Xandra

In de meeste exotische keukens overheersen de vis en vleesgerechten. Alsof de beste smaken alleen maar door een dood dier op je bord terecht kunnen komen? Voor mij gaat het om het proeven van nieuwe bereidingswijzen en onbekende smaakcombinaties.

Xandra van Lunchroom Bij Gein maakt hele smakelijke dagschotels waar niemand het dode dier bij mist. Zij gebruikt verse ingredienten, kruiden en specerijen.

Vandaag is zij jarig. Ik heb haar al gefeliciteerd. En natuurlijk heb ik iets gegeten.

https://www.bijgein.com/lunchroom

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, persoonlijk. Bookmark de permalink .

22 reacties op Xandra

 1. staartje zegt:

  Ook ik ben meer een minder vleeseter. Ik vind groenten gewoon veel lekkerder. Leuk zo’n tentje!

  Geliked door 1 persoon

 2. bvision zegt:

  Het spijt me, maar een lekker stukje vlees gaat er altijd wel in.

  Like

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik haal aanstonds weer een fijn stukje vis , dat samen met wok groenten is 2 dagen mijn menu 🙂
  smakelijk weekend groet

  Like

 4. 020 zegt:

  Jammer dat deze fijne blog opeens een veroordelende zwieper maakt, en er ook nog reclame tussen stopt.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Dat ik voor vegetarisch leven ben is al eerder op mijn blog ter sprake gekomen. Zoals ik ook meerdere malen lokale ondernemers heb aangeprezen op mijn blog.

   De lezers en reageerders die hier of eerder aangeven graag vis of vlees te eten veroordeel ik zeer zeker niet.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 2 people

 5. Happy Hulk zegt:

  Groeten van de boerenkool met worst!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Goed voor de liefhebbers, dat ik af en toe een stukje vlees of vis eet doet niets af aan mijn bewondering voor vegetarisme.

  Like

 7. Wij eten al een stuk minder vlees dan we gedaan hebben, maar een paar maal per week een stukje vlees of gehakt op mijn bord vind ik nog steeds lekker. Toch zou ik ook wel eens bij de snackbar aan willen schuiven, maar het is me weer eens net wat te ver weg.
  Goed weekend, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 8. ollieherman zegt:

  Ik noem mezelf een flexitariër. Eet soms nog wat bij voorkeur biologisch vlees, soms bij voorkeur duurzame vis en voor de rest zonder.
  Bevalt prima.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  We eten heel veel groenteschotels maar af en toe een keertje een lapje vlees geniet ik toch wel van…
  Fijn weekend

  Like

 10. Daarom eet ik zelden in restaurants. Een Grieks restaurant heeft alleen maar vleesschotels.
  Onze slager verkoopt alleen biologisch vlees en bofkippen. Maar groente staat bovenaan mijn lijstje.

  Geliked door 1 persoon

 11. Morgaine zegt:

  Yep, ook hier vleeseters, vis dan weer niet. Zonde! En zo is het ook, vlees geeft ook smaak, een goede bouillon niet te versmaden!

  X

  Like

 12. Is Xandra ook om op te eten?

  Like

 13. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik heb m’n leven lang al naar vogels gekeken , maar ben geen vogelaar hoor

  jij hebt dus een infrarood verwarming die opgewarmd wordt via zonnepanelen , dat is duurzaam
  ik vond het gisterochtend en vanochtend wat fris in huis , altijd net als jij wat dikkere kleding aan gedaan , maar vandaag toch de cv aangezet , wie weet spelen de jaren mee hihi

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 14. Willem zegt:

  Opgegroeid op een boerenbedrijf, ben ik ook groot geworden met vlees bij de maaltijd. Of dat elke dag was? Ik kan het me met de beste wil ter wereld niet herinneren. Elke winter werden er een of twee varkens geslacht, dus wel zelfvoorzienend.
  Wat ik me wel herinner was dat we, in vergelijking met onze buren, veel groente aten (verbouwden we ook zelf). ’s Zomers was er naast de reguliere groente altijd sla. Sla die ze tegenwoordig ‘botersla noemen en waarvan ik nog altijd gruw. Niet de wijze waarop mijn moeder het klaarmaakt, maar ik vond het zulk ‘glibberspul’. Later leerde ik dat zoiets het ‘mondgevoel’ betekende. ’s Winters was er weckgroente of bewaargroente. Maar groente stond echt elke dag op het menu.
  Heb enig tijd als instellingskok gewerkt (militaire dienst) en daarvan herinner ik me nog hoe de menu’s samengesteld werden aan de hand van ‘de schijf van vijf’. Het aandeel vlees daaraan was 80 gram per dag en groente, afhankelijk van de soort, 150 á 250 gram en (nog steeds) tot mijn verbazing 300 gram aardappelen. Militair zijn werd in de jaren ’60 tot de zware beroepen gerekend.
  Met die getallen in het achterhoofd heb ik me gisteravond even verbaasd tijdens een restaurantbezoek; er was zegge en schrijve één vegatarisch menu op de kaart en de vleeshoeveelheden begonnen allemaal met 200 gram.De hoeveelheid groente die erbij geleverd werd was één armzalig kommetje ijsbergsla voor twee personen. Met het kleine bakje ftites had ik niet zo’n moeite, omdat ik daar niet van houd.
  Op zich heb ik geen moeite met vlees eten, maar we lijken helemaal doorgeschoten in de vleesconsumptie als 200 gram in restaurant al de norm is, kan ik me goed voorstellen dat mensen voor een vegetarische levensstijl kiezen.
  Die hoeveelheden vlees doen me toch wel een klein beetje denken aan mijn kindertijd en met name aan de vader van een vriendje die het altijd had over “een goed stuk in de linkerhaand”, waarmee hij een homp/lap vlees bedoelde.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Jouw reactie lezend ben ik er van overtuigd dat elk onderdeel van de geslachte varkens een goede bestemming kreeg.
   Nu zijn de verschillende soorten vlees in een plastic doosje zeer beperkt. De hoeveelheden slachtafval verdwijnen daarbij op een onduidelijke manier.

   Waarbij ik ook zeker weet dat jullie varkens kwaliteitsvlees gaven. En dat het leven van deze varkens niet te vergelijken is met de huidige slachtvarkens.

   Sommige goede dingen uit het verleden zijn jammer genoeg verdwenen.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Er werd inderdaad weinig van het geslachte varken weggegooid. Alleen het bloed lieten we gewoon stromen, omdat mijn moeder niet van bloedworst hield en de meeste van mijn broers en zussen nog steeds niet. We houden er ook geen van allen van dat we vlees op ons bord krijgen waaruit rood vocht komt als je het aansnijdt, terwijl we allemaal al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, of er tegenaan zitten. Misschien toch een erfelijke factor? Waarschijnlijker dat het ‘tussen de oren zit’, maar wat mij aangaat zit het daar goed.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.