Kunstgras en een klein bosje

Bij de basisschool “de Schakel” planten de leerlingen een klein bosje. Ter grootte van een tennisveld (circa 250 m2 ) staan nu uitsluitend inheemse bomen en struiken. De bedoeling is dat er geen onderhoud nodig is. De natuur mag hier dus zelf haar gang gaan. Zo’n minibosje wordt op heel veel plekken met de naam ‘Tiny Forest’ genoemd.

Bij de basisschool “Samenspel” is voor iets anders gekozen. Het schoolplein van deze basisschool beslaat zo’n 150m X 100 m met stoeptegels. De monumentale boom in het midden is een paar jaar geleden omgehakt. En de boomhakker heeft een grapje uitgehaald. Het restant van de boomstronk is in de vorm van een grote stoel gezaagd.

Bij mijn laatste wandeling over het schoolplein ontdekte ik nog iets nieuws. Er zijn een paar speel attributen aangelegd. En onder die nieuwe speeltjes ligt zo’n 25m kunstgras …

Een bosje formaat tennisveld maakt op mij geen indruk. Maar kunstgras roept bij mij vooral weerzin op.

Rondom de basisschool werken de bewoners aan een Bloemenlint met inheemse planten. Dit Bloemenlint is onderdeel van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Afgelopen najaar zijn er zelfs naast de school een vijftal perenbomen aangeplant. Vanuit de woonwijk is er gevraagd om ruimte voor een moestuin. Ikzelf zie daar graag een openbare kruidentuin bij verschijnen.

Jaren terug mocht ik als bestuurder een van de twee schoolgebouwen van “Samenspel” opnieuw openen na een verbouwing. In het kader van de ‘Brede School’ is er toen een geheel vernieuwde keuken in de school gemaakt. Een moestuin en kruidentuin op het schoolplein past daar volgens mij prima bij.

Mijn opmerking is dan ook tegels eruit!

En ook het kunstgras mag van mij verdwijnen …  

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Kunstgras en een klein bosje

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  dus eerst een monumentale boom kappen , en dan nu een mini bos aanplanten , omgekeerde wereld in mijn ogen
  ja tegels er uit , en kunstgras op speelplaatsen zie ik toch liever dan tegels

  puzzel groet

  Like

 2. Willem zegt:

  Geboren en opgegroeid in een zeer bosrijke omgeving lijkt het me een utopie dat het kleine bosje geen onderhoud nodig heeft. Ondanks de bosrijke omgeving waarin ik opgegroeid ben, kende ook mijn kinderomgeving desondanks kleine bosjes die ze geriefbosjes noemden. Uit die bosjes en struiken werd het ‘geriefhout’ betrokken, zoals afrasteringspalen, bezem-, schop- harkstelen, etc. En van de braamstruiken werden de windsels gemaakt voor het vlechten van de bijenkorven. Doordat er met grote regelmaat iets uit het bosje betrokken werd, werd ook het bosje constant verjongd, terwijl het toch heel natuurlijk bleef. Ook zo’n klein bosje moet je beheren, wat niet mag overgaan in beheersen, laat dat ook duidelijk zijn.
  Naar de reden dat de monumentale boom destijds gekapt is, kan ik alleen maar reden. Er kunnen zwaarwegende redenen voor geweest zijn en daarom heb ik er geen mening over. Wat ik dan wel weer leuk vind is dat er van de tronk nog iets functioneels gemaakt is.
  Met het kunstgras gaat het me evenzo. Onder speeltoestellen liggen vaak rubber tegels om een eventuele val wat te verzachten. Als het om die reden er ligt kan ik er min-of-meer vrede mee hebben, maar als het er ligt als vervanger van gras, dan lijkt het me overbodig. Overigens, ik het sowieso mijn twijfel bij gras op een speelterrein waar veel kinderen spelen.

  Like

 3. Rebbeltje zegt:

  Bang dat kinderen vies worden?
  Kunstgras het idee alleen al…bah

  Like

 4. Bertie zegt:

  Kunstgras laat regen door, het verstikt de grond niet. Door het metertje kunstgras dat ik in de voortuin heb komen herhaaldelijk sprietjes gras en plantjes.

  Like

 5. fialas zegt:

  het omhakken van bomen heeft dikwijls geen aanwijsbare reden. Wel een oorzaak: omhakken geeft plezier, het is een soort lustbeleving.

  Like

 6. Absoluut, ik haat kunstgras ook hartsgrondig!!

  Like

 7. Matroos Beek zegt:

  Alle scholen moeten zo groen mogelijk. Laat de kinderen ook tuinieren en moestuinen en wat minder op de computer bezig zijn.
  Groene groet.

  Like

 8. Kunstgras is fake. Ziet er plastic uit, is het ook, is gewoon fake.Is gewoon een hypocriete natuurbeleving. Wat is er verkeerd aan natuurgras?

  Like

 9. meninggever zegt:

  Voetbalclubs komen er weer op terug, dat kunstgras. Bij speelplekken snap ik het wellicht nog, scholen onderhouden per definitie hun omgeving matig, gras maaien dan wel een dingetje. Maar dat particulieren een tuin vol leggen met dat spul is me echt een brug te ver. Tegels of stenen dan nog logischer dan een plastic mat met rubber onderlaag….

  Like

 10. Dhyan zegt:

  Bij mij tegenover ligt een school met een miniatuur voetbalveldje met kunstgras. Iets lager en met een haag afgescheiden, daar zouden ze mooi een volkstuin van kunnen maken. Zeer leerzaam voor de kinderen, voetballen kunnen ze overal al.

  Like

 11. Ik krijg ook de kriebels van dat kunstgras…

  Like

 12. gewoonanneke zegt:

  Bij een paar scholen in ons dorp hebben ze ook tuintjes gemaakt waar kinderen wat verbouwen, zo leuk. Ik vind kunstgras echt vreselijk. Mijn zoon heeft ook een stuk waar de glijbaan staat met kunstgras gedaan. Hij weet dat ik het niks vind, wordt nu trouwens ook heel smerig zag ik. Nee hoor blij dat ie ook nog 3 echte grasveldjes heeft….

  Like

 13. bvision zegt:

  In dit geval kan ik kunstgras beter pruimen dan betonnen tegels…

  Like

 14. Ik heb volledig betegelde schoolpleinen nooit begrepen. Kunstgras is zo mogelijk nog erger. ik ben altijd een voorstander geweest van meer natuurlijke en avontuurlijke pleinen en speelplaatsen. En de meeste kinderen ook als je ze ernaar vraagt.

  Like

 15. ollieherman zegt:

  Helemaal mee eens!

  Like

 16. Spontanity zegt:

  Natuurspeeltuinen, je ziet ze steeds meer.
  Gezamenlijke moestuin in het gras hier naast ons, geen optie!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.