Verkeerde plek, verkeerde tijd

Waar of wanneer je om je heen kijkt er is altijd vuil te zien. Omdat de fastfood zaken van Winkelcentrum de Kameleon door de Corona Lockdown gesloten zijn zie ik daar gelukkig minder zwerfvuil op de stoepen liggen. Omdat de basisschool Samenspel dicht is vind ik ook minder zwerfvuil op en rondom het schoolplein. Daarvoor in de plaats liggen er overal kerstbomen. En elke dinsdagavond ligt de K-buurt weer vol met marktafval. Maar ook bij alle kamerverhuurbedrijf is meer en meer afval en zwerfvuil te vinden.

Wat betalen wij hiervoor? Er zijn 2 tarieven van de afvalstoffenheffing (tarief 2021):een jaar­ta­rief voor een­per­soons­huis­hou­dens: € 326,- en een jaar­ta­rief voor meer­per­soons­huis­hou­dens: € 435,-

Alleenwonenden betalen minder omdat zij minder afval produceren dan een gezin. Elk lid van het huishouden telt mee, ongeacht de leeftijd. Een baby wordt meteen na de geboorte geteld als gezinslid.

Nu al wordt er verteld dat deze gemeentelijke belasting nog meer omhoog zal gaan. Want dit bedrag is nog steeds niet voldoende voor de kosten van de vuilinzameling en verwerking.

Ik heb alle respect voor de reinigingsambtenaren die af en aan werken om onze stad schoon te maken en te houden. En iedereen kent die ene vervuilende buurman, buurvrouw, buurjongen marktkoopman of Fastfood-medewerker. Deze mensen leven volgens het principe: Verkeerde plek, verkeerde tijd. En wij de bewoners en voorbijgangers kunnen daarvoor niet alleen betalen. Maar wij leven hierdoor ook in een vervuilde stad waar overal waar je kijkt afval en zwerfvuil te zien is.

Een kennis van mij kwam met het volgende verhaal: Bij het afvalcentrum in zijn gemeente levert een volle afvalzak zwerfvuil een euro op. Het was de eenvoudigste en makkelijkste manier voor jongeren om een zakcentje te verdienen. Jullie begrijpen dat de afvalstoffenheffing in die gemeente een stuk lager is. Maar belangrijker het is er schoon! Mijn buurman heeft zijn eigen oplossing: elke zaterdag krijgen zijn dochters 1 euro voor elk stukje zwerfvuil dat zij in de straat vinden en verzamelen.

https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7bE66066A5-DB51-4B5C-9405-C2E06BD56B3F%7d

https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7BA6316561-BBC0-42A0-810F-74A7CCFA188D%7D

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

13 reacties op Verkeerde plek, verkeerde tijd

 1. Goed idee!! In Gent is het in bepaalde wijken niet beter… jammer

  Geliked door 2 people

 2. Rebbeltje zegt:

  Het is zowiezo een goede zaak om de jeugd te betrekken bij een schone stad of dorp
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  goed idee
  beter nog zou zijn , geen troep te laten zwerven

  bedroefde groet

  Geliked door 2 people

  • Hans zegt:

   Nooit werp ik een papiertje, een mondkapje(!), een blikje of plastic fles op de grond! Ik snap die fatalisten niet. “Wat maak ’t uit?” redeneren ze. Ongeïnteresseerd wat dit, en ik vrees nog andere zaken, betreft. 😦

   Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Ik vind het best een goed idee om voor elke zak zwerfvuil te betalen… Rondom een Mac kun je daar van leven…

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Niet gek. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ werkt toch niet, dan maar zo.

  Geliked door 1 persoon

 6. KnutzEls zegt:

  Herinner me de keurig geklede heer met grote roltrolley op het vliegveld van Berlijn. Telkens ging de trolley open en stopte hij een statiegeldflesje er in. Binnen no time was zijn trolley vol. Dat leverde hem een leuk bedrag op. Prima!

  Geliked door 2 people

 7. Spontanity zegt:

  Het is te zot voor woorden soms als je ziet hoe achteloos mensen soms met hun afval omgaan.

  Geliked door 1 persoon

 8. elsjeveth zegt:

  een goede zaak om zo onder andere de jeugd te betrekken bij een schone stad en omgeving. Het zwerfvuil dat hier in de buurt ligt (fastfood eten in de auto, portier open en dumpen je afval op het parkeerplein) daar kan je een leuk jaarsalaris mee ophalen.
  Inderdaad hulde voor de mensen van de reinigingsdienst die dagelijks moeten dweilen met de kraan open.

  Geliked door 1 persoon

 9. gewoonanneke zegt:

  Het zou niet nodig moeten zijn maar inderdaad belonen voor opruimen loont in dit geval. Zo ook statiegeld op blikjes dan bewaren ze ze wel. Misschien ook statiegeld op Mondmaskers, dat is helemaal erg momenteel onderweg.

  Like

 10. meninggever zegt:

  Als ik soms kijk wat er zo maar op straat wordt gemikt in onze stad dan vrees ik echt dat je er met heffingen niet komt. Overigens mag een stadsbestuur voor dat ingehaalde geld best een stapje meer doen. Nou ja stapje….De wijze waarop men straten schoonmaakt is een beetje Jantje van Leiden tegenwoordig. Daarbij blijken de afvalregels niet zo duidelijk. Een bankstel naast een vuilcontainer is heel normaal tegenwoordig. Dader op het kerkhof. Maar de man van de container-leeghaaltruck neemt dat ding niet mee. Mondkapjes de nieuwe ramp voor het uiterlijk van onze stad, land en milieu. Pleur maar weg mensen, iemand zal het wel opruimen. Er is nog veel te behalen op gebied van de moraal……En daarbij helpen nieuwe lastenverhogingen niet. Ook al lijkt dat maar niet door te dringen in de kringen van linkse stadsbestuurders….

  Like

 11. Het ontdekken
  van zwerfvuil
  door een blik te werpen
  is toch een omzien
  Oppakken
  wegbrengen
  inleveren
  levert wat op

  Mes snijdt aan
  twee kanten
  Toch zie ik
  het mij niet doen
  Wel rondom t huis
  de grove vervuiling
  Niet een zak vol raapsels
  tijdens een wandeling

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.