Schone lucht in Kantershof???

Het luchtmeetstation in Kantershof is onderdeel van een kunstroute geworden. Misschien dat voorbijgangers nu begrijpen wat voor een gebouwtje er naast het fietspad staat. Zelf kijk ik geregeld naar de bijbehorende website voor de meetgegevens. Ik ben vooral benieuwd of de Gaasperdammertunnel een goede invloed heeft op onze luchtkwaliteit. Misschien zal er bij de ingang en uitgang van de Gaasperdammertunnel vooral meer vervuiling optreden. De snelwegen door en rondom Amsterdam-ZuidOost veroorzaken naast geluidsoverlast vooral vuile lucht. Daar bovenop komt dan ook nog eens de geluidsoverlast en vervuiling van de luchtvaart boven onze hoofden.

Natuurlijk waren zowel de snelwegen als de luchtvaart er al voordat Kantershof is gebouwd. Maar de hoeveelheid auto’s en vliegtuigen zijn in de loop der jaren vele malen groter geworden. De bijkomende luchtverontreiniging geeft dan ook veel nieuwe zieken en gehandicapten. Problemen aan de luchtwegen veroorzaken ook aanverwante gezondheidsproblemen.

Een buurvrouw vertelt mij dat zij haar woning van een ondernemer heeft gekocht.  Om te besparen heeft deze ondernemer jarenlang zijn bedrijfsafval in de tuin gedumpt. De nieuwe bewoonster is hiermee een van de weinigen met zwaar verontreinigde grond. Want met het opgebrachte zand uit de Gaasperplas en Vinkeveense Plassen heeft Amsterdam-ZuidOost alleen maar nieuwe en schone grond.

De lucht boven Amsterdam-ZuidOost is een volledig ander verhaal.

Deze jaarwisseling was er een vuurwerkverbod. Maar zoals er vaak in de zomer nog vuurwerkresten op straat te vinden zijn zo zal er waarschijnlijk ook dit jaar wel een stevige piek in de luchtverontreiniging zijn gemeten. Het geluid van de jaarwisseling heeft laten horen dat velen het vuurwerkverbod niet begrepen hebben!  De cijfers van de luchtverontreiniging laten dat ook weer zien.

Jouw eigen foto in de expositie?

Op het luchtmeetnethuisje op de Jan van Galenstraat is een plek vrijgelaten voor jouw foto. Hoe komt jouw foto daar? Fotografeer jouw schoonste en groenste plekje van de stad en wie weet hangt je eigen werk binnenkort op de expositie.

Stuur de foto naar luchtkwaliteit@amsterdam.nl. Dat kan tot en met 5 januari 2021.

https://www.at5.nl/artikelen/206338/luchtmeethuisjes-opgepimpt-met-fotos-en-info-open-lucht-expositie

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/open-lucht-expositie-amsterdam/#h5b685011-cb51-4d70-8676-dd5e723e8155

https://www.at5.nl/artikelen/199020/schone-lucht

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

24 reacties op Schone lucht in Kantershof???

 1. Emigrant zegt:

  Toch was vroeger de lucht misschien wel smeriger. In de jaren zestig woonde ik in Amsterdam en ik herinner mij, als ik terugkwam van bij voorbeeld een fietstocht door het Gooi, dat er boven Amsterdam vaak een vieze bruiie wolk hing.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   De vervuilende industrie van Amsterdam is nu grotendeels verdwenen. Op de plek van deze industrie is nu nog steeds giftig verontreinigde grond te vinden.

   Ik drink het schone grondwater uit mijn waterpomp in mijn tuin. Maar bij het inademen van de verontreinigde lucht heb ik soms meer moeite.

   Stille groet,

   Like

 2. Karel zegt:

  ja ik herinner mij de smerige lucht in Noord van Ketjen , de was werd eerder zwart dan droog 🙂
  maar het is nu zoveel drukker met verkeer op en boven de grond , dat het zal gerust nog smeriger zijn

  zonnige groet

  Geliked door 2 people

 3. hermanstel65 zegt:

  Hier in Vlaardingen trok het gisternacht helemaal dicht van de rookwolken. Het lijkt wel of die bommen ook meer rook produceren. Toch is de luchtkwaliteit hier wel verbeterd. Zo’n 20 jaar geleden kon je geen wasgoed buiten drogen. Dat werd gewoon weer bedekt met zwarte stof.
  Een schoon, gelukkig en gezond 2021 toegewenst Rob!

  Geliked door 2 people

 4. Rebbeltje zegt:

  Een Gelukkig Nieuwjaar Rob

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo erg, van die buuf die een huis kocht van een ondernemer… die zou moeten kunnen aansprakelijk gesteld worden zodat die kan zorgen voor de sanering van de grond!

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Het is al lange tijd verboden om bedrijfsafval ongecontroleerd te dumpen, ook op eigen terrein. Het is al meer dan 30 jaar dat boeren hun mest alleen nog maar (tijdelijk) op mogen slaan in silo’s of vergelijkbare bassins die een deugdelijke bodembescherming hebben en bij mijn weten liepen de boeren op dat gebied achter op de industrie. Ik weet niet hoelang hret geleden is dat jouw buurvrouw het huis gekocht heeft, maar het lijkt me niet geheel onlogisch dat ze de vorige eigenaar alsnog aansprakelijk kan stellen wegens het achterhouden van cruciale informatie. Je kunt logischerwijs niet van een koper verwachten dat die uitgebreid grondonderzoek doet alvorens tot koop over te gaan, net zo min als je ook als koper de staat van de fundering niet aan een onderzoek onderwerpt als er bovengronds geen aanwijzingwen zijn die ertoe nopen. De vervuilde grond lijkt me bovendien een verborgen gebrek.
   Het lijkt me de moeite om eens met een burau voor rechtshulp te gaan praten.

   Geliked door 1 persoon

 6. Willem zegt:

  Het komt me voor dat schone lucht en schoon water primaire levensbehoeften zijn, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de landelijke overheid de ‘reserves’ in de normen die ervoor staan tot de laatste milligram of milliprocent willen benutten, zonder er rekening mee te houden dat normen vaak bijgesteld worden en meestal naar beneden. ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, lijkt hun motto. Dat wat wettig is, niet altijd wenselijk is, is nog niet echt doorgedrongen in de Haagse regionen.
  Of een tunnel invloed heeft op de luchtkwaliteit betwijfel ik; het aantal auto’s op de weg verandert er niet door en de verontreinigde lucht moet, hoe dan ook, uit de tunnelbuis gezogen worden. Heeft de Gaasperdammer tunnel een rookgasreinigingsinstallatie? Sinds mijn pensionering in 2009 ben ik niet meer in Amsterdam geweest en heb ook geen herinneringen meer aan die tunnel. Bestond die al in 2009? Een RGR zal het wel invloed hebben, maar gezien de prijs en de grootte die dat vereist zal er hooguit een extra filtert geplaatst zijn . Een tunnel heeft wel een gunstige invloed op het verkeerslawaai. Dat zal duidelijk verminderd zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De Gaasperdammertunnel is recent geopend. Of de uitlaatgassen van de tunnel gefilterd worden weet ik eigenlijk niet.

   En inderdaad het verminderde verkeerslawaai is voor veel bewoners een weldaad.

   Vriendelijke groet,

   Like

 7. bvision zegt:

  Volgens mij kan die buurvrouw de verkoper aansprakelijk stellen, dit zijn verborgen gebreken.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Zij woont inmiddels al een aantal jaren in deze woning.

   Kan zij nu nog haar beklag doen ???

   Vragende groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Het is ook al heel lange tijd geleden dat het verbod op dump-maar-raak van afval van kracht is geworden. Wat ik me nog van bouwvboorschriften herinner is dat een aannemer ruim 20 jaar aansprakelijk is voor een bouwgebrek waarbij levensgevaar dreigt. Het is nog kennis uit mijn schooltijd; midden zestiger jaren van de 20e eeuw. Er zijn gegaRANdeerd aanpassingen geweest, maar ook de huidige bouwverordeningen zijn nog streng op dat gebied. En nog altijd doet de zegswijze “niet geschoten is altijd mis”, opgeld.

    Like

 8. Anuscka zegt:

  Schoon grondwater uit je eigen waterpomp in de tuin? Wauw, dat is nog een wens hier…

  Geliked door 1 persoon

 9. Judith Verbeeck zegt:

  Mijn beste wensen,dat 2021 een succesvol jaar mag zijn
  over zijn geheel !

  Geliked door 1 persoon

 10. KEES (PACO) zegt:

  Heb een gezond en schoon 2021

  Geliked door 1 persoon

 11. ollieherman zegt:

  Beste wensen voor het nieuwe jaar, Rob.
  En wat is jouw ervaring met de vliegtuigen. Hier in Leiden is de lucht tot nog toe weldadig rustig geworden. Af en toe zeilt er nog een majestueuze 747 over, maar de herrie is danig afgenomen.

  Like

 12. Spontanity zegt:

  En toch, ook hier zeg ik het.
  Met O&N hoort vuurwerk erbij.
  Ik steek het niet aan of af, koop het ook niet, maar kijk graag naar mooi vuurwerk.
  Dat het maar een goed jaar mag worden, voor jou, voor mij en voor iedereen!

  Like

 13. meninggever zegt:

  Het blijft wonderlijk dat je aan de ene kant blijft miauwen over vermeende overlast van lucht/wegverkeer maar aan de andere kant pleit voor openstellen van de grenzen voor nog meer mensen. En voor de daaruit voortkomende behoefte groen land om te vormen tot versteende woonwijken. Met alle uitstoot van dien. Wat niet wordt vermeld is dat toen de Bijlmer werd gebouwd ook dat werd gedaan in een polderlandschap. Men nam die grond over van Ouder-Amstel. En bouwde als een dwaas betonnen kolossen. Maar ook grote kantoorgebouwen. De situatie van na 1975 maakte dat veel Amsterdammers verhuisden naar Almere. En die gingen pendelen. Op en neer naar het werk in Amsterdam. Reden langs de Bijlmer. En maakten zo die Gaasperdammerwrg noodzakelijk. Nog los van het feit dat vasthouden aan de Naardermeerpolder als beschermd natuurgebied zorgde dat het snelverkeer dat normaal via dat traject direct (ondertunneling toen al optie) rechtstreeks van Midden/Oost-Nederland naar Schiphol of Havens-West reed nu 20 km om moet rijden en terecht komt op de Ringwegen van Amsterdam waartoe de Gaasperdammerweg ook wordt gerekend. Het luchtverkeer van 1967, toen men begon te bouwen in de Bijlmer, vloog toen naar baan 27 over grotendeels onbebouwd gebied. Het dichtbouwen daarvan zorgde voor overlast. Klagers, mekkeraars. Maar de kisten die over vlogen zaten niet alleen vol met potentiele Bijlmerbewoners, ze stootten ook tien keer zo veel uitlaatgassen uit, en maakten 120dB geluid. Een huidige verkeerskist met drie keer zoveel passagiers aan boord haalt net aan 80dB en heeft zuiniger dubbelstroommotoren. Net als autoverkeer voldoet aan Euro6b normen, en dus vrijwel schoon is t.o.v. wat er zich in die jaren zestig/zeventig/tachtig in en langs het gebied bewoog. Prima dat je over het milieu zorgen hebt, maar graag feitelijk, en ook met inachtneming van wat gezorgd heeft dat de Bijlmer werd wat het n u is.

  Like

  • Dhyan zegt:

   Ja dat wordt makkelijk vergeten inderdaad dat het één met het ander samenhangt. Hoe meer bevolkt dit land geraakt hoe meer er sprake is van alle gekende vormen van overlast en vermindering van natuur, rust en stilte.

   Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Wat ik altijd begrepen heb van euro 6-normen voor autoverkeer is dat het vooral ging om reductie van roet en stikstofoxiden van dieselmotoren. Bij mijn weten was het doel om de diesels net zo ‘schoon’ te krijgen als hun benzinebroertjes op beide punten. Er staat niks in over CO2 uitstoot. En de vraag dringt zich onherroepelijk hoeveel procent van het huidige wegverkeer voldoet aan de euro 6-norm, of is er inmiddels een euro 7-norm voor wegverkeer? Om die normen daarom aan te halen lijkt me in dit verband nogal discutabel, maar met goede argumenten ben ik te overtuigen
   Waar ik wel in mee kan gaan is de verbazing dat de behoefte om per se in West-Nederland te willen wonen en werken. In de jaren ’70 is van overheidswege een zeer weinig daadkrachtige poging gedaan om de werkgelegenheid en daarmee ook de bevolking, iets te spreiden door in de Limburgse mijnstreek wat (rijks)kantoren neer te zetten en ook in Groningen. Hoewel ik het niet geloof, maar misschien was het toch een poging van de toenmalige regering om zich voor te bereiden op de toekomst, want hoe je het ook wendt of keert; over pakweg 100 jaar is een groot deel van het laag gelegen westen van ons land weer verworden een watersportgebied. De zeespiegelstijging, gecombineerd met de zich steeds voortzettende bodemdaling zullen daarvoor zorgen. Je kunt nou eenmaal de dijken niet oneindig blijven verhogen en duinen hebben ook een limiet aan wat ze kunnen keren.
   Een beetje pessimistisch einde van deze bijdrage.

   Geliked door 1 persoon

 14. Pingback: Blog over...schone luchten hier...? - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.