Migratie is van alle tijden

Jona Lendering schrijft over migratie:

Migratie, dat mensen met een bepaalde identiteit elders gaan wonen bij mensen met een andere identiteit, is momenteel een belangrijk oudheidkundig thema. Eerlijk is eerlijk: dat is soms gemakzuchtig inhaken op de actualiteit. Migratie heeft immers problematische kanten die momenteel de aandacht trekken en er zijn oudheidkundigen die het belang van hun vak denken te kunnen tonen door erop te wijzen dat je ook in de Oudheid migratie had. Dan toon je je eigen irrelevantie want je loopt aan achter wat anderen belangrijk vinden in plaats van je eigen kwaliteiten te tonen. Het is zoiets als tijdens een pandemie beweren dat je ook in de Oudheid epidemieën had. Gelukkig is er ook een minder zelfdestructieve reden om je met migratie bezig te houden: de DNA-revolutie.

Door het onderzoek naar antiek DNA en het isotopenonderzoek wordt duidelijk dat de mensen vroeger buitengewoon mobiel waren, minimaal in sommige regio’s en tijdperken, wat betekent dat ideeën veel breder konden circuleren dan wel aangenomen is geweest. 

https://historiek.net/antieke-migraties-en-migranten/136671/

Het geschreeuw van eigen volk eerst en het sluiten van de Nederlandse grenzen vind ik verschrikkelijk. Maar feitelijke kennis en bekendheid van geschiedenis zal dit geschreeuw jammer genoeg niet stoppen …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Migratie is van alle tijden

 1. Amerika is één migratiepot. Niet te begrijpen dat die clown-president dan nog probeert Mexicanen (die ook el een migratievolk zijn) tegen te houden aan de grens…

  Geliked door 1 persoon

 2. meninggever zegt:

  Toch zijn er wel wast verschillen. Migratie als doel is iets anders dan een onderdeel van de evolutie. Migratie leidde ook tot uitroeiing van de Azteken en meer volkeren. Nieuwkomers die de oude geloven en gewoonten niet wensen te accepteren. Ik zie de overeenkomsten met de huidige tijd. De opmars van de Otomanen met hun vreselijke geloof leidde in Europa tot veel dood en ellende. Eeuwen later is de afkeer van de islam voor de een deel in die streken daardoor te verklaren. Zelfs de Balkanoorlogen uit de jaren 90 hebben hun wortels in dat gedoe. Migratie is prima als het leidt tot volledige integratie. Als de migrantengroep meent dat men zich hier kan vestigen zonder dat wordt het niks. Dan krijg je dus hetzelfde wat de Zuid-Amerikaanse (ook de Noord-Amerikaanse en Canadese trouwens) indianenvolken mee moesten maken, of die zuid-oost-Europeanen. Migratie is dus geen doel. Opnemen van vluchtelingen die worden vervolgd om hun geloof of cultuur een totaal andere situatie. Yezidi moet je redden van de IS-gruwelen en moordenaars. Maar voor de rest?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Niet integratie, maar respect is de oplossing.

   Vredelievende groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Vroeg of laat zullen de mensen toch integreren en zo niet; dan zullen ze weer vertrekken en hun heil elders zoeken.

    Like

   • meninggever zegt:

    Respect moet je verdienen. Door je gedrag, of je aanpassing aan de zeden van het land waarvoor je zelf hebt gekozen. Omgekeerd verlangen dat zo’n bevolking in dat land jouw alle respect geven wat je zelf nooit toont in je te hebben wordt een lastige kwestie. Is dat nu net niet wat er mis gaat? Dominantie past de Nederlander niet. Zeker niet van mensen die van elders hier neerstrijken en dat al dan niet met hulp van ‘meedenkenden’ eisen…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Hollanders staan niet echt bekend om het respectvol omgaan met anderen.
     Voor velen zijn wij vooral lomp en ongemanierd.
     Naar het Oosten kijkend vanuit Amsterdam zie ik vooral respectvolle mensen.
     In de Randstad zie ik veelal mensen die alles bekijken vanuit een bepaalde arrogantie …

     Stille groet,

     Like

 3. Dat wist ik niet. Ik dacht dat het relatief nieuw was dat we de hele wereld zo makkelijk rondkwamen. Ik denk dat migratie op z’n best heel verrijkend kan zijn!

  Geliked door 1 persoon

 4. Willem zegt:

  Ach, waarom zouden we moeilijk doen over grote en kleine (volks)verhuizingen. Zover ik heb kunnen nagaan is enige honderden jaren geleden een voorvader van mij vanuit Noord-Duitsand naar Drenthe vertrokken om er te werken en is er blijven hangen, om uiteindelijk Drent met de Drenten te worden. En hij was er niet uniek in. Op de basisschool leerden we al over de grote volksverhuizingen van de Franken en en Saksen in de derde of vierde eeuw van onze jaartelling, waarbij ze uiteindelijk ook nog aan de overkant van de visvijver terecht kwamen.
  En neem de kaarsrechte grenzen in Afrika. De oorspronkelijke bevolking had geen enkele behoefte aan grenzen. De nomaden gingen hun voedsel achterna. Tegenwoordig maken we van ons voedsel nomaden; het ‘zoekt’ de consumenten op zou je met enig gevoel voor understament kunnen zeggen.
  Dus mensen die zo angstvallig de grenzen willen bewaken, alle ‘vreemd bloed’ willen weren en de aanwezige ‘buitenlanders’ uit willen zetten zijn niet alleen kortzichtig, maar zien ook niet de consequentie van hun handelen in. Stel, dat elke land het lukt je land ‘alle vreemde smetten’ vrij te krijgen, wat wil je dan met al die geëmigreerde Nederlanders in Australië, Canada, Brazilië. de Verenigde Staten, en andere emigratielanden, die dan ook verplicht terug moeten naar hun ‘thuisland’. De VS izou volledig ontvolkt worden en Nederland zou rekening moeten houden met een miljoen of meer nieuwe inwoners. Voor alleen Europa kom je al gauw richting miljard.
  Het spreekwoord is geloof ik ‘het paard achter de wagen spannen’

  Geliked door 1 persoon

  • meninggever zegt:

   De Indiaanse (..) bevolking van de Amerika’s was bepaald niet blij met het onaangepaste gedrag van de nieuwkomers. Maar werd uiteindelijk totaal gedomineerd en zelfs uitgeroeid. Geschiedenis is soms best lastig te duiden als het niet uitkomt. Maar volksverhuizingen zijn zelden goed uitgepakt voor hen die daar woonden waar grote horden naartoe kwamen.

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Daar ben ik mij van bewust. Het koloniale leed door bijvoorbeeld Nederland veroorzaakt is over de hele wereld voor iedereen zichtbaar.

    Al blijven sommigen dit ook keihard ontkennen!

    Vredelievende groet,

    Like

 5. Rebbeltje zegt:

  Dat zei je goed respect voor ieder mens
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 6. Suskeblogt zegt:

  Lang geleden vroeg men mij wat de karateclub deed om mensen uit den vreemde in de club te integreren. Mijn antwoord was : “ik sla op iedereen even hard.”

  Geliked door 3 people

 7. Spijtig dat heel veel mensen de grote lijnen in de geschiedenis niet kennen en veel te rudimentair reageren. Misschien helpt jouw stukje hen wel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karel zegt:

  ja Rob
  emigratie als integratie is van alle tijden
  misschien is er nu iets verschil tussen lui uit oorlogs gebieden en gebieden die geen toekomst bieden , en men wil het eigen land misschien niet opbouwen , zo als onze voorouders deden , waar die ook vandaan zijn gekomen
  het is wereldwijd een vuile vieze politiek 😦

  bedroefde groet

  Like

 9. KEES (PACO) zegt:

  Het draait allemaal om angst. Angst doet rare dingen met mensen.

  Geliked door 1 persoon

 10. elsjeveth zegt:

  Helaas niet. We kunnen zoveel leren van andere volkeren…in veler opzichten

  Geliked door 1 persoon

 11. Genealogisch onderzoek heeft aan het licht gebracht mijn verre voorouders vanuit Duitsland deze kant op zijn gekomen, dus ik heb ’t niet zo op gesloten grenzen.

  Like

 12. Ik wil graag zinnig reageren…..weet echter niet hoe.
  Mensen verplaatsen zich om velerlei redenen.
  Mijn motto is: blijf zitten waar je zit en geef die legitieme onrust geen kans. Kijk naar ‘binnen’.
  Angst is inderdaad een oorzaak, een beweegreden, een aanzet tot………

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.