Gruwelijke offers

In deze tijd sterven er mensen, maar ook nertsen bij bontfokkerijen sterven aan Corona. Dieren uit de Vleesindustrie sterven niet alleen in slachthuizen maar ook tijdens stalbranden.  En in de natuur verdwijnen steeds meer dierenlevens. Waarbij het aantal soorten dat uitsterft steeds groter wordt.

In de geschiedenis zijn gruwelijke offers te vinden. Soms is er een doel te vinden achter deze offers. Terwijl ik bij de genoemde doden uit mijn eerste alinea alleen hebzucht en geldzucht als doel kan zien.

In het antieke Midden-Oosten maakte de Hebreeuwse leider Jefta een afspraak met God. ‘Als ik de Ammonieten in deze veldslag versla, offer ik aan u het eerste ding dat me tegemoet komt lopen als ik thuiskom,’ beloofde hij. Jefta won – en de eerste die hem tegemoetkwam bij zijn huis was zijn enige dochter. Dus moest hij haar offeren. Waarschijnlijk had hij toen spijt van zijn belofte…

In het oude JapanChina, Mesopotamië en Egypte werden bedienden soms samen met hun overleden koning begraven. Sommige werden zelfs levend begraven! In China ging dit nog tot de zestiende eeuw zo door. In Afrika in de middeleeuwen werden de slaven van de koning op de vloer van het graf gelegd en dan werd de koning boven op hen begraven. In Borneo werden de slaven van de overleden koning zelfs vastgespijkerd aan zijn doodskist.

In het oude Griekenland moest een dier ermee instemmen dat hij geofferd werd. Dan zei de priester: ‘Wil je geofferd worden?’ en druppelde een beetje water op het hoofd van het beest. Meestal bewoog het offerdier zijn kop dan naar de grond (om het water af te schudden) alsof hij zei: ‘Tuurlijk joh, hak me maar in mootjes.’

Toen de Romeinen in Engeland arriveerden, troffen ze daar Keltische priesters aan, druïden genaamd, die dieren en mensen offerden in een ‘rieten man’. Dat was een kolossale pop van riet gevuld met stro, en met wilde dieren, mensen en vee. De druïden staken het stro in brand en gingen dan op hun gemakje van de vlammen en het geschreeuw staan genieten.

Tijdens belangrijke feesten offerden de Vikingen vee dat ze vervolgens opaten. Ze sprenkelden ook vers dierenbloed over hun maaltijd voor ze die opaten. Getsie! In Zweden offerden de Vikingen eens in de negen jaar negen soorten dieren.

De eerste christenen deden niet aan offers. (Ze zeiden dat Jezus het grootste offer ooit had gebracht door zich te laten kruisigen.) Toch offerden sommige christenen nog steeds dieren, honderden jaren na de dood van Jezus. Paarden werden geofferd om geluk te brengen aan:

dode koning John tijdens zijn begrafenis in Engeland in 1215;

een nieuw klooster in Duitsland in 1318;

een kapel in Engeland in 1897. (Het was alleen maar een paardenhoofd. Er werd bier over gegoten en toen werd het in de muur ingemetseld.)

De oude Chinezen hadden de akelige gewoonte om een kind te offeren zodat er genoeg regen zou vallen. Ze gooiden het kind van een rijke familie in een beek en lieten het verdrinken.

In het oude Europa offerden de Kelten mensen om zo in de toekomst te kunnen kijken.

Als een Viking stierf, kon zijn slavin hem volgen naar de Vikinghemel als ze zich liet vermoorden door de vrienden van de dode man. In Rusland bekeek een Arabische handelaar zo’n ceremonie in het jaar 921. De slavin dronk een paar grote glazen bier en riep toen: ‘Ik zie mijn vader en moeder. Ik zie andere overleden familieleden. Ik zie mijn meester. Ik wil naar hen toe!’ (Het was waarschijnlijk erg sterk bier.) Toen zong ze een afscheidslied.

Tokugawa Ieyasu (1543-1616) is een van Japans beroemdste shoguns (een soort krijgsheren). Maar die baan kreeg hij niet omdat hij zo’n lieve jongen was. De baas van zijn stam wilde dat Tokugawa zijn trouw aan hem zou bewijzen en zei: ‘Ik wil dat je je vrouw voor me vermoordt.’ Tokugawa gehoorzaamde. Toen kreeg hij de opdracht: ‘Zeg tegen je zoon dat hij zelfmoord moet plegen.’ Tokugawa gehoorzaamde alweer. Jemig! Hopelijk zou jouw pa niet zo ver gaan!

Terugkomend op mijn eerste alinea; kunnen wij nog spreken van vredelievende beschaving? Of zijn wij nu net zo gruwelijk als in de opsomming van gruwelijke offers in vroegere tijden?

Bij uitgeverij Kluitman verscheen onlangs het kinderboek De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld van Terry Deary met illustraties van Martin Brown. In dit boek voor kinderen vanaf acht jaar wordt de donkere kant van de geschiedenis met veel (duistere) humor verteld, aan de hand van hilarische illustraties. Van hersenknabbelende neanderthalers tot gladiatorgevechten in het oude Rome. Op Historiek een fragment over het offeren van mensen en dieren bij de verschillende volkeren in verschillende tijden.

https://historiek.net/gruwelijke-offers-door-de-eeuwen-heen/136664/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

27 reacties op Gruwelijke offers

 1. Karel zegt:

  gezellige boel vroeger , en ook nu nog pppfffttt

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ken je het boek: de meeste mensen deugen van Rutger Bregman? Dat plaatst deze opsomming misschien wat in perspectief. Maar we hebben inderdaad een gruwelijke voorgeschiedenis en onze hedendaagse ‘beschaving’ kan ook wel wat gepolijst worden.

  Geliked door 4 people

 3. bvision zegt:

  En hebben we van dit alles geleerd… Volgens mij niet.

  Geliked door 1 persoon

 4. “Oude bomen IV” vond ik gezelliger! Thrillers zijn niet zo mijn ding.
  Bij de beesten af. 😦

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Daar zeg je wat Rob.
  Dit las ik ook. De meeste dingen waren toen. Niet dat we nu braver zijn maar we zien nu alles in een ander daglicht.

  Geliked door 1 persoon

 6. mij ontgaat het stichtelijke van deze opsomming. Lees het meer als genieten van het lijden, al is het maar van: nu valt dat lijden best wel mee

  Like

 7. bertiebo zegt:

  Interessante blog!

  Geliked door 1 persoon

 8. Willem zegt:

  Als je dit zo leest ben ik maar wat blij nu te leven, al vraag ik me wel af hoe over duizend(en) of meer jaren over onze tijd gesproken zal worden. Misschien als een tijd van softies en idioten met een hoog ontwikkelde cultuur, maar voor hetzelfde geld kan de dan heersende moraal zo zijn we afgeschilderd worden als de grootst mogelijke barbaren die denkbaar zijn, met een primitieve cultuur, die bijvoorbeeld hoog radioactief afval in de grond stopte onder het motto ‘na ons de zondvloed’
  Al met al, ik ben blij dat mij dan de kiezen niet meer zeer zullen doen.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Ik zag net dat mijn naam gelinkt werd aan een website “bVision.nl”. Geen idee hoe dat kan, maar ik wil mensen niet op het verkeerde been zetten en daarom lijkt het me zaak om te verklaren dat ik niks met die site te maken heb. Wel vertoon ik enige gelijkenissen met de persoon achter bVision; ook van het manlijke geslacht, bril- en baarddragend, maar heb geenszins de neiging om kaal te worden. Integendeel, ‘k heb nog steeds een volle bos seniorenblond haar, en niet in Zuid-Limburg doch in de Liemers woonachtig. Voor wie dat niet weet te plaatsen; het is de westkant van Oost-Gelderland, een beetje (noord)oostelijk van Arnhem.

   Geliked door 1 persoon

 9. Kakel zegt:

  Het is zowel interessant als luguber. Ik denk dat ik in de middeleeuwen als heks zou zijn verbrand…

  Like

 10. Dat we geen vredelievende maatschappij waren en zijn, heb je heel duidelijk gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 11. ^.^ zegt:

  Main Thing is to take good care of your self, friend Rob … cuz no body else will. Much love, cat.

  Like

 12. Karel zegt:

  mogge Rob
  hier is het een klusje doen , eten halen en de koers kijken

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 13. HesterLeyNel zegt:

  Die mens is ’n wreedaardige dier.

  Geliked door 1 persoon

 14. er is weinig veranderd helaas

  Geliked door 1 persoon

 15. Mies Huibers zegt:

  Als je dit zo op een rijtje ziet dan gaan je haren wel overeind zijn. De mens is een ‘raar’ wezen om het zachtjes uit te drukken. In dat kader is het boek ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ van Dimitri Verhulst ook wel een eyeopener. (en tevens een heel goede roman wat mij betreft trouwens).

  Like

 16. meninggever zegt:

  Het is en blijft opvallend dat veel culturen en geloven uitgaan van de superioriteit van de mens boven de andere aardbewoners. Daaraan ontleent men vaak die behoefte aan dominantie. Offers brengen, slaven houden (al duizenden jaren, geen uitvinding van de Europeanen dus..) en de meest wrede omgang met dieren. Het komt allemaal voort uit dat mallotige denken dat wij boven de andere ‘schepselen’ zijn gesteld. Dat je anno 2020 onverdoofd dieren slacht omwille van de religie die je aanhangt (daarin zijn islam en jodendom even wreed) is echt ongekend. Dat je nertsen fokt omdat je hun velletje nodig hebt voor jassen van de rijken der aarde….Ongekend! Maar dat geldt ook voor ongebreidelde bomenkap en verbranden van jungle voor landbouwgrond die weer wordt besteed om ons vegetarisch te laten eten. Mensen die nadenken zitten soms best in een spagaat…Zelf ben ik niet van het geweld tegen normale mensen waar ze ook vandaan komen. en dieren behoren een humaan soort leven te hebben en als ze dan moeten worden geslacht dan graag op nette en wat kleinschaliger wijze. Zonder dat ik er meteen extremistisch van word….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ongebreidelde bomenkap en verbranden van jungle voor landbouwgrond is vaak voor de sojateelt. Deze soja wordt als aanvullend eiwitvoer in de Nederlandse Vleesindustrie gebruikt. De daardoor ontstane extra Stikstofuitstoot is de laatste tijd volop in het nieuws geweest. De soja waar sojamelk en/of vleesvervangende producten van worden gemaakt wordt hoofdzakelijk in Europa verbouwd.

   Vredelievende groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Veel soja van die gronden komt ook hierheen voor de voedselindustrie. Lang niet alles voor diervoer. Verandert overigens niet zoveel aan het uitgangspunt. Je longen verbranden omwille van economisch gewin. Krankzinnig. Of dat nu in Brazilie of Indonesie plaatsvindt. Al wil men op links het een wel eens wat sterker vooroordelen dan het andere…

    Like

 17. Als je het allemaal zo achter elkaar leest, zijn er echt wel vreselijke offers gebracht zeg…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.