Kennis der Natuur

In mijn jeugd leerde ik van mij ouders verschillende inheemse planten en dieren. Tijdens mij opleiding kwamen daar vooral veel gekweekte planten bij. Vooral cultuur variëteiten en hybriden moest ik leren. Inheemse planten of dieren waren van minder belang. Dieren, vooral insecten waren onderdeel van de lessen plantenziekten. Zoals ook bacteriën en schimmels als meestal schadelijk werden bekeken. Chemische bestrijdingsmiddelen leerde ik toen nog als de oplossing. Insecten, bacteriën en schimmels moesten vooral dood gespoten worden.

Wandelend door een botanische tuin komen veel plantennamen weer tevoorschijn. Maar als ik in een tuincentrum kom is die herkenning weer verdwenen. De tuincentra zijn nu vooral op impulsverkoop gericht. En de planten die nu worden aangeboden zijn voor mij nieuw, onbekend, maar vooral gekweekt en/of exotisch.

Actuele maatschappelijke en politieke discussies over de Klimaat Crisis en biodiversiteit lijken heel ver weg te zijn.

Maar feitelijk liggen deze discussies naast de deur.

Als onderdeel van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost zijn een aantal bewoners een Bloemenlint aan het maken. Een insectenhotel is ook al gebouwd.

En dan komt mijn gebrek aan Kennis de Natuur tevoorschijn. Inheemse kruiden heb ik vooral als onkruid geleerd. Met wieden, schoffelen en chemische bestrijding moest ik de inheemse kruiden verwijderen, bestrijden en verdelgen. Met een torretje, kever, bij of vlinder is mijn woordenschat voor insecten al snel benoemd.

De wisselwerking tussen bacteriën en schimmels zie ik nu vooral in de compostering van het Wormenhotel in de straat.

En zo leer ik op mijn oude dag toch iets over de Natuur in ons land.

De Ecologische Hoofdstructuur en het Natuur Netwerk Nederland ligt naast mijn woonwijk. Maar dat is nog niet bij iedereen bekend. De onderwerpen van het nieuws worden door mijn buren, de ambtenaren, groen aannemers, bestuurders en politici vooral als een ver van hun bed show of abstracte onderwerpen bekeken. Geheel begrijpelijk als je willekeurig om je heen kijkt.

Hoeveel Kennis van de Nederlandse Natuur hebben jullie ???

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Kennis der Natuur

  1. ingridw57 zegt:

    Bar weinig kennis vrees ik. Ook ik heb veel te leren. Fijne dag nog!

    Geliked door 2 people

  2. Ik heb een boeddhist gekend die de natuur kon lezen als een boek. Hij wist je iets te vertellen over de gezondheid van de bomen en zoveel meer. Hij is spijtig genoeg eerder dit jaar overleden. Een fascinerende man.

    Geliked door 2 people

  3. shivatje zegt:

    Spijtig genoeg ken ik daar ook te weinig van.

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  4. Karel zegt:

    ha die Rob
    met tuinbouw en nadien landbouw school heb ik best het 1 en ander geleerd
    maar toen was zo je zei het doodmaken van onkruiden en wat al niet meer heel gewoon
    weilanden werden omgetoverd tot lappen Engelsraai , snel groeiend en goed voor vet en eiwit in de melk
    heel langzaam druppelt het door tot de mens dat het de verkeerde kant op gaat en is men het tij aan het keren , ben benieuwd

    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  5. elsjeveth zegt:

    Dag Rob
    Mijn kennis is ook beperkt. Sinds de lockdown en het thuiswerken merk ik dat ik tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de hond wel meer oog heb voor de natuur en alles wat zich daarin afspeelt.

    Like

  6. Rebbeltje zegt:

    Ha heel beperkt is mijn kennis, maar nooit te oud om te leren toch?
    Groetjes

    Like

  7. Heb ook te weinig kennis van de natuur… maar ik leer elke dag wel iets bij!

    Like

  8. Matroos Beek zegt:

    Niet genoeg, maar ik leer nog steeds bij, o.a. via jouw blog!
    Hartelijke groet

    Like

  9. picpholio zegt:

    Een beetje kennis van de natuur heb ik wel, ooit liep ik met een flora door veld en bos om planten te determineren. Toen was ik nog jong… ha ha ha. Mijn interesse gaat vooral uit naar de wilde planten in de natuur. Deze liefde ging ik combineren met fotografie waarbij de nadruk iets meer op het fotografisch resultaat kwam te liggen dan op het op naam brengen. Ondanks dat probeer ik geregeld toch nog wel zelf (of met hulp van anderen) bepaalde planten te determineren.

    Like

  10. Bertie zegt:

    We doen ons best Rob. Ik ad er niet veel van gebakken op school en hoef dus niet veel af te leren.
    Scheelt alweer.

    Like

  11. Ik ken er alles van. Echt alles…
    (had ik graag gewild)

    Like

  12. gewoonanneke zegt:

    Ik moet zeggen dat ik veel ook nog niet weet maar door de laatste jaren leer ik veel bij door opzoeken in boeken of op internet. En tot het besef komen dat hoe meer ik zie en weet hoe meer ik besef dat ik er nog maar zo’n klein beetje vanaf weet eigenlijk. Maar wel leuk om te blijven ontdekken….

    Like

  13. bvision zegt:

    Buiten dat ik graag in de natuur ben en deze graag fotografeer heb ik er niet echt kennis van.

    Like

  14. groengenot zegt:

    Ik ken er een heel klein beetje van. Wat maakt dat ik er steeds meer in verdiept geraak en besef dat er nog zó veel meer te leren valt waar ik dan weer heel blij van word. Zo’n boeiende wereld, echt!

    Like

  15. meninggever zegt:

    Ik ben al blij als ik een roos van een tulp kan onderscheiden. Toch de genen van mijn pa, die altijd met handel en techniek bezig was. Mijn moeder had veel kennis van groen en bloemen, maar daar had ik geen interesse voor. Dus ik loop nog steeds vol verwondering door bos en hei….

    Like

  16. basdew1922 zegt:

    Mijn broer zat vroeger bij de Haagse Bosverkenners (of zo iets) en had ook een boekje om allerlei boomsoorten te kunnen herkennen.

    Like

  17. Willem zegt:

    Op welk niveau mijn kennis van de natuur, -dat was een heus vak op de lagere school!-, zich bevindt, weet ik niet. Maar als klein kind al was ik veel buiten en werd door zowel mijn moeder als mijn vader, wegwijs gemaakt in mijn speel- en woonomgeving. Het scheelde natuurlijk wel dat ik op een boerderij opgegroeid ben van het type “landbouw in dienst van de veeteelt”, of anders gezegd een gemengd bedrijf van voor de schaalvergroting.
    Ik denk dat ik van mezelf best zeggen mag dat ik van de flora en fauna van de hei veel weet, omdat ik al op heel jonge leeftijd daar rondzwierf en ook in bossen ben ik veel en vaak geweest. Maar wat vogels aangaat, heb ik, met name bij roofvogels, een grote lacune in de kennis. Alle roofvogels werden valken genoemd en alle uilen waren katuilen en ik heb ook nooit de moeite genomen om ze te leren onderscheiden.
    Ach, zo heeft iedereen wel zijn of haar zwakke en sterke punten.

    Like

  18. Jan Jaap zegt:

    Ik werk buiten op een boomkwekerij en daarmee in zekere zin ín de natuur. Je hoort de vogels om je heen, ziet de kramsvogels in de herfst overvliegen en ziet de gaaien eikels begraven op de kwekerij.
    Het wordt wel steeds drukker met auto’s, vrachtwagens, recreanten, vliegtuigen en meer. Soms worden de vogels overstemd door het lawaai van de mensen…..

    Like

  19. Kakel zegt:

    In de zesde klas van de lagere school deden we in de klas aan determineren van wilde planten en bloemen. Het woord onkruid kwam daar niet aan te pas. Zo ben ik zelf een herbarium begonnen. Daar heb ik veel van geleerd. In de natuur hangt alles met alles samen. Verstoor je het een dan heeft dat effect op het ander…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.