Oude Bomen II

De oudste bomen zijn doorgaans te vinden in moeilijk bereikbare oorden met een onaantrekkelijk klimaat. Op toegankelijke plaatsen heeft de mens altijd bomen gekapt voor bouwmateriaal, brandstof of om ruimte te maken voor landbouw. De kans dat een boom daar duizenden jaren ongemoeid wordt gelaten, is begrijpelijkerwijs niet erg groot. Een extreem klimaat helpt ook de boom zelf: een conifeer of een eik groeit langzaam, vormt dichte cellenlagen en is daardoor minder gevoelig voor insecten, schimmels en bacteriën dan het minder harde hout van snelgroeiende soorten als eucalyptus en populier. Het hout van coniferen bevat bovendien hars, wat ze extra onaantrekkelijk maakt voor insecten, aldus Trouet.
Juist ogenschijnlijk kwijnende bomen houden het het langst vol. Trouet ziet de bristlecone-den als ‘belichaming van duurzaamheid’. Naarmate ze ouder worden, spenderen deze dwergachtige en schroefvormig groeiende bomen hun energie aan steeds minder takken. ‘De bomen klampen zich aan het leven vast met een paar smalle stroken levende bast, die slechts een paar levende individuele wortels verbinden met een paar individuele takken’, formuleert ze. Zo sparen deze bomen – die dus ruim 5000 jaar oud kunnen worden – energie en overleven ze blikseminslag, brand en extreem weer.
Oude bristlecone-dennen zijn te vinden in de berggebieden in het westen van de Verenigde Staten. In het oosten van het land worden moerascipressen het oudst. Het record staat hier op 2624 jaar. De grootste bomen van de VS, sequoia’s, komen er in deze wedstrijd nauwelijks aan te pas. Die bereiken weliswaar doorsneden van meer dan 9 meter en een hoogte van bijna 150 meter, maar de oudste tot nu toe telde ‘slechts’ 3220 jaar.

Het hele artikel op te lezen met de volgende weblink: https://www.boomzorg.nl/article/33578/oude-bomen-helpen-terug-te-kijken-in-de-tijd

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Oude Bomen II

 1. Matroos Beek zegt:

  Niets mooier dan oude bomen. Wij hebben er nog één oude staan in de tuin. Hij is toch zo scheef, maar toch zo mooi. Je ziet dat hij aan het sterven is, maar we laten hem. Aan boommoord doen we niet.
  Hartelijke groet

  Geliked door 4 people

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik houd van bomen , hier in ons landje is mijn favoriet , ook vaak wel de oudste , de Knotwilg
  hopelijk overleven de bomen de branden die nu in het westen van de USA overheersen

  fijn weekend groet

  Geliked door 3 people

 3. douryeh zegt:

  Bomen zijn wonderbaarlijke scheppingen. Zuinig op zijn!

  Geliked door 2 people

 4. meninggever zegt:

  Je snapt niet dat men zo gemakkelijk de zaag ter hand neemt als het zo uitkomt en ze ‘in de weg staan’ bij bouwplannen van welke overheid ook. En kennelijk vinden we ze niet waardevol genoeg om landen op de vingers te tikken waar men grootschalig oerwoud in de brand steekt. En heus, dat is niet alleen zo in Brazilie. De Indonesiers doen het om dezelfde redenen net zo erg en grootschalig…Hoor ik zelden iemand over…

  Like

 5. Happy Hulk zegt:

  Konden Hulken zijn!

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  In het park bij een van de dochters staat een treurwilg en zo groot dat je er met de hele familie onder kan zitten en we zijn toch met 16…prachtige boom is het.
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 7. bvision zegt:

  Hier zijn we al blij als ze een paar honderd jaar oud worden…

  Geliked door 1 persoon

 8. HesterLeyNel zegt:

  These figures kind of put our lifespan into perspective. Trees are so much more resilient. If the could talk, what wonderful stories would they have to tell?

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb een serie View-master schijfjes uit ca.1950 van de USA (3D-kijker). Hierop zijn ook de eeuwenoude knotsen van reuzebomen te zien. Schitterend! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. En zo ben ik toch maar mooi weer wat wijzer geworden.

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Slechts 3220 jaar? 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. EJW zegt:

  Bomen zijn niet alleen prachtig, ze zijn ook van levensbelang voor alles at leeft. Er wordt schandalig met ze omgesprongen en meer gekapt dan dat er geplant worden. Diep treurig.

  Geliked door 1 persoon

 13. Kakel zegt:

  Het stemt me altijd verdrietig wanneer bomen worden gerooid. Aan de overkant van de straat stond een pracht van een kastanjeboom. Ieder seizoen hadden we er plezier van. De gemeente heeft ;m – ondanks een petitie – omver gehaald en er parkeerplaatsen van gemaakt. Ik word weer boos als ik eraan denk. Bomen zijn onze longen.
  Trouet schrijft dat letterlijk eeuwenoude bomen werden neergehaald zodat hun jaarringen konden worden geteld.
  Ongelofelijk, de arrogantie van de mens.
  Boomvriendelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Ik zie soms ook van die knotwilgen met zulke gaten dat ik denk, hoe kan het dat ze nog leven. Had zelf een perenboompje gekapt (was aangedaan) maar op het stukje stam liep ie helemaal weer uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.