Verduurzaming en energietransitie

Tussen het verbranden van Bruinkool en het gebruik van Kernenergie zitten nog heel veel andere mogelijkheden.

Voor het optimaal benutten van de beschikbare warmte is het een goede start om de woning eerst goed te isoleren. Bij dit isoleren is ook het ventileren belangrijk. Isoleren zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat. En het ventileren zorg ervoor dat het vocht in de lucht van het koken, douchen en ademen niet tot schimmelvorming komt.

Bij het ventileren is het van belang dat de warmte binnen blijft maar het vocht verdwijnt en vervangen wordt door drogere lucht.

Bij de keuze van het verwarmen zijn er 5 onderdelen waar uit gekozen kan worden.
1. de bron, waar halen we de warmte vandaan?
2. transport, hoe komt de warmte in de woning?
3. opslag, hoe bewaar je de energie voor in de winter?
4. installatie, de huisinstallatie moet voldoende warmtecomfort geven.
5. warmte terugwinning, de manier van hergebruik van warmte uit afgewerkte ventilatie lucht of gebruikt warm water.

Voor elke huis en elke bewoning zijn er weer andere mogelijkheden.

Natuurlijk kan iedereen voor een individuele oplossing gaan. Maar samen met de buren, in dezelfde straat of woonwijk zijn er ook gemeenschappelijke en collectieve oplossingen mogelijk.

Met name in de K-buurt van Amsterdam-ZuidOost zijn hiervoor verschillende subsidiemogelijkheden voorhanden. Maar voor heel Amsterdam gelden ook weer mooie subsidies. Maar er zijn ook nog Landelijke subsidieregelingen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

34 reacties op Verduurzaming en energietransitie

  1. Wij stoken nog met gas, zolang het kan/mag. Onze woning is top geïsoleerd wat ons verbruik en onze kost serieus drukt.
    Mag dit niet meer, overwegen we te stoken met rode kool (of bloemkool).

    Geliked door 2 people

  2. basdew1922 zegt:

    Zelf ben ik groot voorstander van koude-warmte opslag. Met onze hete zomers en milde winters lijkt verwarming van huizen mij het minste probleem.

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    ha die Rob
    hier heeft de woningbouw het 2 jaar terug aardig aangepakt , ik ben er zeer tevreden mee
    maar kan me goed voorstellen dat huiseigenaren opzien tegen de kostenpost
    en ja dan is het gezamenlijk doen de beste oplossing

    ja filmpje best gelukt

    opgewekte groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Wij stoken (nog) op olie, hier krijg je behoorlijk wat subsidie om over te gaan op gas of pellets

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Mijn voorkeur gaat uit naar andere meer duurzame energiebronnen.

      Vredelievende groet,

      Like

    • Willem zegt:

      Bij onze oosterburen wordt nog veel olie en (bruin)kool gestookt, waardoor gas een veel schonere brandstof is en dus bevorderd wordt. In Nederland is, sinds ‘Slochteren’, gas de ‘norm’ en de milieuwinst moet dus elders behaald worden en dan kom je op onze alternatieven als waremterugwinning, koude/warmteopslag, etc. Het geeft meteen de relativiteit aan. Voor merzelf vergelijk ik het vaak met de gloeilampen van 50 jaar terug. Toen was de TL-buis het zuinige alternatief en nu is diezelfde ‘zuinige’tl-buis verworden tot een energieslurper want we hebben LED-lampem. En ik ben ervan overtuigd dat er over pakweg 50 jaar met dedain over de energievretende led-lampen gesproken zal worden.
      Einstein zei het al “Alles is betrekkelijk”

      Geliked door 2 people

  5. met de buren of zelfs een heel blok zal efficiënter en goedkoper zijn, Wordt dit actief georganiseerd?

    Geliked door 1 persoon

  6. Rob Alberts zegt:

    Ik ben nu al twee jaar bezig om de BewonersBelangenVereniging Kantershof te overtuigen van een gezamenlijke aanpak ….

    Stille groet,

    Like

  7. Rebbeltje zegt:

    We doen er alles aan om het zo goed mogelijk te doen 🙂

    Geliked door 1 persoon

  8. ollieherman zegt:

    Ik woon in de binnenstad in een woning van een corporatie. Ben dus voor een groot deel afhankelijk van wat de corporatie doet. Zonnepanelen doen ze al niet, hoewel onze daken plat zijn. Wel kregen we een paar jaar terug prima kwaliteit dubbel glas.
    Ik ben wel benieuwd wat voor het gas komt. Vanwege de binnenstad is de stadsverwarming geen optie.
    Gelukkig heb ik via de Zon coöperatie mee kunnen doen aan een zonnepanelen project.

    Geliked door 1 persoon

  9. Karel zegt:

    ja een mooi idee van Burgers Zoo om in de herfstvakantie
    deze zeer bedreigde beessies een onder de aandacht te brengen

    Geliked door 1 persoon

  10. De gemeente heeft hier vorige week ook nieuwe subsidiemogelijkheden voor woningisolatie gepresenteerd. Binnenkort maar eens in duiken.

    Geliked door 1 persoon

  11. bvision zegt:

    Mijn voorkeur zou uitgaan van de een of andere vorm van Synergie, zoals stadsverwarming, cq koeling. Maar uiteraard hoort daar isoleren bij.

    Geliked door 1 persoon

  12. Ik ben altijd al erg van het luchten en ventileren geweest. Overdag heb ik in onze woonkamer altijd twee raampjes open, omdat we daar overdag toch niet zijn. Zo kan het goed luchten.

    Like

  13. burroholanda zegt:

    Zonnepanelen, getijdencentrales,windmolens, allemaal prima. Maar juist in een klein land zoals het onze vind ik met name het plaatsen van die windmolens langzaamaan een waanzinnig slecht plan. De mooiste streken van ons land, daar waar de grote steden nog niet het landschap hebben aangetast, worden verpest door het plaatsen van die belachelijk grote windmolenparken. Rijd voor de aardigheid eens door de Flevopolder. Je schrikt je helemaal rot. De provincie Groningen, waar de aardgaswinning al meer dan genoeg heeft vernietigd, wordt nu op veel plekken ook nog eens verziekt door al die lawaai makende en de landschapsschoon aantastende (nu al roestende) windmolens . En de provincie Drenthe volgt met grote spoed. (Rechtszaak deze week, omdat het draagvlak van de bevolking een beetje overschat was.). Ik stel voor om de stadsparken van de grote steden vol te zetten met windmolens en er kunnen twee in de achtertuin van Wiebes.
    Misschien toch een paar, best wel modernere en veiliger kerncentrales? De technologie is wel wat verder intussen, dan pakweg 40 jaar geleden. Toch?

    Like

    • Willem zegt:

      De technologie van kerncentrales is inderdaad de afgelopen 40 jaar wel veranderd en waarschijnlijk ook veiliger geworden. Wat echter nog geen steek veranderd is, is dat we ons nageslacht bij gebruik van kernenergie de komende tientallen jaren tot tientallen eeuwen zullen opzadelen met grote en mindergrote hoeveelheden radioactief afval dat al die tijd gecontroleerd en veilig opgeslagen moet blijven. Wat we pakweg 40 jaar geleden deden met lichtactief afval was dumpen in zee, maar men kwam er (gelukkig) nog net tijdig achter dat de zee ook veel weg heeft van een spaarbank; wat je stort krijg je terug met rente met een percentage dat vaak hoort bij rood staan. Voor het hoogactief vast afval, een relatief kleine hoeveelheid, dat wel, moet een gebouw opgetuigd worden dat bestand is tegen het neerstorten van een groot passagiersvliegtuig en waarvan de constructie enige eeuwen gewaarborgd blijft. Dat zijn ook kosten die horen bij kernenergie, maar gemakshalve door de voorstanders ´vergeten´ worden.
      Even een weetje; in 1997 is de kerncentrale van Doodewaard gesloten. Omwille van de vermindering van het laagactief vast afval laten ze de het gebouw een jaar of 40 leeg staan. Reken maar even uit wat dat kost aan renteverlies, bewaking etc. en dat drukt allemaal op onze elektriciteitsrekening, want de gezamenlijke elektriciteitsbedrijven waren eigenaar van ‘Dodewaard’. Het is nooit de bedoeling geweest dat Dodewaard commercieel meedraaide in de productie, maar was vooral een centrale om ervaring op te doen met kernenergie in Nederland.
      Het lijkt mij duidelijk wat de uitkomst ervan geweest is.
      En wat de windmolens aangaat; Nederland, en met name de Hollanden hebben er altijd vol mee gestaan, anders was het nooit geworden wat het nu is, maar was het gewoon grotendeels onder water blijven staan. Ik ben het wel met je eens dat het idioot is om windmolens te plaatsen in de relatief windluwe provincies langs de oostgrens. Daar heb je van die onbeschoft hoge loeders nodig om een beetje wind te kunnen vangen.
      Plaats windmolens op locaties met een hoge ‘winddichtheid’ en zonnepanelen in gebieden met een ‘zondichtheid’

      Geliked door 1 persoon

      • burroholanda zegt:

        Natuurlijk heb je helemaal gelijk wat betreft die radio-actieve troep. Mijn reactie was er ook meer eentje van verzet tegen de enorme wildgroei van die molens. En de vergelijking met de windmolens van vroeger, die gaat wat mij betreft wel een klein beetje mank hoor.
        De landschappelijke impact hiervan was toch wel van een andere orde. Waar ik ook een beetje op stuk loop is het haast dweperige nastreven van zogenaamde milieu doelstellingen. Meestal idealistisch en onvoldoende onderbouwd. Ook heb ik steeds meer moeite met het feit, dat wij in ons landje de illusie aangepraat krijgen, dat als wij nu maar genoeg doen, dat dit de wereld vanzelf gaat redden. Nederland als voorbeeldland? Natuurlijk doen landen als Duitsland en Frankrijk meer, maar zo lang we Rusland, de VS en China niet meekrijgen is het dweilen met meerdere kranen open.
        En zo lang wij nog steeds onze afvalberg, met name de chemische, in de derde wereldlanden dumpen is het rijden met maximaal 100 km op de teller een flagrante leugen om bestwil.

        Like

    • Rob Alberts zegt:

      Voor zowel zonneparken als windturbines pleit ik voor bewonerscollectieven en coöperaties.

      Het winnen van duurzame energie voor eigen gebruik in de eigen woning, straat, buurt en/of gemeente heeft mijn voorkeur. Gelukkig gebeurt dit ook steeds meer.

      Vredelievende groet,

      Geliked door 1 persoon

      • Willem zegt:

        Klreinschaligheid is op zich goed voor veel zaken, maar het probleem ermee is dat we zo ingesteld geraakt zijn op grootschaligheid dat we de voordelen die daarbij horen ook willen voor onze kleinschalige projecten.
        Ik vergelijk het vaak met wasmiddelen. Je had eerst de zeepklopper, groene zeep etc. De komst van waspoeders, (castella) in de jaren ’50 was, voor mijn moeder althans, een verbetering van jewelste. Daarna kwamen de vloeibare wasmiddelen, maar die werden geconcentreerder, want water vervoeren was niet economisch en dan kon je in datzelfde transport meer vervoeren, want ‘water was er overal wel’. Maar de mogelijke doseerfouten dreven ons weer naar de minder geconcentreerde middelen en zo was het cirkeltje weer rond en begonnen de reclamemakers weer van voor af aan. Mijn angst is dat die cirkelgang ook opgaat voor klein- en grootschalige projecten, ongeacht wat het project behelst.

        Geliked door 1 persoon

  14. Mack zegt:

    En waarom is dat precies zo’n k-buurt daar?

    Like

  15. meninggever zegt:

    Allemaal leuk als je in een huurwoning zit waarvan de verhuurder bereid is om zaken centraal te regelen of om te vormen. Natuurlijk verpakt in een huurverhoging om ze de kosten er uit te halen. Voor particuliere eigenaren van huizen is het allemaal een stuk minder leuk. Niets wordt gratis geleverd. Ik ben net vorig jaar gestart met isolatie van ramen en deuren, kruipruimte is volledig volgepompt met een goedje om de boel ook van onderen te isoleren. Dak was deels al in 2009/10 gedaan. Maar dan moet je eens kijken wat zoiets kost. Zal voor veel mensen echt te veel geld zijn. En ook mijn mogelijkheden raken een keer opgebruikt. Tuurlijk zitten we er nu comfortabeler bij. De kachel gaat later aan, maar stoken nog steeds op gas. Andere mogelijkheden zitten er domweg niet in. En onze overheid zwijgt en trekt ook nog eens de subsidies in voor verduurzaming. Kortom, je moet het allemaal zelf maar uitzoeken. Ontnuchterend. En als ik zie hoe het landschap wordt verpest door die windmolens die niet te recyclen zijn en waarvan de wieken worden verzaagd en begraven krijg ik toch een wat vreemde smaak in de mond van al dat groene denken….

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Als bewoner/eigenaar heb ik mijn spaargeld in all electric verwarming en zonnepanelen gestopt. En inderdaad de subsidiemolens van de gemeente Amsterdam knarsen nog steeds. Of er ooit tot uitbetaling zal komen? Naast Aardgasvrij, all electric ben ik nu ook zelfvoorzienend, over een heel jaar gerekend produceer ik mijn eigen benodigde elektriciteit. Mijn huis is zonder energielabel verandering meer waard. Maar het energielabel is ook verbeterd.

      Mijn belangrijkste motivaties; geen betrokkenheid meer bij aardbevingen en instortende huizen in Groningen EN geen afhankelijkheid van Aardgas uit Rusland.

      Dat de niet genoemde groene argumenten voor jou niet tellen is duidelijk …

      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

      • meninggever zegt:

        Dat het huis meer waard is geworden is prachtig natuurlijk. Maar het moet wel te betalen zijn en van stenen alleen kan een mens niet leven. Nu ik zag dat ons links/liberale regering de voorgestelde transitieleningen ook terugtrekt in deze coronatijden snap ik de drammerige wens niet om alsnog die transities uit te voeren. Dat leidt vanzelf tot het failliet van veel mensen die het echt niet kunnen betalen. Voor elke ton investering haal je 50 mille terug aan waardestijging. De rest verdwijnt in het grote niets…

        Like

        • Rob Alberts zegt:

          Je hebt blijkbaar geen enkel idee van mijn financiële situatie, inkomen en beschikbare middelen.

          Maar de bedragen waar jij het over hebt daar durf ik niet eens over te dromen.

          Wel kan ik vertellen dat ik geen maandelijkse energierekening meer hoef te betalen.

          Stille groet,

          Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.