Oude Bomen III

De oudste boom in Europa is Adonis, een eik in Griekenland, die genoemd is naar de Griekse god van schoonheid en verlangen en ruim 1075 jaar oud moet zijn. Er waren drie expedities nodig naar het Pindosgebergte in het noorden van het land voordat de boom op de juiste manier kon worden gedateerd. Datering van levende bomen gebeurt door met een holle boor, een soort gigantische appelboor, een monster te nemen vanaf de buitenkant van de boom tot aan de kern, waar de oudste cellen zitten. De mantel van levende cellen aan de buitenkant van de stam onder de bast, het cambium, wordt minimaal beschadigd en het aantal jaarringen in de verwijderde cilinder laat zich betrekkelijk gemakkelijk tellen. Om dat zo nauwkeurig mogelijk te doen, wordt het weggenomen monster geschuurd en gepolijst, zodat ook de dunste cellenlagen kunnen worden waargenomen.
Niet iedereen is het eens met de uitverkiezing van Adonis tot oudste boom in Europa. Trouet maakt onderscheid tussen bomen als deze eik en zogenoemde klonale bomen. Deze planten zich ongeslachtelijk voort vanuit één wortelstelsel. De bomen die hierop groeien, zijn genetisch identiek en de afzonderlijke stammen houden het leven vaak niet langer dan enkele honderden jaren. Het wortelstelsel zelf kan wel tienduizend jaar oud worden. De Amerikaanse staat Utah herbergt een kolonie van wel 40.000 ratelpopulieren (Populus tremuloides) die allemaal gegroeid zijn op één en hetzelfde wortelstelsel. Hoewel de afzonderlijke stammen weinig ouder zijn dan 130 jaar, wordt de leeftijd van het wortelstelsel geschat op 80.000 jaar. Zo bezien is Adonis niet de oudste boom van Europa, maar de Oude Tjikko, een koloniale fijnspar (Picea abies) in Zweden, die genoemd is naar de hond van zijn ontdekker en 9550 jaar oud is.

Dat veel van de oudste bomen in de wereld in het westen van de VS te vinden zijn, verklaart de auteur uit het feit dat Europese machthebbers al in de Romeinse tijd begonnen met het omzagen van oerbossen voor bouwmateriaal en houtskool. De bossen in Spanje werden in de vijftiende en zestiende eeuw omgekapt ten behoeve van de scheepvaart naar Amerika. De oudste levende boom in Noord-Amerika is meer dan vijfduizend jaar oud, terwijl de oudste boom van Europa nauwelijks meer dan duizend jaar is. De ontbossing door de Vikingen maakt IJsland zelfs tot een blinde vlek op de wereldwijde jaarringenkaart. De eilandstaat in het noordwesten van Europa is wat dat betreft vergelijkbaar met Paaseiland, waar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen in 1722 al geen bomen meer aantrof. Toch zijn die er geweest, anders waren de bewoners nooit in staat geweest hun gigantische standbeelden – de moai – te vervoeren en op te richten, want daarvoor was touw nodig dat werd gemaakt van boombast.

Het hele artikel is te vinden met de weblink: https://www.boomzorg.nl/article/33578/oude-bomen-helpen-terug-te-kijken-in-de-tijd

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Oude Bomen III

 1. Karel zegt:

  een rijke bomen geschiedenis

  koers groet

  Like

 2. Bertie zegt:

  Interessant artikel over een van de mooiste plantensoorten.
  In Sambeek staat een Lindeboom van ruim 400 jaar oud, een pracht maar wat leeftijd betreft haalt hij het natuurlijk niet bij Adonis. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Onvoorstelbaar, dat de Tjikko 9550 jaar oud is, als zo’n boom eens kon praten hè?
  Hier krijgen veel bomen niet de kans om erg oud te worden met al dat kappen.

  Geliked door 1 persoon

 4. bvision zegt:

  Een mooi artikel. Als we bomen nu ook eens laten staan en als levende wezens beschouwen…

  Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  Mooi is dat. Ik ben zot van oude bomen. Wat die al allemaal hebben gezien en meegemaakt. Helaas kunnen ze het niet vertellen. Maar de verhalen kunnen we er wel bij bedenken.
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Eerlijk gezegd ben ik maar wat blij dat bomen hun belevenissen en ervaringen niet kunnen vertellen. Hoewel nieuwsgierig van aard, ben ik toch bang dat ze zoveel ellende meegemaakt hebben dat ik er treurig van zou worden. Ik koester liever, tegen beter weten in misschie, het ideaal dat ze alleen leuke dingen meegemaakt hebben, zoals verliefde torteltjes en natuurvorsers die al peinzend onder het lover, diepzinnige gedachten krijgen en daar de wereld kond van doen.
   Robin Hood kan er nog net mee door, maar de woeste noorse krijgers zijn me al een bootje te ver..

   Geliked door 1 persoon

 6. picpholio zegt:

  Bedankt voor dit zeer interessant artikel, ik heb er weer een en ander uit geleerd. Wel jammer voor Europa dat men al zo vroeg begon met een krediet te leggen op onze natuur…

  Geliked door 1 persoon

 7. gewoonanneke zegt:

  Mooi verhaal……. bijzonder zulke oude bomen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik had bij m’n laatste werkplek heel fijne collega’s , spreek hen nu zelfs soms nog ,na al dik 5 jaar weg te zijn
  en ik weet niet waar jij dat door mijn geliefde huishoudelijk werk vandaan haalt 😁
  het is en blijft HuisHaten hoor pppfffttt
  ik geniet van m’n vrije tijd zoals ik altijd al deed , heb nu enkel ietsje meer hihi

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Kakel zegt:

  Heel bijzonder, die oude bomen. Wat een interessant onderwerp!
  Kennelijk zit het in de mens om bomen om te zagen. Zowel vroeger als nu. Ik lees liever dat ze een boom dateren met behulp van een holle boor dan dat ze er een omzagen om de jaarringen te kunnen tellen (zoals in een vorig blog van je.)
  Oude bomen hebben veel “gezien” en “meegemaakt.” Konden ze het ons maar vertellen…
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.