderd inschrijvingen voor hun Veggie Challenge op. Een van de medeorganisatoren was haar huidige man, met wie ze nu een dochter van 7 heeft. “Ik zie hoe erg het haar raakt dat zoveel mensen dieren eten en hoe bang ze is voor haar toekomst op een opwarmende aarde. Dat heeft mijn passie om hieraan te werken versterkt.”

“In het begin zat ik elke dag een nieuwsbrief te tikken, nu hebben we het meer geautomatiseerd en is het traject beschikbaar in vijf talen – er doen intussen mensen uit meer dan dertig landen mee. Je kunt op elk gewenst moment beginnen, en je krijgt de inhoud te zien die voor jouw challenge relevant is.” Sinds dit jaar krijg je tijdens de Veggie Challenge dagelijks recepten en tips via mail of de app, toegang tot een Facebookgroep en gratis hulp van een mentor en een diëtist.

Is dat allemaal nog nodig, nu de supermarkt vol ligt met vegaburgers en kipstuckjes? Veel mensen ervaren toch een drempel, merkt Vrindts. Dat blijkt ook uit de cijfers: de vleesconsumptie daalt nog steeds niet spectaculair ten opzichte van vijftien jaar geleden. “Mensen kampen vaak met dezelfde vragen. Krijg ik genoeg voedingstoffen binnen? Wat als ik veel sport? Hoe zit het met kinderen? Daar geven we informatie over.

En sociale situaties zijn vaak een punt: bij een groepsetentje als enige je vinger opsteken dat je geen vlees wil. Daar zetten we op in door mensen te verbinden met een vrijwillige mentor uit hun eigen buurt, met wie je dat soort situaties kunt bespreken. Tot slot zien we dat mensen kookinspiratie willen. Soms denken deelnemers dat alles rauw en suikervrij moet zijn. In de app kun je weekmenu’s samenstellen en ook zien hoeveel dierenlevens, CO2, land en water je hebt bespaard.”

Vrindts brengt nu in kaart hoe divers de challenge-gemeenschap is, met een vragenlijst onder deelnemers over leeftijd, culturele achtergrond en gezinssamenstelling. “We willen ook weten wat de favoriete gerechten zijn van verschillende culturele groepen, zodat we die kunnen veganizen. Wij zijn zelf als team een overwegend witte organisatie en dan kijk je al snel in je eigen bubbel als je zoekt naar influencers of mensen die een lezing willen geven.

Nu zoeken we bewuster naar mensen die niet passen in het stereotype plaatje van jonge, witte, bloggende fitgirl.” Activist Jay Brave, primatologe Jane Goodall en tv-kok Sharon de Miranda (bekend van BinnensteBuiten) zijn bijvoorbeeld ambassadeur. “Ook werven we momenteel mentoren met zo divers mogelijke achtergronden, die ook worden getraind in diversiteit en inclusie en inclusief taalgebruik.

SMULLERS EN BRUSSEL

Individuen helpen hun eetpatroon aan te passen is al heel wat, maar het is niet genoeg, vonden de Vega’s. “Sinds 2015 focussen we op de hele voedselomgeving. Want als er om de hoek nauwelijks vega(n)-opties zijn, vergt die eerste stap heel veel wilskracht.” Het begon met veel belletjes en mails naar snackbar Smullers vanuit de Viva Las Vega’s-community, met een vriendelijk verzoek voor vegan mayonaise. “Ze dachten eerst dat ze werden gehackt. Maar er was een medewerker die er wat in zag en ons uitnodigde.”

Sindsdien hebben ze ook bedrijven als New York Pizza, Johma en Hema geholpen met onderzoeken bij wat voor producten behoefte is aan een vega(n) variant, en hoe die er dan uit moet zien. “De Hema-appeltaart is nu vegan. Dat zetten ze er niet groot op, om het toegankelijker te maken.” Wil de winkel daar niet juist mee pronken? “Het ligt aan de doelgroep. Het Hema-publiek kan juist denken: die is niet voor mij want ik ben geen veganist. Daar is veel onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld met restaurantmenu’s. Als je een apart kopje ‘vega/vegan’ hebt, dan worden die gerechten veel minder besteld dan als je ze over de kaart verspreidt met een vinkje erbij.”

Lobbyen in Den Haag en Brussel doen Vrindts en haar collega’s ook, zeker nu ze sinds 2018 onderdeel zijn van de internationale organisatie ProVeg. Zo schreef de onderzoeksafdeling van de organisatie een rapport over de relatie tussen corona en veeteelt, om beslissers bewust te maken. Daarnaast zit ProVeg in adviesorganen van de VN en Wereldgezondheidsorganisatie WHO. En ze lobbyen tegen een Europees verbod op vleesnamen voor vega(n)-producten. “Uit onderzoek blijkt dat beginnende vleesminderaars veel hebben aan producten die lijken op wat ze kennen, met vergelijkbare namen. In Nederland mag het nu wel, maar in Europa wordt daar deze maand over beslist.”

In Den Haag praatte ProVeg als onderdeel van de Transitiecoalitie Voedsel mee over de Nationale Eiwitstrategie, het overheidsplan om plantaardige eiwitten te stimuleren. “De definitieve eiwitstrategie zou voor het zomerreces gepubliceerd worden, maar er lijkt vertraging te zijn. Wat we wel weten, is dat het plan verre van ambitieus wordt en dat de focus vooral ligt op productie van plantaardige eiwitten voor veevoer en niet op consumptie door mensen.

De overheid is bang om te betuttelen of boeren af te schrikken. We vinden dat menselijke consumptie juist een prioriteit moet zijn, bijvoorbeeld door een milieuheffing op dierlijke producten. Daar pleiten we voor met de TAPP-coalitie. Ook vinden we dat ondernemers en startups met plantaardige innovaties ondersteund moeten worden.”

Er is in twintig jaar tijd een hoop veranderd. Waar Vrindts op school de enige vegetariër was en er nauwelijks aandacht voor het onderwerp was, kunnen middelbare scholieren en mbo’ers nu bij een ProVeg-gastles via een mobiele escaperoom leren over de eiwittransitie. En Vrindts’ familieleden, die haar menukeuze maar vreemd vonden, sturen haar nu artikelen door over de vee-industrie en klimaatverandering. “Ze zeggen soms: ja, ik weet dat jij het daar toen al over had, maar nu zijn er meer vleesvervangers en die zijn best lekker. Ik denk ook dat ze de boodschap eerder accepteren nu die van de publieke omroep komt en niet van hun irritante nichtje.”

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door DOEN. Stichting DOEN ondersteunt groene, sociale en creatieve initiatieven van voorlopers, zoals Veerle Vrindts.

Dit artikel is geschreven door: Freelance journalist en eindredacteur; Leonie Hosselet is freelance journalist en eindredacteur voor onder andere OneWorld, Trouw en de Volkskrant.

https://www.oneworld.nl/lezen/lifestyle/food/door-haar-is-de-hema-appeltaart-vegan-en-niemand-die-het-wist/?utm_source=Nieuwsbrief+-+ProVeg+Nederland&utm_campaign=eb350aaf76-CONSUMENTEN_2020_07&utm_medium=email&utm_term=0_8e7871ca66-eb350aaf76-62544741

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Hema appeltaart en meer

 1. basdew1922 zegt:

  Nu nog de tompoezen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ik wil de negerzoen en jodenkoek terug
  en af en toe een hema worst 🙂
  eet weinig vlees , meer vis
  maar af en toe een goed stukje vlees vind ik niets mis mee

  smakelijke groet

  Like

 3. Happy Hulk zegt:

  Nooit geweten dat er een stuk schaap in een appeltaart zit?
  Weer wat geleerd.

  Enne……als je een wolf leert om appels te eten, dan ben je de echte vega.

  Geliked door 2 people

 4. Rebbeltje zegt:

  We aten al weinig vlees maar nu met dat koolhydraatarm eten is het wat moeilijker…we moeten toch de voedingsstoffen binnen krijgen om energie op te bouwen.
  Maar een goede zaak om onder de aandacht te brengen
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 5. Vegetariër als jong gezin in NLD, komt mijn jongste (volwassen) dochter over bij mij in Frankrijk : mam, geen eieren en melk en zo, want ik ben vegan ! Oké … daar houd ik dan graag rekening mee want al zijn de kinders meer dan ‘groot’, ik wil nog steeds het beste voor hen (moeder-kwaaltje ? ! ).
  Op een dag, we spraken van ‘nostalgiesche gerechten’ zoals bijvoorbeeld groene puree ( aardappelen gekookt en gepureerd met brandnetels ) waar mijn kinderen gek op waren, en waarmee ik begonnen ben toen de grotere dochter nog heel klein was, als prima middel tegen de alergische netelroos wat zij toen had, en wat er heel goed mee over-ging … Het gerecht bleef jàren nog in mijn menus. Dus weer eens op verzoek van jongste klaargemeekt … Nog een nostalgische gerecht : pannenkoeken ! Maar, ik kan geen pannekoek maken zonder wat melk en enkele eieren…Enfin, toch een oplossing gevonden en ‘ouderwetse’ pannekoeken gegeten samen 😉 ..
  En nu in deze periode van’t jaar, koele, rauwkost salades … zonder ei of mozarelle …
  Een zomers hete groet Rob,
  hanny..

  Geliked door 1 persoon

 6. Trudy zegt:

  Het gedicht spreekt me aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. bvision zegt:

  Ik wil een frietje met een biefstuk, en nou dan… Barbecue gaat me iets te ver, maar toch zie je met de hitte dit ontzettend veel mensen doen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Willem zegt:

  Als iemand vegetarisch leven wil; ik zal hem of haar geen strobreed in de weg leggen. Maar de veganistische levenswijze is m.i. volstrekt onmogelijk. Dan kun je alleen maar bewegingsloos in een stoel zitten en geen stap verzetten, want je loopt altijd de kans dat je een minuscuul diertje vertrapt. Dit baseer ik op de definitie van veganisme die ik ooit eens hoorde van mijn eega en die had hem gehoord op een bijscholingscursus voor juristen, van ene Volkert van de G; “Je moet alle leven beschermen en met respect behandelen en voorkomen dat je je verlaagt tot het doden van een levend wezen.” Dat was nog voor hij PF van het leven beroofde. Mijn vrouw noemde hem destijds al een maniak.
  De natuur kent wel vegetariërs, met als triest dieptepunt, voor mij althans, de panda, maar is niet ingericht op veganisme. Als het wel zo was, dan zou geen vis duizenden eitjes afzetten, het legsel van een kievit zou dan uit hooguit twee eieren bestaan en een wilde eend zou zich ook beperken tot het uitbroeden van enkele eieren en niet zoals gebruikelijk, een stuk of 15.
  Kortom, de natuur zit al zo in elkaar dat er meer of minder nageslacht geproduceerd wordt al naar gelang het jonge grut de status van volwassenheid behaalt. Veganisme is goed beschouwd weinig meer dan actief ingrijpen in de natuur teneinde die naar je hand te (kunnen) zetten

  Like

 9. Wat intrigerend dat de Hema niet juist trots vegan op die appeltaart zet! Maar het zal inderdaad misschien ook wel mensen afschrikken… Ik wist overigens helemaal niet dat hij vegan was zeg. Ik ga dat meteen doorgeven aan mijn oudste dochter die vegan is! Vindt ze vast leuk om te horen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.