Eten in Kantershof

De mensen in Amsterdam-ZuidOost en de Bijlmermeer in het bijzonder staan bekend als lekkerbekken. Eten is voor hen feesten. En feesten is voor hen eten.

De mannelijke bewoners van Kantershof zijn natuurlijk vooral trots op hun moeders, vrouwen, oma’s en tantes. Praat met ze en de moeders, vrouwen, oma’s en tantes worden geprezen voor hun bijzondere en geweldige kookkunsten. Kom je op bezoek dan is de eerste vraag: heb je al gegeten. Het antwoord is niet van belang. Je krijgt een bord lekker eten voor geschoteld. En wanneer je weggaat krijg je vanzelfsprekend een plastic tasje met een plastic bakje met eten toegestopt.

Onder dit verhaal zit een andere verborgen waarheid.

Langs de toegangsweg liggen in de plantsoenen voldoende botten om de geraamtes van een paar varkens te maken. Ook de botjes van talloze kippen liggen overal langs de toegangsweg van Kantershof verspreid. Wat dit zegt over de kookkunst van de moeders, vrouwen, oma’s en tantes in Kantershof laat ik even achterwege …

De bijbehorende verpakkingen van de fastfoodketens worden eerst door de grasmaaiers van de groenaannemers versnipperd en verspreid. En na dit versnipperen rapen een aantal betrokken en actieve Kantershoffers dit zwerfvuil weer op. De fastfood ketens en hun klanten uit Kantershof zorgen zo voor de werkgelegenheid van de grasmaaiers. Maar ook zorgen zij zo voor een nuttige vrijetijdsbesteding van de betrokken en actieve Kantershoffers.

Bijkomend voordeel van het rondstrooien van de gegeten snacks van de fastfood zaken is dat het aantal ratten, jong en oud,  in Kantershof  dagelijks gevoerd wordt. Ik herinner mij nog het Punk tijdperk. De echte punkers liepen met hun rat op de schouder rond. De Kantershoffers doen dit anders. Zij verzorgen en voeren de rattengemeenschap in Kantershof. En deze rattengemeenschap is groot en groeiende.

De liefde waarmee de mannen spreken over de kookkunsten van moeders, vrouwen, oma’s en tantes vind ik mooi en lovenswaardig.

De andere kant, het weggooien van het eten in Kantershof verfoei ik.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Eten in Kantershof

 1. Best wel zonde van dat eten, weggooien is uit den boze vind ik.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ja ik ben ook geen voorstander van het eten weg gooien
  of dat nu van de moeders en oma’s komt of van de W of andere ketens van een snelle hap
  en ja ratten kunnen voor een plaag gaan zorgen

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Spontanity zegt:

  Door je laatste zin kan ik me helemaal vinden in je stukje!!!

  Geliked door 3 people

 4. lil188 zegt:

  Is echt vreselijk, ik heb een buuf die wilde katten( dus ratten) voert, heel irritant

  Geliked door 3 people

 5. Bertie zegt:

  Voorlichting, iets anders zal niet helpen. Daarna boetes opleggen bij heterdaad, niet sympathiek maar er zal iets gedaan moeten worden.
  Vergif strooien ijkt me het laatste.

  Geliked door 2 people

 6. Anuscka zegt:

  Lieve help! Je blog begin zo lyrisch… geen fijne onderliggende waarheid. Eten weggooien verfoei ik ook, en ratten voeren al helemaal (weet ik inmiddels uit ervaring, bbbrrr)

  Geliked door 3 people

 7. bvision zegt:

  Ratten schijnen best lekker te zijn…

  Geliked door 3 people

 8. Rebbeltje zegt:

  Gadsie ratten 😁

  Geliked door 3 people

 9. HesterLeyNel zegt:

  😳 dit was nou ’n storie met ’n kinkel in die stert, Rob. Hier by ons lê net so baie zwerfrommel langs die strate, daar neergegooi deur mense wat op pad huis toe wegneemetes koop en dan die houers langs pad weggooi. Ons het nie rotte nie, wel wilde katte en slange wat darem op hierdie wyse gevoer word.

  Geliked door 2 people

 10. Moest elk zijn verantwoordelijkheid nemen…

  Geliked door 3 people

 11. Pingback: Blog over...eten in Kantershof - 1104 en zo

 12. De warmte en hartelijkheid die spreekt uit het gul delen van eten vind ik heel mooi om te lezen. Maar het weggooien van etenswaren is inderdaad een stuk minder…. Zeker als het voor ongedierte zorgt.

  Geliked door 3 people

 13. Willem zegt:

  Dat de vierpotige ratten het goed doen is me duidelijk geworden uit dit blog, maar hoe zit het met hun vliegende evenknieën, de meeuwen. Die hebben niet zomaar de bijnaam vliegende ratten gekregen. Doen die de ratten al concurrentie aan?
  In een cultuur waar door de mannen hoog opgegeven wordt van de kookkunsten van hun vrouwelijke familieleden, heb ik altijd een beetje wantrouwen naar diezelfde mannen. Het komt me voor dat een vrouw toch wel iets meer te betekenen heeft dan alleen ‘een goede kokkin’ te zijn. Het is al weer een tiental jaren geleden dat ik met een van origine Noord-Afrikaanse man het had over vrouwen en hun rol in zijn cultuur. Kortweg kwam het erop neer dat vrouwen, in zijn opinie, alleen maar goed waren om voor nageslacht te zorgen en op te voeden, ze moesten ook goed kunnen koken en het hus schoon houden. Voor de rest vond hij ze, bij wijze van spreken, volstrekt ondergeschikt aan een man, want “ze konden niet vechten”. Hij bedoelde oorlog voeren. Waar ik het meest geschokt over was, was dat deze man in als kind al naar NL gekomen was en ALLE scholing hier had gevolgd. Tot aan HBO toe.
  Duidelijk werd voor mij dat intelligentie en beschaving twee heel verschillende begrippen zijn die soms ver uiteen liggen.

  Like

 14. meninggever zegt:

  Gelukkig zit er een twist in het verhaal. Ratten….een gruwel uit de jeugd. In de oude stasdswijken liepen ze over schuren en dwars door toenmalige tuinen. Je zag ze langs de waterkant, soms echt heel groot. Voeren geen optie. Doodslaan wel. Maar de mens zorgt door zijn gedrag dat deze knagers een goed leven hebben. Ook erg, weggooien van blikjes in grasland waar boeren met hun grote maaiers voedsel binnenhalen voor hun koeien. Die blikjes worden vermalen tot metalen objecten en later aan die dieren gevoerd. Wederom gedrag van de mens! Slordigheid die toch voortkomt uit opvoeding en besef…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In Duitsland werkt de statiegeldregeling op blikjes.
   Jammer dat de huidige Nederlandse regering dit goede voorbeeld niet overneemt …

   Duurzame groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Merkwaardig genoeg vindt de Nederlandse overheid dat te lastig om statiegeld te heffen, wat m.i. een andere omschrijving is van ‘daarin hebben we helemaal geen zin’.
    Onlangs kocht ik tijde3ns een fietstocht bij onze oosterburen een flesje ‘plat water’. Kosten €0.28 voor de inhoud en €0.25 statiegeld. Raar dat zoiets in Duitsland zonder morren geaccepteerd wordt en de ophef die erover in Nederland ontstaat. OOk de mogelijkheden die Duitse supers hebben om je verpakkingsmateriaal kwijt te raken hebben in Nederland tot nu toe schipbreuk geleden.

    Like

    • marieclaire (v/h Marry) zegt:

     Het zijn dacht ik de fabrikanten die hier geen zin in hebben. Zij moeten dit faciliteren en dat vinden zij te veel gedoe zonder rendement. Datzelfde geldt ook voor de kleine plastic flesjes. Deze fabrikanten voeren een sterke lobby in Den Haag.

     Geliked door 1 persoon

 15. douryeh zegt:

  Heeft de rattengemeenschap hen iets positiefs gebracht?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Bij mijn weten zijn ratten vooral verspreiders van allerlei ziekten.
   Maarten ’t Hart heeft een prachtig boek geschreven over ratten. De wijze waarop hij alles beschrijft van wat er bekend is over ratten is goed zijn liefde voor deze dieren te lezen. Zijn boek staat in mijn boekenkast. En is zelfs nog steeds te verkrijgen ( https://www.bol.com/nl/f/ratten/30550821/ ).
   In mijn woonwijk zie ik liever geen ratten ….

   Diervriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • douryeh zegt:

    Ik heb ’t ooit gelezen en inderdaad, die liefde raakte me. Ratten zijn verspreiders van ziekte; brengen schade toe aan dijken, maar zijn ook intelligent en hebben grote familiezin.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.