Kangoeroewoningen in Kantershof

De drielaagswoningen in Kantershof waren hun tijd ver vooruit. Een kind de kans geven om bijna zelfstandig te wonen. Een grootouder de benodigde hulp bieden in een eigen vertrouwde omgeving. Nu praat men over levensbestendig of levensloopbestendig bouwen.

Ik lees iets over een nieuw gebouwde Kangoeroewoning in Culemborg, https://www.triodos.nl/artikelen/2020/anders-wonen-deze-4-pioniers-bouwden-hun-eigen-droomhuis?utm_source=&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=4x-anders-wonen%3A-van-tiny-house-tot-kangoeroewoning&utm_campaign=200829-Ezine-particulier—klanten

En ik zie naast mij de verkamering door huisjesmelkers van de drielaagswoningen. Natuurlijk gun ik jongeren een kamer. Natuurlijk weet ik dat er woningnood is. Maar de gevraagde woekerprijzen voor de kamers in Kantershof helpen de jongeren niet. En diezelfde woekerprijzen verhelpen de woningnood ook niet. De investeerders lachen in hun grijpgrage vuisten. Vergunningen zijn of niet aangevraagd of worden door slordige regelgeving verstrekt.

De sociale cohesie  en de mooie gedachten achter de Kangoeroe-woningen raken uit beeld. Terwijl elders gezinnen en families de waarden van dit woningtype herontdekken.

Mijn buren vertellen dat zij in eenlaags-woning gestart zijn. Nu woont hun zoon met zijn vriendin in de extra verdieping die zij op hun woning hebben gebouwd.

Ja, dat Kangoeroe-wonen behoud zijn voordelen.

Al denken de snelverdieners vooral aan hun geldzucht en hebzucht …

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Kangoeroewoningen in Kantershof

 1. Bertie zegt:

  Dit soort woningen zijn al vaker gepresenteerd, ook in andere plaatsen, maar komen er nooit echt in, lang niet iedereen wil zo wonen, zowel jongeren als ouders zien het niet zitten.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het aantal Kangoeroewoningen in mijn wijk is dan ook beperkt.
   Ik kan ook talloze voorbeelden noemen waarbij meerdere generaties gedwongen in een zeer kleine huurwoning gebruik moeten maken …

   Stille groet,

   Like

 2. Karel zegt:

  daar zal toch een flink prijskaartje aan hangen denk ik zo

  Like

 3. Rebbeltje zegt:

  Een ding zou ik niet willen en dat is dat de kinderen nu al rekening houden met ouders die ergens moeten wonen…dop mijn eigen boontjes wel 😉
  Al vind ik het idee best aardig 🙂

  Like

 4. ollieherman zegt:

  Ik ken de Kantershofwoningen niet, maar de woning in Culemborg is waarschijnlijk voor de meeste Nederlanders niet weggelegd. Lijkt me erg duur.
  Het idee is sympathiek. Overigens betwijfel ik of de meeste ouders met hun kind(eren) bij elkaar willen wonen. Maar zeker iets om over na te denken.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In mijn woonwijk staan maar een paar kangoeroewoningen. En inderdaad ook deze zijn duurder. Toch zijn er gelukkig nog steeds een aantal gezinnen die met veel plezier gebruik maken van de mogelijkheden.

   Stille groet,

   Like

 5. wdfyfe zegt:

  Housing in my city is very expensive. Some places are turning to this solution. cheers

  Geliked door 1 persoon

 6. bvision zegt:

  Ik kende het systeem niet, toch eens op gaan letten.

  Like

 7. Wat ergerlijk dat er altijd misbruik wordt gemaakt van iets dat zo sociaal bedacht is. Hier in Italië zie je het juist heel veel; meerdere generaties in een huis met twee voordeuren.

  Like

 8. Het principe kangoeroe-woning is heel mooi, maar ééns komt de dat dat die ouderen sterven of dat kinderen toch elders willen gaan wonen, en dan sta je daar met die extra woonruimte…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Nu vallen deze woningen vooral in handen van huisjesmelkers en hebzuchtige verhuurders.
   Terwijl het in mijn ogen mooier zou zijn wanneer een volgende gezin de kangoeroewoningen zou betrekken.
   In het rijtje van 6 naast mijn huis hebben 3 geldzuchtige investeerders toegeslagen. gelukkig hebben 3 nieuwe gezinnen wel de voordelen van een kangoeroewoning ontdekt.

   Mijn omschrijving van de overlast door de kamerverhuur besloeg 5 bladzijden …

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 9. Koen zegt:

  Ik kende de term niet. Goede vrienden van me hebben een ‘siamees-tweeling-huis’ gebouwd (ik vind deze term nu ter plekke uit). Aan hun bestaande woning bouwden ze een tweede woning waar nu hun dochter met haar gezin woont. Een gezamenlijke tuin en een soort aan elkaar gegroeid ‘been’ als verbondenheid.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wat jammer dat de kangoeroewoningen niet worden gebruikt zoals ze waren bedoeld zeg! Het idee vind ik echt heel mooi. Mijn ouders en ik wonen ook onder 1 dak, en vroeger woonde mijn oma hier ook.

  Geliked door 1 persoon

 11. Het is helaas hier niet anders… de wetgeving is wel strenger geworden op huisjesmelkers maar zolang er niemand klacht indient, verhuren ze gewoon verder. En stel dat ze toch renoveren dan verhoogt de huurprijs…

  Like

 12. Het idee is mooi, maar ik denk dat het geen blijvertje is. Het is ook maar voor weinigen een optie om zo te wonen, denk ik. Niet alleen vanwege het financiële plaatje, maar je moet het ook als gezinsleden maar met elkaar zien uit te houden. Het zou iig niet echt iets voor mij zijn, hoewel er zeker praktische voordelen aan zitten.

  – Een waterig zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 13. Helemaal niet verkeerd hoor die Kangoeroewoningen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.
  Voor het gemak leek mij een tiny house ook wel heel leuk, maar dan wel alles gelijkvloers en dat kan meestal niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik heb een tijd ijverig gezocht naar alle vormen van een tiny house.
   De variant met een boven verdieping komt zelden voor.
   Afscheid nemen van mijn boeken kan ik nog niet.
   Mijn huidige huis blijf ik dus maar bewonen.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Nee niet echt een hele verdieping, maar wel een soort slaapplek boven en dan zien de trappen (zonder leuningen) er voor iemand die ouder wordt niet echt praktisch uit.
    Tja, voor jou zou het ook perfect zijn lijkt me. Maar oh jee, die boeken.. En met die brede interesse van jou zullen het er wel heel veel zijn, dat snap ik…

    Geliked door 1 persoon

 14. Spontanity zegt:

  Soms mopper ik wel eens op de buurt.
  Maar oh, wat ben ik blij en dankbaar dat ik kan wonen!!

  Like

 15. meninggever zegt:

  Hoofddorp kende soortgelijke woningen. En ook Van Dam eenheden, waarbij op een eensgezinswoning van twee etages een separaat appartement op de derde etage werd gebouwd. Voor mensen die alleen waren of zijn een prima alternatief. Alleen zijn de eventuele feestjes een ramp voor de genen die een etage lager net liggen te slapen. Soms zijn die sociale plannen niet altijd even praktisch..

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De door mij beschreven woningen hebben een gemeenschappelijk voordeur en worden bewoond door 2 generaties van een familie. Geluidsoverlast zal in dezelfde woning met een familie niet voorkomen.

   Stille groet.

   Like

 16. douryeh zegt:

  Grootfamiliewonen is duurzaam en altijd meer rendabel dan ieder voor zich. Mits voldoende priveruimte.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.