Eerste oogst van Land van Ons

Op 18 augustus is onder leiding van boer Kees Sijbenga het oogsten van de boekweit op ons perceel in Hooghalen begonnen. Als je HIER klikt dan ga je naar de diverse filmpjes die we hebben gemaakt van de verschillende stappen in het oogstproces. Maaien en op zwad leggen, dorsen, drogen, zeven en op het land vervolgens het overgebleven stro hakselen zijn al zo 5 stappen in dat oogstproces. We zijn nu een kleine 2 weken verder en er ligt nu zo’n 12 ton aan geschoonde boekweit. Dat moet nog verder aandrogen, maar we hoeven nu niet meer bang te zijn voor broei of schimmelvorming.

Kees is met zijn eigen 3 ha boekweit net zo ver. En nu is het wachten op de oogst van de perceeltjes in het Groningse. Daar staat met elkaar nog zo’n 20 ha op het land. Als de boeren daar dezelfde stappen hebben doorlopen, dan zitten we ergens eind september. En dan……. op transport naar de pellerij. De harde schil van de boekweit (de pel) wordt dan gescheiden van de korrel (de grut). De pel zal zo’n 30% van het totale gewicht zijn, dus dan houden we uiteindelijk netto van ons deel zo 7-8000 kilo boekweit over. Daar zouden al onze leden 10 x boekweit van kunnen eten.

Het hoe en wat gaan we de aankomende weken verder bespreken. Om de ontwikkelingen voor te zijn, zijn we al gestart met de voorbereiding van een ‘webwinkel’ gekoppeld aan de website van Land van Ons. Dat moet het straks makkelijk maken voor onze leden om de boekweit van eigen land te kunnen bestellen. Opzet zal zijn om dit jaar 1 standaard pakket met boekweitproducten te kunnen bestellen. Exclusief voor de leden. Als het allemaal lukt, dan zal in dat pakket ook een potje boekweithoning zitten. We hebben een principe-afspraak met de imker om alle boekweithoning die er van de percelen is afgekomen van hem over te nemen.

Een beetje Nederlander zal nu vragen: en wat gaat het allemaal kosten? Daar kunnen we in dit stadium nog geen antwoord op geven. Een deel van de kosten hebben we binnenkort wel in beeld, maar uiteindelijk kunnen we pas een goede inschatting maken als het product terugkomt van de pellerij. En dat zal zo medio oktober zijn.

Ben je enthousiast geworden over Land van ons? https://landvanons.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Eerste oogst van Land van Ons

  1. Karel zegt:

    smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  2. bvision zegt:

    Zo’n idee spreekt me wel aan. Doet me denken aan de vroegere coöperaties.

    Geliked door 1 persoon

  3. Dat de oogst overvloedig mag zijn Rob.

    Geliked door 1 persoon

  4. ollieherman zegt:

    Als deelnemer vind ik dit een geweldig initiatief, waarbij je voor weinig geld al kunt deelnemen. En als je wat geld over hebt, al is het maar 20 euro, dan koop je gewoon wat land bij.
    Hopelijk gaan ze echt bijdragen aan de bodemverbetering. Hier vlakbij hebben ze ook grond gekocht, in Oud Ade.
    Hopelijk komen er heel veel deelnemers.

    Oogstige groet van Herman

    Geliked door 1 persoon

  5. Dat klinkt goed!

    – Hongerige groet uit Fryslân

    Geliked door 1 persoon

  6. Willem zegt:

    Als zoon van een Drentse zandboer ben ik, -indirect-, bekend met de teelt van boekweit. Vooral uit de verhalen van mijn grootvader (1881 -1961). Die noemde het consequent ‘jammerkoren’. Het ‘jammer’ sloeg op de ongewisse oogst. Als de oogst overvloedig was, was het jammer dat ze er niet meer van verbouwd hadden, maar als er een nachtvoste over het jonge gewas gegaan was, als het te dicht gezaaid was, als tijdens de bloei teveel zon en wind aanwezig was waardoor het uitdroogde en/of niet goed betoven werd… En zo noemde hij nog een hele hoop zaken wat er allemaal mis kon gaan. Dan sloeg het jammer op de mislukte oogst. Hij zei ook altijd dat het een gewas was dat in 100 dagen ‘van zak naar zak’ ging. Waarmee hij bedoelde dat het 100 dagen na het uitzaaien gedorst moest zijn en het zaad weer in de zak kon om tzt gepeld en gemalen te worden. Wat ze met het stro deden hoorde ik hem nooit over en heb dus ook geen idee welke toepassing het vond, want mijn vader verbouwde het spul al niet meer en in de omgeving deed ook niemand het nog.
    Nou heeft sinds mijn opa’s tijd de wetenschap ook niet stil gestaan en er zal best wel een ras ontwikkeld zijn dat minder gevoelig is voor de eerder genoemde invloeden. Zo niet, dan voorzie ik een ongewisse toekomst voor dit project, hoe nobel ook.
    Waar ik erg benieuwd naar ben is of dit project een opmaat is naar herwaardering van de rogge. De ‘ouderwetse’ petusker rogge, uit mijn grootvaders tijd was al een hele verbetering, maar onlangs las ik dat er roggerassen ontwikkeld waren die de dubbele opbrengst gaf van de petusker. Alleen zie ik nauwelijks nog rogge. Het is vrijwel allemaal verdrongen door de hoogveredelde tarwesoorten. En de tarwe komt in steeds grotere kring in in een kwade reuk te staan vanwege de gluten. Rogge kent weinig (of geen) gluten. En misschien ligt het aan mij, maar ik vind rogge niet alleen een mooi gewas, maar ook erg lekker.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Boekweit vind ik lekker. Alleen zitten er voor mij te vaak steentjes bij.Ook zit er voor mij te veel verschil in de maat van het zaad. En vind ik het vaak erg klein. Maar ik begrijp nu dat dit waarschijnlijk met een tegenvallende oogst te maken heeft. Boekweithoning vind ik erg lekker. Maar daar kleeft het nadeel aan dag de honingbij de solitaire bijen verdringt.

      Rogge ken ik alleen in roggebrood. En roggebrood eet ik graag. Alle verschillende soorten van roggebrood vind ik lekker.

      Zo blijft het ploeteren in de landbouw …

      Zonnige groet,

      Like

  7. Bertie zegt:

    Een lofwaardig streven, de opzet van Land van Ons. Ik ga er over nadenken.
    Alvast gefeliciteerd met de eerste resultaten.

    Geliked door 1 persoon

  8. gewoonanneke zegt:

    Wat leuk dit. Boekweit lekker om pannenkoeken van te maken.

    Geliked door 1 persoon

  9. Ongelooflijk Rob waar jij allemaal mee bezig bent. Heel interessant om te lezen. Voor de leden nog interessanter!

    Geliked door 1 persoon

  10. wdfyfe zegt:

    When I was a kid people ate a lot of buckwheat pancakes but now they are very hard to find although they still grow those crops near my hometown. Your article made me remember and it made me hungry. cheers

    Geliked door 1 persoon

  11. How exciting, Rob. I hope it was a good harvest.

    Geliked door 1 persoon

  12. douryeh zegt:

    Honing uit boekweit? Dat is een first timer voor mij 😮 ^5

    Geliked door 1 persoon

  13. Ik vind het een heel mooi idee!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.