Op te grote voet leven …

Het planbureau voor de leefomgeving publiceert:

De voetafdruk van Nederland; hoe groot en hoe diep?

De hoeveelheid land die nodig is voor de Nederlandse consumptie bedraagt ongeveer drie keer het landoppervlak van Nederland. Van het land dat in gebruik is voor deze Nederlandse voetafdruk ligt een kleine 15 procent in Nederland zelf. De helft van het totaal ligt in andere OESO-landen, een kwart in de transitielanden (Brazilië, Rusland, India, Indonesië, China en Zuid-Afrika, de zogenoemde BRIICS-landen), en slechts 10 procent in de rest van de wereld, waaronder het Midden-Oosten en ontwikkelingslanden. Nederland kan dit landgebruik alleen beïnvloeden met op het buitenland gericht beleid.

Gemiddeld van grootte, maar relatief diep

Per inwoner ligt het landgebruik in de buurt van het mondiale gemiddelde, doordat er voor onze consumptie relatief intensieve productiemethoden worden gebruikt. De hoeveelheid land en water die we gebruiken voor onze consumptie vertelt dan ook maar een deel van het voetafdruk-verhaal. Naast de grootte is de diepte van de voetafdruk zeker zo belangrijk: dat gaat om de milieudruk die ontstaat door productie en verwerking van goederen, inclusief effecten op biodiversiteit, klimaatverandering en watertekorten. Zo zijn die effecten voor intensieve veehouderij in Nederland veel groter per hectare dan voor extensieve veehouderij in Zuid-Amerika. Daar staat wel tegenover dat er in Zuid-Amerika meer land nodig is.

Beleid gericht op het verduurzamen van handelsketens en op het efficiënter omgaan met grondstoffen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de diepte van de Nederlandse voetafdruk. Om de grootte van de voetafdruk te verkleinen is, naast het efficiënter omgaan met grondstoffen, ook een ander consumptiepatroon nodig.

Het landgebruik voor consumptie van Nederlandse burgers besloeg in 2005 een gebied ter grootte van drie maal het landoppervlak van Nederland. Daarin is het land dat nodig is voor bosbouw, landbouw en veeteelt het grootst. Het merendeel van het landgebruik (ruim 85 procent) ligt buiten de Nederlandse grenzen, en is daarom minder makkelijk via Nederlands beleid te beïnvloeden.

https://www.pbl.nl/publicaties/de-voetafdruk-van-nederland-hoe-groot-en-hoe-diep

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Op te grote voet leven …

  1. Die berekening van dat landverbruik geeft een vertekend beeld door het dichtbevolkt van Nederland. Doe eenzelfde berekening in Australië en je zult totaal andere cijfers zien.

    Geliked door 1 persoon

  2. op reuzenvoeten dus…

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    de productie van de landbouw in ons land voed veel meer dan alleen de eigen bevolking
    de export is enorm

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Jammer, maar eer dan nog minder eisen stellen kan ik niet doen.

    Geliked door 1 persoon

  5. bvision zegt:

    Het makkelijkst is om gewoon de grenzen dicht te gooien en het aantal Nederlanders drastisch terug te brengen door geboorte beperking. Dat klinkt rigoureus, is het ook wel, maar als de wereldbevolking blijft toenemen los je nooit iets op.

    Like

  6. Dhyan zegt:

    Heb je misschien ook resultaten van de druk op dit land door overbevolking in relatie tot het benodigde land opdat we kunnen voorzien in de lokale behoefte aan levensonderhoud en niet afhankelijk zijn van landbouwgebieden elders? Ik meende dat je wat betreft het gas niet afhankelijk wilde zijn van Rusland maar wel van het graan?

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Zonder de export van land- en tuinbouwproducten hebben wij voldoende voor het dubbele aantal inwoners.
      Zonder de import van veevoer kunnen wij nog steeds het dubbele aantal inwoners voeden.
      Zonder Europese land- en tuinbouw subsidies kunnen wij nog steeds het dubbele aantal inwoners voeden.

      Vreemd genoeg mogen een kleine groep land- en tuinbouwers rijke miljonairs worden en blijven met het huidige systeem.
      De vervuiling blijft in Nederland. De verwoestijning van Nederland is het gevolg van dit land- en tuinbouwsysteem. En een zeer kleine groep Land- en tuinbouwers wordt en blijft er rijk van …

      Stille groet,

      Geliked door 2 people

      • Karel zegt:

        lang leve het ontstaan van de EU en andere soortgenoten
        op school zei een veeteelt leraar al in ’66 , dit is het begin van het einde
        de veiling van Purmerend draaide alles door , en er lagen bergen fruit en meer met doodshoofd borden er op , vanwege vergif waar het mee werd vernietigt
        fruittelers o.a in de Beemster , rooiden hun gaarden en plante suikerbieten enz enz enz
        die duizenden uitvreters in Brussel en elders worden er vet van 😦

        Geliked door 1 persoon

      • Dhyan zegt:

        Nou moet je natuurlijk niet verwaarlozen dat wij behalve deze landbouwproducten maar weinig andere exportartikelen hebben waardoor de balans van in en export verstoort kan raken.

        Like

      • hier suggereer je dat de nederlandse landbouw voor Nederland zou moeten dienen. De philips gloeilampen ook slechts voor het nederlands gebruik? Blijf dromen voor jezelf, maar niet voor mij.

        Like

  7. Happy Hulk zegt:

    minder makkelijk via Nederlands beleid te beïnvloeden

    Snap bovenstaande zin niet goed.
    Nederland heeft altijd de grootste mond, als er iets in het buitenland gebeurd of gebeuren moet.

    Like

    • Dhyan zegt:

      Uitermate intelligent volk die Nederlanders, ze hebben alles feilloos door. Dat zijn ze uiteraard geworden door het jarenlang een rad voor de ogen gedraaid te zijn door de politiek.

      Like

  8. een vraag bij je eerste twee zinnen: Het land wat nodig is voor de consumptie in Nederland is drie keer het nederlandse oppervlak. De nederlandse consumptie wordt een kleine vijftien procent in Nederland gerealiseerd, dat lijkt op een zevende.

    Misschien lees ik het verkeerd, maar ik lees iets tegenstrijdigs.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Met deze cijfers wordt vooral aangegeven dat er een scheefgroei is in de import van veevoer en de export van dierlijke producten.Wanneer wij hiermee stoppen komt er een totaal ander plaatje tevoorschijn.

      Vredelievende groet,

      Like

  9. Karel zegt:

    mogge Rob
    toen ik de blommen water gaf , had ik zelf ook al 2 glazen vol op 🙂
    en de nodige koffie als wel 😁
    gister ook wat pintjes , maar vandaag de rest van de dag alleen water

    een warme groet weerom

    Geliked door 1 persoon

  10. Blewbird zegt:

    Nordrhein-Westfalen: 34.100 km2 en 17,9 miljoen inwoners.
    Nederland: 41.543 km2 en 17,28 miljoen inwoners.
    Kortom: niet zeuren over te klein en te veel! Wel wordt het m.i. tijd dat we in NL tot het inzicht komen dat we het gewoon niet goed genoeg doen. We doen onszelf nu groter voor dan we zijn.

    Geliked door 1 persoon

    • Dhyan zegt:

      Wat heeft zo’n vergelijking nou voor een zin? Het wordt de hoogste tijd dat er aandacht is voor over populatie zowel op landelijk als mondiaal gebied. Tijd dat zo iemand als de Paus de afkeur van voorbehoedsmiddelen eens herziet. De Coronacrisis heeft laten zien hoe heerlijk en rustig het overal weer toeven is, dus ja teveel is te veel. Oh ja en hou eens op gerechtvaardigde verlangens van anderen gezeur te noemen.

      Like

  11. meninggever zegt:

    Overbevolking blijft opnieuw buiten beeld. Hoe meer mensen je samenpropt op een klein oppervlak hoe groter de ecologische voetafdruk. Het antwoord is dus niet alleen vermindering van consumptie maar vooral verlaging van de bevolkingsgroei. Het blijft dubbel dat we met een steeds groter wordende bevolking niet de land/tuinbouw en veeteelt op ons zelf gericht laten functioneren, maar boeren het mes op de keel zetten en willen laten stoppen om vervolgens huizen te bouwen in groen gebied. Het waarom is mij een raadsel. Kortom, veel af te dingen aan de stelling. Omdat het niet volledig is en ook niet zuiver gemeten…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.