Een diervriendelijke tuin

Bij vivara.nl lees ik een aantal tips voor een diervriendelijke tuin. Mijn stadstuin is niet heel erg groot. En de tuin aan de voorkant van mijn huis is nog kleiner. Toch probeer ik zoveel mogelijk tips  op te volgen.

Het is leuk om vogels, vlinders, libellen, hommels en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren. Het ophangen van nestkasten en vogels voeren zijn daar bekende voorbeelden van, maar het begint allemaal met de juiste beplanting.

De basis: vogel- en insectvriendelijke beplanting

Voor vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals egels, eekhoorns en vleermuizen is het in de eerste plaats belangrijk dat de tuin hen beschutting biedt. Hierdoor voelen ze zich veilig en krijgen ze de mogelijkheid om te schuilen en nesten te bouwen. Daarnaast fungeert de tuin ook als bron van voedsel voor veel dieren. Dit alles vinden ze uiteraard niet in een tuin met alleen maar gras en stenen, maar wel in een tuin met een diversiteit aan begroeiing!

Het is zeer eenvoudig om in uw eigen tuin of balkon diervriendelijk te maken. Hierbij enkele punten die u als leidraad kunt gebruiken bij de aanleg:

  • Leg zo weinig mogelijk verharding aan, dieren heb hier nauwelijks iets aan.
  • Zorg binnen de beplanting voor variatie in hoogte, naast een gazon (laag) en één of meerdere bomen (hoog) is een middenlaag wenselijk, dit is het overgrote deel van de tuin en wordt gevormd door vaste planten, heesters en dergelijke. Daarnaast is water ook een belangrijk element in elke tuin.
    Tip: met (terras)potten kunt u ook hoogte brengen en met drinkschalen of waterbakken biedt u water voor tuindieren, hiermee kunt u al snel hele leuke resultaten bereiken in een kleine tuin of op een balkon. 
  • Zorg tevens voor variatie in aantrekkelijkheid van de begroeiing, let daarbij op bloemkleur, bloeitijd, vrucht en vorm van de plant. Op die manier wordt de tuin het hele jaar rond fraai voor u en aantrekkelijk in voedselaanbod voor tuindieren.
  • Gebruik als afscheiding bij voorkeur een haag, hierin vinden vogels naast voedsel ook schuil- en broedplekken. Als u toch een schutting heeft staan kunt u deze laten begroeien met klimplanten.
  • Laat bij voorkeur een stukje van uw tuin verwilderen, hier scharrelen vogels en egels graag tussen om voedsel te zoeken. Ook insecten vinden hier schuilplekken.
  • Maak uw tuin niet te ‘netjes’, laat bijvoorbeeld afgevallen blad in de herfst juist liggen; dit vormt een natuurlijke bescherming van uw planten tegen de vorst, daarnaast levert dit organische stof of compost voor uw planten en ten derde vinden vogels, egels en andere tuindieren hier voedsel in.
  • Veel plantensoorten zijn te ver doorgekweekt en leveren daardoor te weinig voedsel op voor insecten. Vivara selecteert haar assortiment juist op aantrekkingskracht voor vlinders, hommels en bijen. 
  • Meer informatie over de juiste beplanting per plantengroep vindt u op deze pagina. Hier vindt u een uitgebreide collectie van meer dan 250 soorten met daarbij handige tips, informatie over standplaats, verzorging, bloeitijden en nog veel meer. Daarnaast wordt er veel aandacht geschonken aan bloembezoekende insecten zoals vlinders en solitaire bijtjes, of welke vogels er profiteren van bessen, heesters of klimplanten.
  • De planten van Vivara worden direct vanaf het eigen veld naar u verzonden. De planten worden uitstekend verzorgd door plantendeskundigen en met zorg verzendklaar gemaakt in de juiste verpakking. Deze verpakking wordt afgestemd op plantsoort. Zodoende blijft de kwaliteit van de plant gewaarborgd. https://www.vivara.nl/informatie/tips-voor-een-diervriendelijke-tuin?utm_campaign=434042_Newsletter0920Bloembollen%26Arjan&utm_medium=email&utm_source=Vivara%20NL%20&dm_i=50FP,9AWQ,8KPUS,11AN0,1

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Geen categorie, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Een diervriendelijke tuin

  1. Nou aan diervriendelijkheid ontbreekt het hier niet. Zelfs reeën en wilde zwijnen weten de weg te vinden bij ons. Maar dit lijstje is voor de stadstuinen van onze kinderen wel heel handig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Insecten, vlinders, vogels en egels weten onze tuinen te vinden. Wel zo gezellig!

    Geliked door 2 people

  3. douryeh zegt:

    Amsterdam stimuleert vergroening ‘wip een tegel uit’. Thanks voor deze posting.

    Geliked door 1 persoon

  4. Karel zegt:

    ja dat zijn goede tips Rob

    vrolijke groet

    Geliked door 1 persoon

  5. bvision zegt:

    Mijn tuin voldoet aan de meeste van deze wensen. ik mag dan ook niet klagen over de dieren die mijn tuin bezoeken… Beton zal je er in ieder geval niet vinden.

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik heb een stadsterras maar zou er graag een mini-tuintje van maken. 🙂 Er komen wel soms vogeltjes op bezoek en zelfs één maal een sperwerk die 2 seconden bleef zitten.

    Geliked door 1 persoon

  7. Rob Alberts zegt:

    Ik begrijp met vers water, vogelvoer en een nestkast er al veel te bereiken is.

    Vogelvriendelijke groet,

    Like

  8. Rebbeltje zegt:

    Toevallig een blogje gemaakt met hoe laat zingen de vogels…komt ook van de site vivara.nl
    7 nov. staat die ingepland en ook aan de winter denken we 😉
    En ook die ouderwetse winter komt maar dan pas in januari 🙂
    Een leuke site…met veel informatie
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  9. Dat is een mooi lijstje. Het meeste heb ik binnen de beperkingen waar je in een kleine tuin mee te maken hebt, af kunnen vinken. Als ik naar de ons omringende tuinen kijk, durf ik wel te stellen dat we het uitstekend doen.

    Geliked door 1 persoon

  10. Reeën, vos, marter, eekhoorntjes, buizerd, das, wilde kat …… dat struint allemaal door het achterste gedeelte van onze tuin 🙂

    Geliked door 1 persoon

  11. Bertie zegt:

    Een flink deel van mijn achtertuin is betegeld. Ik laat het zo, insecten komen wel maar de kauwenpopulatie wordt al groter en van de week zaten er ook enkele grote pikzwarte tussen met dikke zwarte snavels Roeken, dacht ik. Ik gun ze het beste maar mis de vinken en ander klein spul.
    Van de kleintjes zie ik alleen nog een paar heggemusjes.

    Geliked door 1 persoon

  12. Wildcard zegt:

    Handige tips 🙂

    Geliked door 1 persoon

  13. Mensen die hun tuin vol stenen leggen moesten ze extra belasting doen betalen 😂

    Geliked door 1 persoon

  14. Koen zegt:

    Een leuk informatief stuk. Wij hebben een grote tuin en veel van de ideeën zijn dan ook terug te vinden in onze tuin. Wij hebben veel vogels (ook omdat zij het kippenvoer waarderen). Egels heb ik hier (in Mozambique) nog nooit gezien. Wel veel soorten hagedissen en heel af en toe een slang (don’t tell my wife). En nergens bestrating. Omdat de hele tuin ommuurd is (ivm veiligheid) krijgen we niet veel ‘onverwacht’ bezoek (behalve dan het vliegend grut).

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Egels komen misschien bij jullie niet voor.
      Het aantal ringslangen in mijn buurt wordt goed bijgehouden.
      Al zijn veel vrouwen zich daar niet van bewust.

      Vliegend grut geeft ook veel plezier!

      Diervriendelijke en vrouwvriendelijke groet,

      Like

  15. Herman zegt:

    Dank voor deze tip. In onze omgeving is de afgelopen jaren het aantal mezen en vinken flink verminderd. Wellicht door het agressieve gedrag van de toegenomen kolonie parkieten. We zien nu dus veel kraaien, kauwen en eksters en hoog in de bomen parkieten.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Door rondom de opening van een nestkastje een aluminium plaatje aan te brengen voorkom je dat andere vogels de nestkast kraken. De beschikbare diameter van de opening maakt welke vogelsoort kan gaan nestelen. Voor koolmezen is meen ik 30 mm de gewenste opening. Koolmezen hebben een territorium. De gewenste afstand tussen 2 koolmees nestkasten is meen ik 10m.
      Vogelvriendelijke groet,

      Like

  16. meninggever zegt:

    Egels komen hier ook voorbij. We zorgen bij hitte voor water. Vogels in alle soort en maten maar al 25 jaar geen enkele mus. Gek genoeg zie je die wel in nieuwbouwstad Almere. Bossen van die beesten. Vlinderstruiken zorgen voor de nodige fladderaars, mieren en pieren voldoende in zicht, net als slakken. Allemaal gekoesterd….

    Geliked door 1 persoon

  17. gewoonanneke zegt:

    Goeie tips en ben al een paar jaar bezig om hem diervriendelijker te maken en gelukkig lukt dat nu goed. Egel wel eens gezien maar met twee stenen tuinen naast me aan beide kanten kunnen die niet veel verder komen.

    Like

  18. elsjeveth zegt:

    Ik snap heel die betegelde tuinen niet. Het is zo genieten van de vogels, de kikkers, de insecten en de planten in onze kleine stadstuin. En heerlijk therapeutisch ‘hudderen’ in de kleine groene oase

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.