Aardgasvrij en meer

Vanmorgen kijk ik bij het opstaan naar de eerste nachtvorst op mijn schuur.  Tegelijkertijd doe ik mijn slaapkamerraam dicht. Ja, zomer en winter slaap ik met mijn slaapkamerraam wagenwijd open. Ooit kreeg ik de uitleg dat tegen schimmelvorming dagelijks een half uur luchten noodzakelijk is. Daarna vertelde Baudouin mij dat voor elk verwarmingssysteem een specifieke ventilatie nodig is. Voor mijn Aardgasvrije en All Electric woning weet ik nog niet wat de juiste ventilatie is.

De BewonersBelangenVereniging heeft een Plan van Aanpak geschreven. In dat Plan wordt gewerkt met een menukaart.  Een menukaart met meer dan alleen maar betere ventilatie.

Deze menukaart bestaat uit het volgende overzicht:

Verwarming is het rijtje 1. De bron, waar halen we de warmte vandaan? 2. transport, hoe komt de warmte in de woning? 3. opslag, hoe wordt de energie bewaard voor in de winter? 4. installatie, de huisinstallatie moet voldoen aan het warmte niveau 5. Warmte terugwinning, de manier van terugwinnen van warmte uit afgewerkte ventilatie lucht. 6. koeling in de zomer.

Over mijn bronnen: Op mijn huis liggen sinds afgelopen zomer zonnepanelen. Maar veel daken in mijn woonwijk zijn nog leeg. Zoals ook de daken van de carports vragen om zonnepanelen. Mijn elektriciteit komt al jaren van windmolens. En gelukkig zijn er mooie plannen voor nog meer windmolens. Ook kijk ik reikhalzend uit naar het project GroenGas. Met een Vergister de organische stoffen uit ons riool verwerken tot Biogas spreekt mij erg aan. In de natuur wordt ook alles steeds maar weer opnieuw verwerkt en gebruikt. Wat zou het mooi zijn als wij daar een goed voorbeeld aan nemen.

Transport: Mijn gasaansluiting is deze zomer verwijderd. Er is dus alleen nog maar een elektriciteitsaansluiting in mijn huis.

Opslag: warmte en/of koude opslag in de grond is mooi. Maar of dat voor mijn woning geschikt is betwijfel ik. De benodigde leidingen hiervoor zijn in mijn type woning moeilijk aan te leggen. Warmte en/of koude opslag in een waterzak in mijn kruipruimte zie ik om dezelfde reden moeilijk te realiseren.

De huisinstallatie: ik heb bewust gekozen voor All Electric. Infraroodpanelen zorgen voor de ruimte verwarming. En een Instant Heater ondersteund door een zonneboiler zorgen voor mijn warm water.

Warmte terugwinning: de binnentemperaturen in mijn woning zijn laag.  Warm water gebruik ik nauwelijks. Mijn huis heeft een natuurlijk ventilatiesysteem. Warmte terugwinning van uit de ventilatie en/of het warm watergebruik geeft voor mij te weinig rendement. Maar bij mijn buren geeft dit misschien mooie perspectieven?

Koeling in de zomer: De techniek van warmte binnen houden in de winter geeft dezelfde mogelijkheden voor koeling in de zomer. Door de warmte buiten te houden is koeling niet echt nodig.

Maar daarmee kom ik eigenlijk aan het belangrijkste onderwerp! Isolatie is en blijft het begin van een goede verwarming. En daar ligt het probleem in mijn woning.

De mogelijkheden van dubbelglas zijn intussen veel beter. En de prefab voor- en achtergevel voldoen ook niet meer. De dakisolatie is redelijk. Maar er zijn intussen vele betere dakisolaties beschikbaar. De kruipruimte is niet toegankelijk. Maar een goede vloerisolatie zou mooi zijn.  Ik kijk dus uit naar de mogelijkheden van betaalbare en betere isolatie!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, windenergie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Aardgasvrij en meer

  1. Iets wat ons dagelijks bezig houd, wat een
    mogelijkheden als je het zo op een rij zet!

    Geliked door 1 persoon

  2. Een oefening waar wij bij ons thuis ook al jaren mee bezit zijn, en het loont.
    Op koude ochtenden als vandaag blijkt de warmte binnen nog steeds makkelijk 18° te halen, zonder dat er verwarming aan te pas komt. Wij hebben het liever een graadje (of vier :)) warmer, maar dat lukt mits een kleine inspanning van de hoogrendementsketel (op aardgas).

    Geliked door 1 persoon

  3. bvision zegt:

    Ik heb sinds kort een warmtepomp op het dak staan, samen met mijn zonnepanelen kom ik daar de winter wel mee door. Met koelen in de zomer moet ik even afwachten.

    Geliked door 1 persoon

  4. Spontanity zegt:

    Is het dan niet koud bij je thuis??

    Geliked door 1 persoon

  5. Dus jij bent al van het gas af! Dat is mooi! Hier ’s nachts ook een raam open, die en nog een andere raam gaan wagenwijd open als we opstaan, Zeker een uur laat ik het luchten, soms langer. En dan is het weer heerlijk fris. Verder de verwarming aan al het fris wordt. Soms al wel meteen ’s morgens, maar dan maar een graadje. Zo gaat hij steeds een graadje hoger tot we hem ’s avonds na het eten naar de 22 draaien. Dat is aangenaam. Hoger komt hij zelden, maar niet om de zuinigheid. Want ik heb altijd gezegd, ik ga niet in de kou zitten. Om 22.15 uur draaien we hem terug naar 17 waar hij dus ’s nachts op staat.

    Geliked door 1 persoon

  6. Zo ver zijn wij nog niet. We hebben de zolder intussen geïsoleerd en we hebben overal HR++ las. Als het meezit volgen in de komende weken vloer- en gevelisolatie. En dan zien we volgend jaar wel weer verder.Stapje voor stapje komen we een heel eind.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Eerst isoleren is de juiste volgorde!

      Warme groet,

      Geliked door 1 persoon

      • Willem zegt:

        Een in bouwfysica gespecialiseerde collega vatte dat, -in de jaren ’80!! al-, samen met de woorden “isoleren en ventileren is een partnerschap dat niet gescheiden kan en mag worden”
        En ik geloof inderdaad dat je aan de manier van ventileren andere eisen moet stellen als je geen fossiele brandstof meer gebruikt, maar weet daar toch te weinig van af om er met enig gezag iets over te kunnen zeggen. Ben dus benieuwd naar jouw ervaringen. En mijn oud-collega ben ik helemaal uit het oog verloren na mijn pensionering. die vraagbaak heb ik dus niet meer.

        Geliked door 1 persoon

  7. Karel zegt:

    ha die Rob
    wat een mogelijkheden zijn er hé , nu de juiste kiezen zou dan moeten lukken
    ja eerst sparen voor zo’n warmtepomp zal nodig zijn
    jij bent voorstander van windmolens begrijp ik , maar als je nu zo’n park er van voor je deur zou krijgen , dan nog ?

    rustige middag groet

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Die goede isolatie en ventileren zijn een must…
    Tja en dan moet je verder gaan denken
    Alles kan altijd beter als het is…maar hangt een prijskaartje aan
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  9. Willem zegt:

    Wat mij in hoge mate verbaast is dat jouw kruipruimte niet toegankelijk is. Ook niet van buitenaf? Het lijkt me een groot probleem worden als je bijvoorbeeld een dusdanig probleem krijgt met een afvoerleiding dat die vervangen moet worden.
    Hoe komt de waterleiding bij jou binnen vraag ik me af. En kun je niet via het luik van de watermeterput in de kruipruimte komen? Of zit jouw waterleiding ook in de meterkast bij de elektrameter. Ben na mijn stageperiode nooit meer bij woningbouw betrokken geweest, maar heb wel gehoord dat er een tijd huizen gebouwd zijn met zo’n voorziening.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Mijn watermeter zit in een afgesloten betonnen bak onder de voordeurmat.
      Onder de voor- en achtergevel zitten isolatiepanelen.

      Door flink te graven en de isolatie panelen te verwijderen is de kruipruimte weer wel te bereiken.

      Maar een gewoon luik bij bijvoorbeeld de watermeter zou een veel makkelijkere oplossing zijn.

      Vriendelijke groet,

      Like

  10. Bertie zegt:

    Dat prijskaartje, het is een drempel ondanks de lovende adviezen.

    Like

  11. ^.^ zegt:

    Hello again from Winterland, friend Rob. I have in floor heating, which is really nice because I walk barefoot in my house. Love, c.

    Geliked door 1 persoon

  12. gewoonanneke zegt:

    Mijn huis is vorige winter helemaal geïsoleerd en kon ik normaal de verwarming een uur voordat ik naar bed ging laag zetten nu doe ik dat om 9 uur al en dan is het tot ik na bed ga nog lekker in huis. Ze hebben de vloer, muren, glas, dak allemaal geïsoleerd. De meterkast is vast klaargemaakt voor zonnepanelen, hoop dat ze dat ook nog gaan doen. Heb een huis van de WBV. Ik heb altijd alle luchtroosters open staan tot nu toe. Ramen open doe ik niet, kan slechter tegen geluid van tegen warmte en zo’n rooster geeft goede doorluchting.

    Geliked door 1 persoon

  13. Trudy zegt:

    Bij Urgenda kan je advies vragen, die rekenen het uit en volgens mij weten ze de weg wie het goed doet. Jij hebt nu ook panelen geweldig, maar jij bent nu veel verder, ik kan nog niet opslaan. Ook isoleren hier probleem. Dak en muren moeten nog dus ik kan nog niet van het gas af.

    Geliked door 1 persoon

  14. meninggever zegt:

    Wij deden door de jaren heen het nodige aan verbetering en isolatie. Vorig jaar nog alle ramen, kozijnen en deuren laten doen. HR++ glas, het scheelt heel veel. We koken nu elektrisch, het as dienst slechts de verwarming. En dat zien we terug in de energierekening. Onder de vloer hebben we dit jaar de boel laten isoleren. Ook dat scheelt weer iets. Met alles ‘uit’ blijft de temperatuur nu 18 graden, zelfs bij koude oostenwinden. Maar zoals de vereniging Eigen Huis uitrekende is plaatsing van zonnepanelen weliswaar leuk voor je eigen idee, financieel kom je de investering pas over 7-10 jaar weer eens tegen in de plus. En dat is best een lange periode. Ik kijk ook naar mijn leeftijd en moet dan wel erg mijn best t e doen om die winst bij te kunnen boeken. Overigens is de subsidieregeling voor al die leuke maatregelen slechts 7%. Kortom er is nog veel te behalen. Of zou het als altijd zo zijn dat al die groene plannen gewoon betaald moeten worden door anderen??

    Like

    • Willem zegt:

      Het is maar hoe je tegen de investeringen voor isolatie en aanverwant aankijkt. In mijn geval had ik het nooit gedaan als economische motieven, zoals terugverdientijd, leidend was geweest. Ik heb er ook een veel gerieflijker woning aan overgehouden en als ik de rekensom maak, of eigenlijk mijn eega, die is beter in dergelijke zaken, dan lijkt mij het rendement van mijn geïnvesteerde (spaar)geld toch nog redelijk hoog. Omtrent €20 000 geïnvesteerd in isolatie, zonnepanelen, spaarlampen etc. en de totale energierekening is met ca €1500 per jaar naar beneden gegaan. Komt nog bij dat ik rond 2000 kWh per jaar over heb van mijn zonnepanelen, wat ik terug lever. De prijs ervan schijnt recent een paar cent per kWh naar beneden gegaan te zijn, maar bedraagt nog altijd 16 ct. per kWh, wat ook jaarlijks ongeveer €300 oplevert. Het rendement van mijn investering ligt dus rond de 9%. Kom daar bij een bank maar eens om. Ondanks deze mooie (jaarlijkse) meevaller was voor ons toch maatgevend dat we er alles aan moeten doen om de aarde leefbaar te houden voor de generatie na ons. We waren al ruim in de 70 toen we de maatregelen lieten uitvoeren en hebben er vanaf dag 1 nog geen moment spijt van gehad. Op dit moment, -we zijn bijna 77-, denken we er zelfs over om een warmtepomp aan te schaffen zodat we, of onze kinderen een gasloze woning erven. Met inductiekoken zijn we op dit moment bezig.
      Nou moet wel bedacht worden dat energiemaatschappijen nogal verschillen in wat ze vergoeden aan terug geleverde kWh-s. Er zijn er die niet meer dan het brandstofaandeel vergoeden en dan zit je op 6 tot 8 ct. per kWh

      Like

      • meninggever zegt:

        Ik mis dat idealisme. Kijk naar de portemonnee en hoe alles te financieren. Daarbij is rendement wel een dingetje. Ook zo aardig, hebben we in totaal nu voor meer dan 40K geinvesteerd in alle maatregelen, zoek ik even zelf uit wat mijn Energiecertificaat zal zijn in de toekomst voor dit huis. Wat blijkt, door alle investeringen zak ik zelfs een plekje op de ranklijst ipv dat ik er door stijg. Kijk, dat is erg demotiverend. En de overheid geeft desgevraagd geen antwoord op de gestelde vragen. Ik ben er wel een beetje klaar mee….

        Like

        • Willem zegt:

          Ik noem het lever realisme; geld op de bank laten staan levert hoegenaamd niks op. Sterker nog, als het boven een bepaalde grens uitkomt, -de hoogte ervan weet ik niet zo direct op te lepelen-, kost het je aan belasting meer dan het je aan rente oplevert. Nog een erfenis uit de tijd dat een lachebek de rijksfinanciën beheerde. Je moest maar gaan beleggen vond hij.
          Nee, ik investeer liever in dingen die volgens mij nut hebben, en of dat direct rendement oplevert; soms wel en soms niet.

          Geliked door 1 persoon

  15. KEES (PACO) zegt:

    Gewoon doen als het kAN

    Geliked door 1 persoon

  16. hermanstel65 zegt:

    Bewonderenswaardig hoe vastberaden jij hiermee aan de weg timmert. Ik moet bekennen,dat dit soort zaken bij ons veel minder vaart hebben.

    Geliked door 1 persoon

  17. Karel zegt:

    mogge Rob
    ja het zal ook hier weer goed geregeld zijn , zit ik niet over in
    nu dat covid nog de wereld uit
    ja de nachten zijn flink koeler , maar of DE TOCHT er komt ? ik denk dat het weer bij de verhalen blijft

    rustige zaterdag groet

    Geliked door 1 persoon

  18. Pingback: Blog over...Aardgasvrij en meer - 1104 en zo

  19. Wij slapen ook altijd met de balkondeur open. Ons appartement is zo goed geïsoleerd dat wij in de anderhalf jaar dat we er nu wonen pas drie maal de verwarming hebben aangehad. Verder kunnen wij helaas niet zoveel doen, dat heb je als je te maken hebt met een vereniging van eigenaren en de gemiddelde leeftijd van de bewoners misschien 80 is. die zijn niet meer van de veranderingen en denken het zal mijn tijd wel duren. Jammer hoor.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.